Locurile în spitale rămân limitate pentru pacienţii non-COVID 19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalele deschid încet-încet uşa internărilor şi pentru pacienţii care nu reprezintă neapărat urgenţe extreme. Medicii se aştepată la un aflux mai mare de bolnavi în următoarea perioadă.

Cu toate acestea, medicii atrag atenţia că, din pricina menţinerii normelor de securitate sanitară obligatorii, capacitatea de admisie a bolnavilor va rămâne limitată.

Prof.dr. Iulian Brezean, chirurg oncolog, managerul Spitalului Cantacuzino din Bucureşti, spune că, deocamdată, nu s-a modificat nimic în privinţa triajului bolnavilor. „Triajul epidemiologic se face în continuare, la fel şi internarea bolnavilor într-o zonă specială până aflăm dacă au sau nu COVID-19. Îi testăm, aşteptăm rezultatul testării şi apoi continuăm investigaţiile şi tratamentul. Dacă este vorba de o urgenţă mare, atunci etapele sunt depăşite, dar altminteri cam asta e modalitatea”, explică managerul. Rezultatele testărilor pot veni după o zi sau două. „Pacientul este internat, stă într-o zonă specială în care personalul este echipat ca şi când pacientul respectiv ar avea virusul, plus că bolnavii nu pot sta mai mulţi în salon, ci unul singur, maximum doi, la o anumită distanţă”, mai spune directorul.

„Pe cei diagnosticaţi cu cancer i-am operat”

Acesta arată că, în opinia lui, ar trebui crescută capacitatea de testare pentru un acces mai bun al pacienţilor în spitale. „Cu cât creştem capacitatea de testare, cu atât mai repede se deblochează sistemul sanitar. Toată această perioadă a existat un blocaj din cauza numărului limitat de testrări, din condiţii obiective – nu erau aparate, când au venit aparatele oamenii nu erau instruiţi pentru că nu este o chestie pe care o înveţi de azi pe mâine. Pentru a putea primi mai mulţi bolnavi în spital ar trebui să crească această capacitate de testare”, explică Iulian Brezean.

Dacă pacientul care vine din provincie este deja testat şi din momentul obţinerii rezultatului nu au trecut mai mult de două zile el poate fi internat în spital fără alte teste suplimentare. Este greu de făcut o estimare vizavi de ceea ce va urma, mai spune universitarul. „Am operat tot timpul bolnavi oncologici. A fost însă un moment când nu se mişca nimeni pe nicăieri, nici bolnavii nu mai veneau. Gândiţi-vă că aceşti oameni sunt dignosticaţi cu ocazia unor internări în alte specialităţi. Şi mulţi sunt dirijaţi de către serviciile de medicină internă, gastroenterologie. Serviciile acestea fiind ele însele blocate, atunci nici numărul bolnavilor internaţi şi diagnosticaţi la ei nu a fost aşa de mare ca de obicei. Pe cei care erau deja diagnosticaţi, i-am operat.  Au avut prioritate absolută. Nicio clipă, indiferent de ce recomandări ni s-au făcut, n-am ezitat să operăm bolnavi oncologici, chiar pe răspundere proprie. Pentru că asta chiar mi se pare o crimă”, mai precizează chirurgul.

Protocoale neschimbate şi la Floreasca

Dr. Bogdan Opriţa, purtător de cuvânt al Spitalului Floreasca din Bucureşti, spune, la rândul lui, că nici aici protocoalele nu au fost schimbate. „Regulile de protecţie şi de siguranţă sunt cele care au fost menţionate în documentele anterioare. Ne aşteptăm într-adevăr să fie un număr crescut de pacienţi, dar suntem pregătiţi pentru aceasta”, afirma acesta. Potrivit dr. Opriţa, în primele zile ale instituirii stării de urgenţă, numărul pacienţilor a fost de 35% din normal, pe parcurs proporţia a crescut la 40%, iar în perioada de alertă a crescut la 50%. „Pacienţii electivi, adică aceia care sufereau de hernie, dar care nu reprezentau urgenţe, nu au mai venit la spital într-o primă fază, dar acum aceştia au reînceput să vină”. 

Capacitatea Spitalului Floreasca rămâne însă limitată pentru că, pe de o parte, clădirea este una veche, pe de alta parte pentru că a fost nevoie să se creeze circuite separate pentru bolnavi, saloane izolatoare în cadrul fiecărei secţii, precum şi la Terapie Intensivă. Potrivit dr. Opriţa, la neurologie, de exemplu, un salon care înainte avea 10 paturi a devenit acum salon de izolare unde nu poate sta decât un singur pacient. Sfatul medicului Opriţa pentru pacienţi este acela ca aceştia să se adreseze serviciilor ambulatorii dacă simt că au ceva, medicii de aici fiind cei care pot stabili dacă e cazul să fie internaţi sau nu. Dr. Opriţa mai spune că după această perioadă-tampon de două săptămâni, adică după 1 iunie, dacă nu se înregistrează o recrudescenţă a cazurilor de infectare, atunci se va mai face un pas către reluarea activităţii normale din spital. 

Anumite lucruri nu se vor schimba însă, atrage atenţia medicul. De exemplu, accesul aparţinătorilor în spital va rămâne în continuare blocat. Aceştia vor putea veni la spital ca şi până acum să lase pachete pentru bolnavi sau pentru a vorbi cu medicul curant, dar nu mai mult.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite