Societate

articolul anterior articolul urmator

Lupta cu elitele

20
4 Jan 2017 19:52:46
Mircea Vasilescu

De-a lungul tranziţiei, a revenit destul de des în atenţie chestiunea „elitelor”. S-a spus că regimul comunist a distrus elitele şi, pentru a reconstrui ţara, e nevoie de formarea unor noi elite politice şi intelectuale. Au fost dispute pe tema „elitismului” şi „antielitismului”. Dar se întîmplă şi la case mai mari.

În revista britanică The Economist a apărut, înainte de Crăciun, un articol intitulat “Off with their heads”. În ediţia online, titlul era mai direct: „The world has become obsessed with elites” („Lumea a devenit obsedată de elite”). Autorul crede că 2016 a fost un an prost pentru elite, din cauza valurilor de populism, şi porneşte de la cîteva exemple: alegerea lui Donald Trump, votul pentru Brexit şi pierderea referendumului din Italia de către premierul Renzi. În toate, au contat argumentele populiste; sau măcar senzaţia că cei care le susţin sînt „cu poporul, pentru popor”, în timp ce adversarii lor (suporterii lui Hillary Clinton, britanicii care voiau să rămînă în UE, italienii care, în acord cu premierul, susţineau reforma sistemului politic) păreau nişte sofisticaţi care nu ţin seama de ce vor masele. „Masele vor sînge, iar elitele tremură”, scrie The Economist.

Dar cum arată elitele? „Pentru dl Trump, mult hulitele elite reprezintă establishment-ul politic de la Washington şi presa. Dar pentru oponenţii săi, un miliardar care trăieşte într-un turn de aur şi îşi pune în minte să cîştige preşedinţia arată unde te poate duce statutul de elită. Cei care au militat pentru Brexit au fost împotriva elitelor liberale – economiştii, universitarii şi jurnaliştii care demonstrau ce consecinţe poate avea ieşirea din UE. Dar chipul campaniei pentru Brexit a fost Boris Johnson, absolvent de Eton şi Oxford”, comentează The Economist. Şi Johnson, şi Michael Grove (alt suporter al Brexit-ului) sînt, de multă vreme, reprezentanţi ai elitei politice britanice.

Ca să explice termenul, The Economist (cea mai deşteaptă revistă, după gustul meu) o ia de la 1823, cînd a fost consemnat prima dată cuvîntul elite în Oxford English Dictionary, cu sensul de „partea cea aleasă sau floarea societăţii ori a unui grup ori clase de persoane”. De atunci, multă apă a curs pe Tamisa, astfel încît, începînd cu dezvoltarea discursului anti-autoritate din anii 60, s-a construit şi o atitudine, tot mai sofisticată, împotriva elitelor. De această atitudine profită populismul, care alimentează temerile şi ignoranţa „poporului”, prin stereotipii de gîndire, exemplificate astfel de The Economist: „elitele financiare au distrus economia mondială, elita economiştilor n-a prevăzut criza, elita oamenilor de ştiinţă care bombăne despre schimbările climatice i-a făcut pe mineri să-şi piardă slujbele, elitele jurnalistice londoneze ignoră problemele pe care le au muncitorii britanici din cauza imigranţilor, elitele culturale controlează ce e voie şi ce nu-i voie să spui despre minorităţi”. Toate acestea – şi altele – sînt exploatate de populişti în favoarea lor.

Concluzia articolului, aşadar, e clară: „Cei care sînt supăraţi în general pe elite, dar nu ştiu să spună mai clar ce sau cine anume îi supără, trebuie să se gîndească de două ori înainte de a vota un populist care le promite să pedepsească elitele, oricare ar fi ele”.

Cum stau lucrurile la noi în comparaţie cu alte ţări? Un partid populist n-avem, dar populismul e răspîndit cam peste tot. Elitele politice pe care doream să le reconstruim în anii 90 (vă mai amintiţi? „vrem tineri în politică!”) arată cam palid: în guvern şi în parlament e plin de oameni cu probleme penale, cu afaceri ori activităţi controversate. Oameni care nu ştiu să scrie corect în limba română ajung europarlamentari. Poporul votează plagiatori şi condamnaţi penal. Şi n-ai ce-i face, căci – nu-i aşa? – „poporul e suveran”. Elitele intelectuale (şi mai ales cîţiva reprezentanţi ai lor) au fost şi ele, de multe ori, ţinta unor atacuri mediatice violente. În plus, ca să fim „conectaţi” la Occident, am împrumutat şi discursul împotriva elitelor, înainte de a ni le reconstrui ca lumea.

Cam pe-aici sîntem. Să stăm liniştiţi la locurile noastre şi să aşteptăm ca noul guvern să ne dea ce ne-a promis, nu?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Paun Al
4.01.2017, 22:28:32

Intr-adevar "regimul comunist a distrus elitele" vechiului sistem , dar si-a creat propriile elite comuniste , elite care s-au orientat imediat dupa 89 . Majoritatea servind vechii si aceeasi noi conducatori . Altii punand bazele celebrelor de acum fabrici de diplome , de doctorate ... Majoritatea societatii romanesti , dupa 89 a fost si este preocupata de satisfacerea primelor doua trepte din piramida lui Maslow : 1. Nevoia de hrană, de apă, de adăpost, nevoia de transport, 2. Nivelul al doilea, este dedicat așa numitor nevoi ce țin de siguranța personală. Majoritatea romanilor nu au ajuns la nevoia de elite autentice , care sa -i conduca , sa-i ghideze , sa-i lumineze ... Poate ca zicala :fiecare popor are conducatorii pe care-i merita , este valabila si la elite . Fiecare popor are elitele pe care le merita .

+6 (8 voturi)
Andrei Popa
5.01.2017, 11:53:08

Inainte, pe vremea comunistilor, cu toti eram elite! Un profesor universitar sau un om de stiinta nu era cu nimic mai prejos decat un muncitor, o vanzatoare sau un benzinar... Pai aveam in bloc un profesor, care spunea saru-mana femeilor care lucrau la alimentara, era atent si politicos cu ele, altfel trebuia sa stea la coada cu orele pentru mancare. Dupa Revolutie insa nu ii mai ajungeai cu prajina la nas, a inceput sa ignore oamenii de rand, nu le mai saluta pe fostele vanzatoare, a uitat ca fara ele ar fi murit de foame - asta inseamna acuma elite - oameni bogati care ignora oamenii mici, inainte era egalitate, toti eram la fel!

-6 (8 voturi)
marius cristian
5.01.2017, 11:19:03

elitele politico-economice veritabile nu au nimic in comun cu actualele pseudo-elite progresiste si globaliste , formate din propagandisti si apologeti ai corectitudinii politice si corporatristi inumaniizati....

+2 (8 voturi)
Stefanescu Marian
5.01.2017, 11:35:20

CARE elite,stimabile,care elite?Care nu există?Sau care ÎŞI zic singure elite?Hai să fim serioşi,România NU ARE elite nici culturale,nici politice,nici tehnice,nici ştiinţifice,nici religioase,nimic!Şi nu are elite fiindcă în locul sistemului de valori comunist-securist nu s-a pus un alt set de valori.Dacă erau valori,aveam şi elite.Şi invers.

+3 (7 voturi)
dorin valeriu domuta
5.01.2017, 12:02:33

E-adevarat,"cam pe-aici suntem" ! Subiectul elitei romanesti, care si cata o fi, necesita o discutie serioasa, asezata. Realitatea e ca "elita' romaneasca a fost cam "subtire" intotdeauna. Imprejurarile politice si sociale (istoria de fapt) au fost potrivnice. Si cat s-a mai construit incepand de prin sec.IXX - o perioada istorica scurta ! - au distrus comunistii. Cu siguranta, romanii au resurse ca sa-si reconstruiasca o elita reprezentativa. Exista o categorie de oameni educati, harnici, ambitiosi. Trebuie inteles totusi ca e nevoie si de timp. Si in cazul acesta , timp nu inseamna ani ci generatii !

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările