articolul anterior articolul urmator

„Lupta pentru drepturile angajaţilor e o cauză de protest chiar mai relevantă în România decât corupţia“. Vasile Ernu în discuţie cu Victoria Stoiciu

7
13 Oct 2017 11:13:46
Vasile Ernu
FOTO Victoria Stoiciu
FOTO Victoria Stoiciu

7 Comentarii

Tagetes
13.10.2017, 17:37:00

Societatea e divizata.Lumea nu mai iese la proteste si dintr-un presentiment al zadarniciei. Sentimentul zadarniciei se poate naste si din prea marea usurinta cu care individul isi poate manifesta libertatile... e liber pt. ca e degeaba.Libertatile oferite cu usurinta nu sunt demne de incredere.Libertatea suprema cu care se lauda sistemul, se va dovedi candva = Supremul neadevar.

0 (6 voturi)
Mircea Nistor
13.10.2017, 18:39:00

Când clasa muncitoare era proprietara (fie și declarativ) a mijloacelor de producție, te-ai fi așteptat ca, "descătușat" de "exploatarea omului de către om" , fiecare "om al muncii" să devină un Stahanov.Ghinion.Productivitatea muncii s-a dus la fund, ne-am furat singuri căciula, în competiție cu "putredul" sistem capitalist.Noi ne-am sabotat singuri, cu concursul unui sistem de valori aparent genial,dar sortit din start pieirii.Omul nu muncește decât cu două motivații: s-o ducă tot mai bine,sau să nu facă foamea.De fapt,tot comportamentul uman se bazează pe sistemul pedeapsă-recompensa, "bici sau zăhărel". Adevărul suprem nu există nici în capitalism, nici în socialism.Este un sistem care se auto-regleaza ,dar nu singur,ci prin intervenția conștientă a tuturor participanților..pe mine în schimb,mă distrează la culme cum gaspadin Ernu dialoghează calm cu un bursier "Friedrich Ebert" Pentru cine nu cunoaște detalii istorice, Herr Ebert à făcut parte din tabăra social-democratilor germani care au sprijinit cu entuziasm votarea creditelor de război ale Germaniei imperiale la începutul primului război mondial.Apoi a asmuțit de tristă amintire"Freikorps"-ul contra imitatorilor germani ai bolșevicilor ruși.Cu alte cuvinte,Ebert a fost un precursor al"NAtiona-soZI"- aliștilor, ca metodă și concepții, unul care a dus la neîncrederea ulterioară a comuniștilor "puri și duri" împotriva"trădătorilor fasciști social-democrati".. Întortocheate mai sunt căile istoriei, Herr Ebert este onorat acum că o figură istorică a democrației germane, deși la vremea lui a avut ceva sânge de muncitori germani pe mâini...

+4 (4 voturi)
Tagetes
13.10.2017, 19:19:18

@Mircea".Omul nu muncește decât cu două motivații: s-o ducă tot mai bine,sau să nu facă foamea."... probabil omul in capitalism sau needucat.O asemenea concluzie poate veni de la cineva care , parca a ratat sensul vietii. Intr-o societate evoluata , cum se considera cea de acum,munca ar trebui sa aduca siguranta , sanatate psihica, certitudine. Avem nevoie de echilibru domnu Mircea...echilibru inseamna ca nici una dintre activitatile omului nu trebuie dusa pana intr-acolo incat sa le faca imposibile pe celelalte.

-1 (3 voturi)
Mircea Nistor
13.10.2017, 19:39:21

Da, nu trebuie să uităm că și societățile declarat democratice,trag cu ochiul în curtea sistemelor totalitare, de unde împrumută fără remușcări metode rafinate de manipulare a membrilor.Cea mai mare parte a indivizilor sunt manipulați inconștient spre direcțiile în care se dorește.E greu să reziști curentului majoritar, trebuie ca fiecare să-si trezească adevărata conștiință de sine.Domnul este cumva membru fan-club Fromm ?!

+2 (2 voturi)
Adrian Paul
14.10.2017, 13:38:23

Dle. Ernu, dupa ce am asteptat enspe mii de intelectuali, formatori de opinie si bagatori de seama sa abordeze acest subiect, in sfarsit un om care este cu adevarat preocupat de bunastarea "poporului", si va pot incadra cu siguranta la categoria intelectuali, si nu neaparat pentru ce ati scris, sau filozofat, ci pentru ce aduceti in atentia opiniei publice, pentru ceea ce va luptati(la fel ca si Alecsandri, Balcestu, reprezentantii Scolii Ardelene, iar lista poate continua), in numele unuia care se gandeste la lucrurile astea de mult, desi lucreaza la privat, va multumesc din suflet pentru acest articol. Faptul ca pentru aceasta problema sau pentru invatamantul de rahat sau pentru conditiile din spitale nu se lupta nimeni/politicienii, iar majoritatea ONG-urilor tac mac, ma face sa cred ca atat majoritatea sistemului de ONG-uri doar paraziteaza pe banii fraierilor, cat si oamenii care aleg in continuare aceste mizerii de partide/politicieni ar trebui sa isi deschida ochii, si va rog frumos din suflet, mai ales ca dvs. aveti o oarecare vizibilitate si notorietate, va rog frumos sa va luptati pentru acest demers in continuare. TOATA STIMA SI RESPECTUL! TLC!

0 (4 voturi)