Societate

articolul anterior articolul urmator

Lupta continuă!

100
23 Jul 2016 15:20:18
Vlad Viski

Avem, iată, într-un final, şi decizia Curţii Constituţionale a României cu privire la iniţiativa Coaliţiei pentru Familie de a modifica Constituţia şi a interzice căsătoriile gay. Curtea a spus nici mai mult nici mai puţin că căsătoria nu este un drept fundamental, nici conform jurisprudenţei româneşti, nici celei europene.

Curtea Constituţională a eşuat în a-i proteja pe cetăţenii LGBT şi a “pasat” cartoful fierbinte Parlamentului, o instituţie şi-aşa cu o minimă încredere. Dincolo de decizie, trebuie analizate reacţiile imediate, clarificate oportunităţile acestor momente şi creionarea, în linii mari, a unui plan de bătaie în continuare.

Reacţii

Acum că avem decizia, ne întrebăm, ce facem? Continuăm, evident, lupta. Miercuri, 20 iulie 2016, în Piaţa Universităţii aproximativ 200 de persoane s-au adunat pentru a-şi declara revolta faţă de decizia CCR. Oameni curajoşi atât din comunitate, cât şi persoane aliate, de la activişti pentru drepturile persoanelor rome, la artişti, feministe, studenţi, profesori şi chiar o persoană din Guvern. S-a discutat pe tema deciziei CCR, s-a scandat “Drepturi egale”, s-a negociat şi cu Jandarmeria. Manifestarea culturală planificată pentru miercuri s-a transformat, uşor-uşor într-un eveniment prin care participanţii îşi exprimau indignarea faţă de refuzul instituţiilor statului să apere persoanele LGBT.

Faptul că s-a reacţionat atât de prompt în acest caz este o premieră pentru comunitatea LGBT, iar acest moment poate reprezenta un moment de cotitură pentru mişcarea pentru drepturi LGBT în România. Lupta se câştigă în stradă, prin pichetări de instituţii, prin prezenţa comunităţii LGBT în diverse spaţii publice, prin dezvoltarea unui anumit discurs care să ne scoată din clandestinitate. Un "NU!" hotărât adresat societăţii, atunci când suntem acuzaţi că suntem anormali, bolnavi sau păcătoşi. Aceste argumente nu sunt valide prin simplul fapt că astăzi, statul român recunoaşte faptul că comunitatea LGBT este o comunitate suspectă de discriminare. În legislaţia statului român, comunitatea LGBT apare în diverse locuri, i se acordă o anumită recunoaştere juridică, ceea ce înseamnă că trebuie să fie un partener egal de dialog la masă, atunci când vine vorba de politici publice.

Oportunităţi

Cred că momentele prin care trecem prezintă câteva oportunităţi importante. În primul rând avem oportunitatea să coalizăm diverse grupuri în jurul nostru. Avem astăzi un număr record de persoane out, deschise în public cu privire la orientarea lor sexuală sau identitatea de gen. Mai apoi, avem un număr record de aliaţi de partea noastră, iar numărul lor este în creştere. Mai avem instrumente ca niciodată de comunicare, atât între noi, cât şi cu societatea, social media ne deschide numeroase oportunităţi. Tot astăzi, accesul la instituţii şi la media este mult simplificat comparat cu acum 5-10 ani. Avem câteva argumente care pot reprezenta punctul de pornire pentru o activare masivă a comunităţii LGBT şi a aliaţilor, o dezvoltare a unei identităţi de grup, o idee comună în jurul căreia să ne strângem. Această idee e egalitatea, egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii, inclusiv a celor care, din considerente diverse, sunt marginalizaţi, izolaţi, batjocoriţi, discriminaţi. 

Cei care astăzi nu stau lângă comunitatea LGBT mâine s-ar putea trezi atacaţi la rândul lor de forţele conservatoare. Conservatorii nu se vor mulţumi doar cu interzicerea căsătoriilor gay, interzicerea avortului e urmatoarul punct pe listă, la fel şi cu pornografia, divorţul şi alte părţi individuale ale cetăţeanului.

O altă oportunitate care pare a se ivi la orizont are a face cu parteneriatul civil. Astăzi avem voci conservatoare care se declară în favoarea parteneriatului civil. O demonstraţie că, iată, ei sunt creştini adevăraţi, care oferă o ramură de măslin comunităţii. În orice caz, politicul va lua, cel mai probabil, în discuţie şi această opţiune, ca metodă de a calma societatea în aceste momente tensionate. Avem, totuşi, o pleiadă de comentatori publici şi lideri de opinie care s-au poziţionat în opoziţie cu Biserica Ortodoxă Română în aceste şase luni. Potenţialul unui conflict social este mare. Politicianul are datoria să evite acest conflict, să ofere o parte de victorie fiecărei părţi interesate într-un subiect atât de important cum este familia.

Atunci când instituţii fundamentale pentru democraţie şi statul de drept în România refuză să îşi facă treaba astfel încât să ofere şanse egale tuturor cetăţenilor, atunci se nasc tensiuni în societate, care generează şi mai multă frustrare, şi mai multă lipsă de încredere în sistemul constituţional românesc. 

Viitor

E de văzut dacă clasa politică se va mobiliza într-adevăr pentru a rezolva spinoasa problemă a căsătoriilor gay. Din multe puncte de vedere, e posibil ca amânarea deciziei în “cazul Coman” să permită Parlamentului un moment de respiro. Deja avem semnale de la partide că vor amânarea votului pe modificarea articolului 48 din Constituţie până după alegeri. Clasa politică nu ar vrea tema căsătoriilor gay pe agenda electorală din noiembrie, de la parlamentare. E de văzut cum evoluează lucrurile şi dacă vreunul din marile partide va consideră că poate exploata electoral ura împotriva persoanelor LGBT, apropiindu-şi Biserica Ortodoxă.

Decizia de miercuri, 20 iulie 2016, a Curţii Constituţionale m-a mâhnit profund. Atunci când instituţii fundamentale pentru democraţie şi statul de drept în România refuză să îşi facă treaba astfel încât să ofere şanse egale tuturor cetăţenilor, atunci se nasc tensiuni în societate, care generează şi mai multă frustrare, şi mai multă lipsă de încredere în sistemul constituţional românesc. Aşa fragil cum e el, trebuie apărat, inclusiv împotriva ingerinţelor nepermise venite din partea grupurilor religioase. Egalitatea în drepturi a cetăţenilor nu se negociază, iar Parlamentul, o altă instituţie fundamentală a democraţiei constituţionale româneşti, are datoria să mă apere şi pe mine, cetăţean gay, plătitor de taxe în această ţară.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Ciprian Apetrei
23.07.2016, 15:40:13

Dacă stânga radicală a militat iniţial pentru abandonarea retrogradei instituţii a căsătoriei, acum încearcă să o relativizeze, ca să o distrugă din interior. Din dispreţ faţă de societatea tradiţională, nu din prea mult respect pentru mica şi lipsită de activism comunitate gay (cuvânt care înseamă de fapt vesel, termen care desemna boema dezinhibată a acestui comunităţi, înainte să fie anexata activismului neobolsevic). Rămasă fără muncitori pe care să îi apere, odată cu progresul tehnologic, aceasta stângă radicală îşi căuta cu disperarea nişte discriminaţi pe care să îi reprezinte. Ca tot activismul etatist, are nevoie de nişte amărâţi în numele cărora să ceară fonduri de la stat pentru a trăi bine. Activiştii, nu amărâţii, nu vă faceţi iluzii.

+15 (27 voturi)
Radu Mircea
23.07.2016, 16:51:59

# Ciprian Apetrei Desi nu sunt de acord cu ce sustineti despre stinga radicala ( care stinga cind era in vremea ei baga '' veselii '' gay la bulau intr-o veselie ) , totusi undeva aveti dreptate . In primul rind este vorba de bani , nu de obiceiurile sexuale ale unei minoritati inca modeste prin manifestare . Si anume de banii bisericii , ai scumpei noastre BOR care de la o vreme , mai ales de cind megalomania fericitului Daniel bate cele mai nerusinate recorduri , indepartind mai ales tinerii care nu se mai lasa prostiti cu atita usurinta ca alta data , preferind sa lase banii de buzunar la Mall si nu in buzunarul incapator al popilor . Cum increderea in biserica este intr-un picaj accentuat si odata cu ea si incasarile serioase ( ca una este sa citesti pomelnice o ora cu 2-3 lei bucata si cu totul altceva sa negociezi cu nashul o taxa nesimtita si nefiscalizata ) desigur ca instigatorii deghizati in rochii negre au apasat pe butonul ONG-urilor care se dau peste cap aparind '' familia traditionala '' si isi fac harachirii in piata publica de frica sa nu cumva un cuplu gay sa adopte un copilas amarit dintr-un orfelinat , dar nu am auzit ca macar unul dintre aparatorii ortodoxiei traditionale sa adopte un copil , doi . Ba mai mult de la o vreme nici cuplurile heterosexuale si fertile nu se mai inghesuie la inmultitul neamulului , iar una din trei casatorii esueaza in primii doi , trei ani . Ofensiva popeasca este sortita esecului fiindca influenta si puterea de altadata a scazut vertiginos in ultimii ani si nici noi nu mai suntem de capul nostru prin Europa . Avem stapini mai mari decit biserica stramoseasca si nici pe noi nu prea ne da afara din casa patriotismul . Daca am fost in stare sa dam mai mult pe gratis cea mai mare parte a avutiei tarii la '' sfatul '' Europei , sa legalizam o legatura oficiala - cu tot ce decurge de aici - intre doi oameni care se iubesc este un mizilic .

-12 (20 voturi)
Petru Ioan
23.07.2016, 15:40:15

Comunitatea LGBT numără protestatarii ca Pristanda steagurile Pe 20 iulie, între 19-20,30, a fost demonstrație mare cu 200 de participanți la Universitate iar aceștia au strigat și au cântat scrie pe pagina de Facebook a asociației MozaiQ. Jandarmeria declara însă că manifestația la care participau 40 de persoane a fost oprită după 5 minute. "Miercuri, 20 iulie 2016, între orele 19:00 și 20:30, în Piața Universității din București, aproximativ 200 de persoane aparținând comunității LGBT, aliații și aliatele acestora au participat la o manifestare stradală, că reacție la decizia CCR de a permite inițiativei cetățenești a Coaliției pentru Familie de interzicere a căsătoriilor gay în Constituție să treacă mai departe la un vot în Parlament. S-a discutat pașnic, s-a strigat "Drepturi egale!" și "Luptăm, rezistăm, iubim!", s-a și cântat” scrie pe pagina de Facebook a asociației MozaiQ (vezi foto) unde nu se pomenește de vreun incident cu jandarmii. Că fost totuși ceva aflăm de pe pagina asociației Accept. "Asociația ACCEPT oferă gratuit consiliere juridică și reprezentare în instanța tutror celor care vor primi amendă pentru participarea la evenimentul organizat ieri de MozaiQ și TRANSform-Egalitate la KM 0. Dacă primiți acasă în următoarele săptămâni un proces verbal de constatare, va rugăm să luați imediat legătură cu organizatorii sau cu noi pentru a contesta amendă în termenul legal”. Relatarea MozaiQ diferă prin părțile esențiale de ce apare prin presă legat de această manifestare. De pildă, din România Liberă aflăm estimările Jandarmeriei. ”Au participat 40 de persoane. Având în vedere că a fost o acțiune de protest nedeclarată, acestora li s-a pus în vedere să părăsească locația, aceștia au refuzat și am trecut la legitimarea persoanelor. 17 persoane au fost legitimate la față locului, apoi au părăsit locul. Așa au înțeles și nu a fost nevoie să luăm alte măsuri”, spune reprezentantul Jandarmeriei. "În vreme ce Vlad Viski, președintele MozaiQ, una din organizațiile care s-au ocupat de eveniment, spune că Jandarmeria a primit notificare încă de luni că miercuri va avea loc o manifestație culturală la Universitate, purtătorul de cuvânt al instituției, Mihai Vornicu, a declarat că ”nici Primăria nu a fost anunțată și nici noi, că instituție, nu am fost anunțați de intenția acestora. Nu avem nici o hârtie oficială” se arată în articolul din România Liberă. Alexandra Scînteianu, de la asociația TRANSform, a declarat, tot pentru Rl, că manifestarea culturală fusese anunțată în rândul comunității de o săptămâna: ”Am lansat evenimentul cu vreo săptămâna înainte de ședința CCR. Ideea era că, oricare ar fi decizia judecătorilor, să ne-ntâlnim și să ne manifestăm: să radem sau să plângem. Au ajuns oameni cu chitară, cu tamburina, atmosfera era destul de relaxată. S-au împărțit niște suveniruri: inimioare de carton, marcate cu semnul egal. Cred că asta i-a supărat pe jandarmi”. Dincolo de contradicțiile privind numărul de participanți, amendarea sau nu a acestora de către Jandarmerie, rămâne nedumerirea: cum de au fost atât de puțini în condițiile în care manifestația a fost anunțată în cadrul comunității cu o săptămână în urmă și a avut parte de o mediatizare generoasă în ziua deciziei Curții Constituționale? http://www.activenews.ro/stiri-social/Comunitatea-LGBT-numara-protestatarii-ca-Pristanda-steagurile-135233

+12 (16 voturi)
Feru Magdalena Valentina
23.07.2016, 15:59:19

Fugiti,vin conservatorii si interzic divortul ! Va trebui sa va decapitati sotiile precum Henric al VIII-lea daca doriti sa va recasatoriti. Pana vin conservatorii , se pare ca vine fundamentalismul islamic si acolo problema casatoriilor e ca sunt contractate de familie cand fetitele sunt minore. Cu totul alte probleme.

+7 (11 voturi)
Paun Al
23.07.2016, 17:08:56

"Un "NU!" hotărât adresat societăţii, "...? Societatea este formata din totalitaea oamenilor ce traiesc in Romania de ex . , adica este formata inclusiv din dv si membri LGBT Va spuneti un nu hotarat ?...:) "interzicerea avortului e urmatoarul punct pe listă, la fel şi cu pornografia...??? divorţul ...şi alte părţi individuale ?? ale cetăţeanului." Adica cum alte "parti individuale ale cetateanului ."? Cat despre pornografie , ea este interzisa prin lege , daca inca nu ati aflat . "Legea privind prevenirea si combaterea pornografiei " Cred ca furia v-a intunecat mintea ...:) Cu exprimari de astea va sustineti cauza ?

+8 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările