Locuri de muncă sezoniere. În ce domenii se fac angajări pe perioada verii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care se află în cautarea unui loc de muncă au la dispoziţie zeci de mii de locuri de muncă în întreaga ţară, prin intermediul agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. Specialiştii în resurse umane afirmă că rata şomajului scade în perioada verii, date fiind locurile de muncă sezoniere.

Românii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au şanse mari să îl obţină. Asta pentru că angajatorii susţin că pe perioada verii au posibilitatea de a oferi locuri de muncă atât muncitorilor calificaţi şi persoanelor cu studii superioare, cât şi muncitorilor necalificaţi. Concret, la nivelul întregii ţări sunt disponibile nu mai puţin de 28.700 de locuri de muncă, toate prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, organism aflat în subordinea Ministerului Muncii.

De departe, cele mai multe locuri de muncă sezoniere sunt disponibile în Bucureşti, Arad, Sibiu, Ilfov, Timiş şi Hunedoara. La polul opus se găsesc judeţele Bacău, Sălaj, Mehedinţi şi Giurgiu. Există şi o explicaţie pentru numărul mic de poziţii deschise în aceste zone, afirmă specialiştii în recrutare.

„Exceptând locurile de muncă din agricultură, în Giurgiu sau în Mehedinţi, aflate pe ultimele poziţii privind oferta locurilor de muncă, sunt puţine companii mari care să facă angajări. În ceea ce priveşte lunile iunie/iulie/august, e normal să crească numărul de locuri de muncă la nivel de ţară, asta pentru că apar joburile sezoniere”, a explicat, pentru „Adevărul”, Gabriel Chicioreanu, consultant în carieră şi fondatorul 4Career.
 
„E nevoie şi de forţă de muncă necalificată”

Potrivit acestuia, faptul că foarte multe locuri de muncă oferite prin intermediul agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă scot la concurs poziţii destinate muncitorilor necalificaţi arată problema creată în piaţă de lipsa şcolilor profesionale.

„E nevoie şi de forţă de muncă necalificată, pe de altă parte, mulţi din cei care lucrau în ţară au plecat în străinătate. De pildă, în partea de vest a ţării era penurie de sudori în urmă cu un an”, a mai declarat Chicioreanu.

La nivel naţional, statisticile arată că sunt căutaţi muncitori necalificaţi în domeniul asamblării şi montării pieselor, în domeniul confecţiilor, precum şi în cel comercial. „O altă cerere mare este acum pe domeniul turismului, hoteluri şi restaurante sau baruri. Oamenii reuşesc să obţină locuri de muncă pentru că au mâna de lucru ieftină”, a conchis specialistul, adăugând că rata şomajului scade în perioada verii.

Mai mulţi şomeri bărbaţi decât femei

Acest lucru îl demonstrează şi cea mai recentă statistică dată publicităţii de Ministerul Muncii, potrivit căruia rata şomajului la nivel naţional pentru luna mai a fost de 4,61%. În prezent, nu mai puţin de 410.000 de şomeri sunt înregistraţi în evidenţele agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, din care peste 70.000 de persoane au primit indemnizaţie de şomaj.

Specialiştii au declarat că rata şomajului a scăzut, atât în rândul bărbaţilor cât şi în rândul femeilor, dar se menţine o rată a şomajului mai mare în rândul bărbaţilor.

„Explicaţiile vin din tipul de joburi sezoniere, unde au prioritate femeile. De pildă, pe zona de servicii turistice, în hoteluri, în restaurante sau bucătărie discutăm de angajaţi-femei. În anii trecuţi, când erau multe locuri disponibile în construcţii, bărbaţii erau cei care aveau întâietate”, a explicat, pentru „Adevărul”, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite