Unde mai sunt locuri libere pentru vacanţa de Anul Nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii care aleg Bucovina vor avea parte de o vacanţă tradiţională, inclusiv de plimbări cu sania trasă de cai    FOTO: Adevărul
Turiştii care aleg Bucovina vor avea parte de o vacanţă tradiţională, inclusiv de plimbări cu sania trasă de cai    FOTO: Adevărul

Românii care nu s-au hotărât până acum unde să petreacă noaptea dintre ani mai au o şansă în pensiunile din staţiunile montane. Proprietarii pensiunilor spun că anul acesta turiştii nu s-au înghesuit, ca în alţi ani, să ocupe fiecare loc disponibil.

BRAŞOV
Chiar dacă ofertele pentru Revelion ale hotelierilor din judeţul Braşov nu se numără printre cele mai accesibile, majoritatea locurilor de cazare au fost ocupate cu câteva luni înainte de sărbători. Turiştii care vor să petrecă noaptea dintre ani la munte, însă nu şi-au făcut rezervare, au totuşi câteva variante la dispoziţie. Locuri neocupate mai sunt la pensiunile din zona Râşnov-Bran-Moeciu şi în Predeal.

Amatorii de produse tradiţionale şi focuri de tabără pot merge în aceste zile la una dintre pensiunile agroturistice din Râşnov, Bran sau Moeciu, unde se mai găsesc locuri de cazare. 

Accesul se face uşor, din drumul naţional 73, iar gazdele le promit turiştilor că se vor simţi ca la mama acasă. Pensiunea Bianca din Bran  îi aşteaptă pe oaspeţi cu o masă îmbelşugată, alcătuită doar din produse ecologice. 

O cameră dublă costă 250 de lei pe noapte. La fel este şi la Pensinea La Mogan din Moeciul de Jos. Patru zile cu demipensiune costă 1.000 de lei de persoană. „Turiştii care vin în zona noastră pleacă încântaţi. Aici, gazdele se îmbracă în costume populare, încing focuri de tabără şi pârpolesc purcei la proţap. Nu lipsesc plimbările cu sania şi grătarele în zăpadă“, explică Mioara Stoian, preşedinta de onoare a ANTREC Braşov.

Locuri de cazare pentru Revelion mai sunt şi pentru turiştii care nu vor neapărat să aibă parte de o noapte încărcată de tradiţii, dar vor să se bucure din plin de zăpada de pe pârtii. 

La Predeal, mai multe pensiuni elegante îşi îmbie oaspeţii cu mâncăruri fine şi băuturi scumpe. La Pensiunea Rafael, perioada 28 decembrie - 2 ianuarie costă 1.250 de lei de persoană, iar turiştii beneficiază de o reducere de 20 la sută pentru închirierea echipamentelor sportive. 600 de euro costă Revelionul pentru două persoane la Pensiunea Speranţa. Aici meniul din noaptea dintre ani este unul sofisticat, cules din bucătăria internaţională. Bucatele sunt asezonate cu vin franţuzesc şi pălincă veche de câţiva ani. 

Locuri libere în Predeal mai sunt şi la Carpatic Villa. În perioada 30 decembrie - 3 ianuarie, două persoane trebuie să plătească 2.500 de lei pentru o cameră dublă de lux. Preţul include demipensiune.

BUCOVINA

Cine nu şi-a programat încă Revelionul şi doreşte o destinaţie în Nordul Moldovei o poate face şi zilele acestea. Preţurile destul de mari practicate de operatorii de turism au făcut ca numărul locurilor disponibile la pensiunile din Bucovina să fie destul de mare.

La Vatra Dornei, spre exemplu, sunt stabilimente unde până ieri erau ocupate doar jumătate din locurile existente. „Avem o ofertă de 1.000 de lei cazare de persoană, cu mic dejun şi masă festivă incluse pentru patru nopţi, dar până în prezent avem ocupate doar jumătate din locuri. În aceste condiţii, vom accepta şi cazări punctuale, la 300 de lei camera“, a declarat un hotelier din Vatra Dornei.

O altă zonă a Bucovinei are aceeaşi problemă. La Suceviţa, localitate unde altădată nu se mai găseau locuri de cazare pentru Revelion încă din octombrie, acum turiştii au de unde alege. Pachetele sunt, în general, pentru patru nopţi, iar pentru a-i atrage pe oameni, operatorii de turism vin cu tot felul de oferte. 

De exemplu, una din pensiunile din Suceviţa mai avea disponibile două camere. Preţul era de 1.650 de lei de persoană, sumă în care, pe lângă demipensiune, mai este cuprinsă şi tăierea porcului pe data de 30 decembrie, cina festivă în noaptea de Revelion, focuri de artificii şi urători, iar pentru ziua de 1 ianuarie turiştii sunt atraşi cu demonstraţii de călarie şi plimbări cu calul în manej.

Situaţia este aproape identică şi la celelalte pensiuni şi hoteluri din Bucovina, iar operatorii de turism se plâng că numărul cererilor pentru Revelion a scăzut foarte mult faţă de anii trecuţi.

VEST

Gradul de ocupare al staţiunilor din vestul ţării este în medie de 90%, dar locurile libere pot apărea şi în urma unor rezervări anulate. Preţul pachetelor de Revelion la staţiunile din Semenic, Văliug sau Straja oscilează între 500 şi 1.700 de lei de persoană, în funcţie de durată şi de condiţiile oferite. 

„Mai avem trei camere libere, asta pentru că şi-au anulat rezervarea câţiva clienţi care veneau de la Londra. Pentru Revelion am pregătit un pachet complet, cu trei nopţi tematice. Şi la vecini am înţeles că este în regulă, gradul de ocupare este foarte mare“, a spus Mihaela Stoica, director la Hotel Claris din Crivaia, la 18 kilometri de Văliug.

Pe Semenic se schiază bine, chiar dacă vremea s-a mai încălzit. „Gradul de ocupare este undeva la 90 la sută, ca şi media pe staţiune pentru perioada Revelionului. Din fericire, chiar dacă s-a mai încălzit, zăpada rămâne, se poate schia fără problem“, a spus Florin Tudor, de la vila Melisa din Semenic.

Hotelierii din zonele montane nu se gândesc doar la amatorii de sporturi de iarnă, ci la toate categoriile de clienţi. 

„Avem pachete de revelion din 29 până în 2, de 1 ianuarie un carnaval, vin foarte mulţi copii. Pentru Revelion ar mai fi libere camerele premium şi camera de protocol, care de obicei rămâne liberă, însă pe care am hotărât să o punem la dispoziţia turiştilor, dat fiind numărul mare de cereri“, a spus Adriana Vizitiu, de la recepţia hotelului Straja.

Operatorii de turism din ţările vecine au pregătit oferte atractive de Revelion, cu gândul şi la români. 

La Szeged, de exemplu, la câţiva kilometri de graniţa cu România, hotelurile au atuul apelor termale, cu bazine deschise tot timpul anului. Preţul unui sejur de patru zile la un hotel de patru stele este de aproximativ 300 de euro.

Şi zona de schi din Serbia prezintă oferte interesante pentru Revelion, hotelurile din Kopaonik punând la dispoziţia turiştilor pachete de trei, patru sau chiar şapte zile, cu preţuri de la 150 la 790 de euro, în funcţie de durată şi gradul de confort.

SIBIU

Dacă vă grăbiţi, puteţi să mai prindeţi un loc de Revelion în vestitele pensiuni din Mărginimea Sibiului. Aproximativ 10% din locurile de cazare mai sunt libere, iar preţurile pornesc de la 750 de lei de persoană pentru 3 nopţi de cazare cu demipensiune şi cina festivă de Revelion la pensiunile de 2 margarete şi pot ajunge până la 2.200 de lei de persoană pentru 3 nopţi cu pensiune completă şi cina festivă de Revelion la pensiunile de 4 şi 5 margarete. 

Gazdele v-au pregătit bucate „ca la mama acasă“, puteţi schia la Gura Râului sau Păltiniş şi vă puteţi bucura de peisaje de poveste.

„Îi aşteptăm pe turişti, la fel ca în fiecare an, cu preparate tradiţionale, respectiv cârnaţi, caltaboşi, tobă, jumeri, lebăr, muşchi afumat, friptură la cuptor cu mere coapte, ciorbă ardelenească, prăjituri de casă, cozonac, rachiu, afinată şi vişinată. Turiştii pot schia pe pârtia din comună, iar în noaptea de Revelion pot admira junii care dansează în centrul satului“, spune Norica Gligorea, proprietara unei pensiuni din localitatea sibiană Gura Râului.

De asemenea, puteţi trece în 2013 şi la peste 2.000 de metri altitudine, în inima munţilor Făgăraş, la Bâlea Lac

Dacă hotelul de gheaţă este ocupat în totalitate, la cabana Bâlea aproximativ 20% din locurile de cazare mai sunt libere. 

Pentru 3 nopţi de cazare cu demipensiune şi masa festivă de Revelion, scoateţi din buzunar 299 de euro de persoană pentru un loc în garsonieră, 279 de euro de persoană pentru un loc în camera dublă, 259 de euro de persoană pentru un loc în camere cu 3 sau 4 locuri, 239 de euro de persoană pentru un loc în camere cu 6-7 locuri şi 209 euro de persoană pentru un loc într-o cameră cu 11 paturi.

Tot în zonă, dar jos, la Bâlea Cascadă, la cabana cu acelaşi nume, mai sunt libere aproximativ 15% din locurile de cazare. 

Pachetul de 3 nopţi cazare plus una gratis cu pensiune completă şi masă de Revelion costă 900 de lei de persoană – locul în camera dublă, 800 de lei de persoană – locul în camera triplă, 850 de lei de persoană – locul în suită şi 1.100 de lei de persoană – locul în apartament.

Bâlea este locul ideal pentru adepţii schiului extrem, helischi-ului, snowboarding-ului sau alpinismului şi puteţi de asemenea vizita hotelul de gheaţă, taxa pentru vizitare fiind de 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru copii.

GORJ

În zona montană Rânca, din judeţul Gorj, se mai găsesc locuri libere pentru petrecerea Revelionului. Oferta este diversificată, de la închirierea unei cabane pentru un grup de turişti, până la o petrecere cu focuri de artificii şi lăutari.

La Hotelul Mina, un pachet turistic compus din patru nopţi de cazare şi  masă festivă în noaptea dintre ani costă 1.468 de lei de persoană. 

La petrecerea de Revelion va fi un adevărat festin culinar. Printre bunătăţile care vor fi puse pe mese se numără: ruladă de pui cu ciuperci, telemea de capră, sarmale cu mamaliguţă, ceafă de proc la cuptor, ficăţei în bacon, tort, afinată şi vişinată. În plus, turiştii vor avea acces gratuit la sala de sport şi la saună.

O altă pensiune îşi îmbie clienţii cu o petrecere tradiţională cu taraf de lăutari şi foc de artificii. Preţul pentru un pachet care cuprinde patru nopţi de cazare şi masa festivă de Revelion este de aproape 1.100 de lei. Rânca se află pe versantul sudic al Munţilor Parâng, la 18 km de oraşul Novaci, pe DN 67C, denumit şi Transalpina.

MARAMUREŞ

Cu doar câteva zile înainte de Revelion, turiştii pot beneficia de reduceri până 200 de lei. Cei mai norocoşi vor beneficia din partea administratorilor de pensiuni de reduceri consistente.

Chiar dacă majoritatea pensiunilor din judeţ au fost rezervate încă din vară, administratorii de pensiuni care au rămas doar cu câteva locuri libere scad preţurile pentru a nu rămâne cu camerele goale în noaptea dintre ani.

Pensiunea „Mărioara“ din Bârsana, spre exemplu, dispune de patru locuri libere în noaptea de Revelion. 

Dacă până acum două luni preţul de bază era de 1.200 de lei, în acest moment unul din cele patru locuri poate fi accesat cu 1.000 de lei. În acest preţ sunt incluse patru nopţi de cazare, mesele zilnice şi, bineînţeles, masa de Revelion. Mai mult, în aceşti bani sunt incluse şi băuturile, dar şi evenimentele organizate de gazde.

În ceea ce priveşte pensiunile din Cavnic, Borşa sau Şuior, acestea au fost ocupate integral încă de acum două luni.

BACĂU

La vila Ioana dar şi la hotelul Eurovacanţa din staţiunea băcăuană Slănic Moldova nu s-au ocupat toate locurile pentru noaptea de Revelion 2012-2013. Condiţiile de cazare sunt de trei stele şi, pe lângă mesele festive de Revelion şi „Carnaval“, turiştii mai pot beneficia şi de piscină, saună şi sală de fitness.

În cadrul programului artistic ce va avea loc în noaptea dintre ani, dar şi pe 1 ianuarie, de „Carnaval“, vor interpreta cântăreţi de muzică uşoară şi populară. Mai mult, turiştii vor putea admira „numere de magie“ cu iluzionişti.

„De obicei la ora aceasta toate locurile erau ocupate. Anul acesta, peste 70 de turişti din Constanţa m-au anunţat pe ultima sută de metri că nu mai vin, deşi îşi făcuseră rezervări“, a spus omul de afaceri Ion Munteanu.

Preţul pachetului turistic este de 850 de lei de persoană pentru perioada 30 decembrie – 3 ianuarie. Pentru turiştii ce optează doar pentru cazare, preţul unei camere este de 120 de lei pe noapte.

MEHEDINŢI

Deşi rezervările s-au făcut încă din luna octombrie, cu puţin noroc, la pensiunile din Clisura Dunării se mai pot găsi locuri libere. 

Patronii pensiunilor spun că majoritatea celor care şi-au făcut rezervări sunt clienţi vechi, care obişnuiesc să-şi petreacă vara câteva zile din concediu aici. Cei mai mulţi sunt din Bucureşti sau Timişoara, dar şi din alte oraşe mari, cum ar fi Cluj Napoca, Iaşi, Arad, Târgu Mureş.  

De altfel, cine vine o dată aici cu siguranţă va reveni. Splendoarea locurilor îţi taie respiraţia, iar rezervaţiile naturale, monumentele şi trasee de drumeţie transformă Clisura într-una din marile atracţii turistice ale României. Zona este căutată în mod deosebit de pescari, dar şi de cei care pur şi simplu iubesc gustul saramurii de peşte.

La câteva pensiuni se mai pot găsi locuri libere, oferta constând într-un pachet de 5 zile în care sunt incluse cazarea şi trei mese pe zi, la care se adaugă petrecerea dintre ani, pentru 1.000 de lei de persoană. Meniul din noaptea de Revelion va cuprinde obligatoriu peştele şi preparatele din peşte, foarte apreciate de turişti. Bucătarii pensiunii spun că nu vor lipsi de pe masă nici bucatele tradiţionale pregătite din porcul crescut în casă, vinul şi ţuica preparate după reţeta locului, cozonacul.

Reţeta celebrei saramuri de peşte, specialitate casei în majoritatea pensiunilor, care întotdeauna este solicitată de clienţi, este următoarea: „Somnul se pune la grătar. În saramură se adaugă roşii la grătar, ardei gras, tot la grătar, ardei iute. La sfârşit punem usturoi iar pe deasupra se adaugă frunze de leuştean. Zeama de saramură se pune peste somnul pregătit la grătar“, după cum explică un bucătar de la Pensiunea „Steaua Dunării“.

Pentru prima de zi după Revelion, patronii pensiunilor pregătesc un program artistic susţinut de artişti locali. 

Dacă timpul va fi frumos, se vor organiza plimbări cu vaporaşul în Cazane ori partide de vânătoare sau pescuit. După o zi de relaxare, seara se încheie în restaurantul cochet al pensiunii cu un pahar de vin bun sau cu o „tărie“. De asemenea, turiştii pot pleca în excursii în staţiunea Băile Herculane, situată la aproxiomativ 30 de kilometri de „Steaua Dunării“, ori la Muzeul Regiunii Porţile de Fier din Drobeta-Turnu Severin. 

Printre atracţiile turistice se numără Bustul lui Decebal sculptat în muntele de la Mraconia, Tabula Traiana, peşterile Ponicova, Veterani, Mănăstirea Sfânta Ana din Orşova, rămăşiţele cetăţii Tri Kule de la intrarea în comuna Şviniţa.

CLUJ

În Băişoara şi Mărişel, cele mai populare destinaţii de petrecere a sărbătorilor de iarnă pentru clujeni, circa 10% dintre pensiuni mai au locuri libere. 

Astfel, la Băişoara, staţiune aflată la 50 de kilometri de Cluj, cei interesaţi mai au la dispoziţie patru camere de două persoane la Pensiunea Skiland. Pachetul cu pensiune completă în camera dublă sau single cu pat matrimonial variază în funcţie de numărul de nopţi alese, astfel: 1200 lei/pers/pachet 3 nopţi (30 decembrie 2012 - 02 ianuarie 2013), 1500 lei/pers/pachet 4 nopţi (29 decembrie 2012 - 02 ianuarie 2013) şi 1.800 lei/pers/pachet 5 nopţi (28 decembrie 2012 - 02 ianuarie 2013).

Schi, carnaval, masă festivă la Băişoara

Masa festivă de Revelion în 31.12.2012 conţine: aperitiv, antreu, două feluri de bază, peşte, salate, desert, fructe, băuturi alcoolice şi răcoritoare (whisky, lichior, martini, campari, şampanie, bere, ţuică şi vin de casă, cafea, apă, sucuri; în ofertă este prevăzută şi o masă festivă pentru data de 1 ianuarie 2013, dar şi carnaval, foc de tabără, tombolă, muzică cu DJ, artificii, acces la sala de jocuri. 

Cei interesaţi pot face mişcare pe pârtia de schi a staţiunii, de 1.200 de metri lungime, care este în stare bună, zăpada având 30 de centimetri. Tarifele de urcare cu teleschiul sunt: o urcare 5 lei, 5 urcări 25 de lei şi 10 urcări - 50 de lei.  Programul teleschiului este de la 10.00 la 17.00 (cu excepţia weekendului – când programul începe la 9.00).

Revelion la Mărişel

Şi la Mărişel găseşti cu greu locuri libere de Revelion. La Cabana Popasu Iancului mai sunt două camere a câte două locuri fiecare, dintr-un total de opt camere. Pensiune se afla într-o zonă de munte la cota 1.200 de metri, pe cel mai întins platou montan locuit, la 50 de km de oraşul Cluj – Napoca.

Pensiunea pune la dispoziţie plimbări cu sania trasă de cai, foc de tabără, joc de paintball, săniuţe, acces la pentru jocuri(ping-pong,remi,sah,table). În ofertă este inclusă şi gratuitate o zi pe pârtia de schi Leşu Marisel, care este însă închisă deocamdată, stratul de zăpadă fiind de doar 10 centimetri. Tarif de teleschi:este de 3 lei / urcarea, iar pârtia are o lungime de 780 de metri. Pe lângă schi, turiştii pot vizita Parcul Naţional Apuseni.

ALBA

Cea mai „vânată“ zonă pentru petrecerea Revelionului în Alba este în Apuseni, pe cursul Arieşului Mare. Aici, în şase comune, există aproximativ 150 de pensiuni pregătite pentru petrecerea nopţii dintre ani. Un meniu complet pentru patru zile costă între 800 şi 1.000 de lei. Totul depinde de oferta proprietarilor de pensiuni. Un loc fără masă costă între 400 – 500 de lei, pe o perioadă de patru, cinci zile. 

În preajma Revelionului mai există puţine locuri libere. Pentru cei care vor să treacă în 2013 la cota de 1.275 metri, în comuna Scărişoara, o pot face în cabana rustică Runc. Preţul este de 2.500 de lei pentru 10 – 12 locuri de cazare, fără masă. La cerere, se poate oferi şi masă tradiţională. Tot în Scărişoara, de această dată mult mai aproape de „civilizaţie“, lângă DN75, mai este oferită o altă cabană de închiriat.

Pensiunea Maria Vârtop din Arieşeni are o ofertă de 1.300 de lei pentru o persoană pentru şase zile. Oferta cuprinde cazare cu demipensiune în regim bufet suedez şi masă festivă de Revelion. La peniunea Hanul cu Noroc tariful este de 1.450 lei de persoană, patru nopţi (cinci zile), pensiune completă. Capacitatea este de 65 de locuri.

„Aici nu băgăm bradul în casă spre a-l împodobi: îl lăsăm împodobit de omăt (ca-ntr-o ilustrată!) afară. Focul îl facem cu lemne ca să fierbem vinul. Pălinca n-o servim decât cu slană afumată şi ceapă roşie şi de oriunde veţi privy, de pe pârtie spre han, sau din camera acestuia spre pârtii, veţi avea sub ochi muntele de nea“, astfel îşi prezintă oferta pensiunea din satul Vârtop.

La redactarea articolului au participat: Dorin Ţimonea, Corina Macavei, Alin Ion, Cristina Nica, Ramona Găină, Vali Silaghi, Sandrinio Neagu, Cosmin Carp, Olimpia Filip 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite