Luna ianuarie a adus un şomaj crescut în rândul bărbaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Şomajul în rândul bărbaţilor români a crescut în luna ianuarie a acestui an, arată ultimele date ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Concret, rata şomajului a crescut de la 3.35%, cât era în decembrie 2018 în rândul populaţiei masculine, la 3.39%, la început de 2019.

„Explicaţia e simplă. Şomajul este mai ridicat în rândul bărbaţilor pentru că joburile sezoniere, de pildă, societăţile de construcţii, nu au lucrat la aceeaşi intensitate. Fluctuaţiile nu sunt atât de mari de la o lună la alta, încât să vorbim de un fenomen. De asemenea, e posibil ca, şomajul în rândul femeilor fiind mai scăzut, joburile disponibile pentru ele să fie mai multe. În general, în domeniul retail se preferă femeile”, a explicat specialistul în recrutare Gabriel Chicioreanu. 

La rândul său, Oana Datki, specialist în piaţa muncii, arată că „cele mai multe locuri disponibile la început de an au fost, pe lângă cele din retail, în confecţii, unde, de asemenea, sunt preferate femeile”.

Cei mai mulţi şomeri au între 40 şi 49 de ani

Totodată, statisticile ANOFM pentru luna ianuarie arată că majoritatea şomerilor înregistraţi la nivel naţional în prima lună a acestui an aveau între 40 şi 49 de ani. 

„E o problemă constantă pentru această categorie de vârstă. Avem un număr mare de şomeri în acest interval, cu toate că au existat măsuri prin care ei să fie absorbiţi de piaţa muncii. Au fost propuse mecanisme de subvenţie pentru angajatori, inclusiv la ucenicie a fost scoasă limita superioară de vârstă, tocmai pentru ca ei să aibă o şansă să muncească. Însă totul pleacă de la angajatori, care consideră că cei cu vârste cuprinse între 40 şi 49 de ani nu mai sunt la fel de productivi ca cei care au sub această vârstă. Asta deşi în străinătate aceşti specialişti sunt apreciaţi iar angajatorii ţin de ei”, a conchis Dumitru Constin, şeful Blocului Naţional Sindical.

În funcţie de mediul de rezidenţă, 85.616 de şomeri provin din mediul urban şi 203.966 din mediul rural.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite