Luna iulie debutează cu vreme caniculară. Ce prag vor atinge temperaturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: shutterstock
FOTO: shutterstock

Luna iulie începe cu o vreme mult mai caldă decât media normală pentru această perioadă a anului, anunţă meteorologii. Azi şi mâine, vremea va fi local caniculară, mai ales la orele amiezii, în toate zonele de câmpie şi podiş din ţară. Temperaturile vor fi foarte ridicate, între 29 şi 36-37 de grade, arată Autoritatea Naţională de Meteorologie (ANM).

Concret, vremea caniculară se va resimţi cel mai mult în zona Dobrogei continentale. „Însă de mâine după-masă, un front atmosferic va traversa regiunile nordice ale ţării noastre iar poimâine acesta se va propaga spre sud. Astfel, temperaturile şi apare  iarăşi instabilitatea atmosferică, cu averse, descărcări electrice şi vânt puternic. Iar în ceea ce priveşte ziua de miercuri, vor fi 25 de grade în nordul Moldovei şi 35-36 izolat, în Lunca Dunării”, arată meteorologul de serviciu al ANM.  

În Capitală, atât azi, cât şi mâine, temperaturile vor fi 35-36 de grade iar, poimâine, vor fi cuprinse între 29-32 de grade. Începând de joi şi până la sfârşitul săptămânii, vremea va înregistra valori termice normale în aproape toată ţara, între 25 şi 32 de grade, această valoare ridicată înregistrându-se izolat în sudul Olteniei. 

Luna iulie este reprezentativă pentru sezonul estival, fiind cea mai călduroasă lună a anului, temperatura aerului fiind mai mare decât în iunie, aşadar, la mare, luna lui Cuptor începe cu vreme foarte caldă: 28 de grade, iar apa mării va fi caldă, 25 de grade, până spre jumătatea săptămânii, când se răceşte uşor, dar nesemnificativ”, mai arată ANM. 

Urmările caniculei în Europa: opt morţi, incendii de vegetaţie şi sate evacuate 

După ultimele şase zile de caniculă în Europa şi recorduri de căldură, în special în Franţa, Spania, Italia şi Germania, temperaturile încep de astăzi să scadă dar nu considerabil. În Franţa, de exemplu, unde recordul absolut de căldură a fost înregistrat vineri, cu 45,9 grade Celsius în sudul ţării, temperaturile vor scădea cu 10 grade la Paris şi Rennes, deşi în est va fi în continuare extrem de cald. Până acum, opt persoane au murit din cauza acestui val de căldură saharian: patru în Franţa, două în Spania şi două în Italia. 

Mai mult, în Spania s-au înregistrat patru incendii în centrul şi nord-estul ţării, unde temperaturile au atins 42 de grade Celsius. Un incendiu care a izbucnit vineri seara într-un oraş din centrul ţării a distrus peste 2.000 de hectare, ajungând în regiunea Madrid şi conducând la evacuarea unui sat. 

Un alt incendiu de vegetaţie iscat în apropierea oraşului Toledo a forţat 22 de locuitori să evacueze zona. Şi în Franţa, mai mult de 550 de hectare de teren au fost distruse de flăcări, a informat postul de radio France Bleu, iar 15 pompieri şi şase politisti au suferit insolaţii în timpul operaţiunilor pentru stingerea incendiilor.

 Abia astăzi temperaturile vor începe să scadă. Potrivit serviciilor de meteorologie germane, temperatura medie pentru luna iunie este deja cu patru grade mai mare decat cea din perioada de referinţă din anii 1981-2010.

Temperaturi ridicate sunt aşteptate în continuare în Italia, cu 35 de grade în regiunile Toscana şi Lazio.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite