Mai egali decât alţii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul Cornelia Catanga mi-a atras atenţia pentru că nu este primul şi probabil, nici ultimul. Înţeleg că a ajuns într-o situaţie limită, motiv pentru care Gabriela Firea este gata să-i ofere o locuinţă socială. Peste rând!

Mi-e teamă că în Capitală sunt sute, dacă nu mii de persoane care din motive, uneori independente de voinţa lor, ajung în situaţii disperate: femei fără serviciu şi cu copii părăsite de soţi, bătrâni singuri sau în cuplu care după o viaţă de om se trezesc aruncaţi în stradă pentru că au avut nesăbuinţa să gireze vreun credit pentru cineva din familie sau cunoştinţe, oameni pe care o boală nemiloasă sau un accident tragic îi aduc în poziţia de a nu-şi mai putea asigura traiul. Viaţa este crudă şi de multe ori nedreaptă.

Este însă Cornelia Catanga îndreptăţită să primească o locuinţă socială înaintea multor altora, aflaţi poate în situaţii mai grele şi de mai multă vreme? Suntem de acord ca societate ca artişti, sportivi etc., adică ceea ce numim generic vedete, actuale sau trecute, să se bucure de întietate în faţa oamenilor simpli? Acceptăm ca unul ca Arşinel să primească un rinichi peste rând, doar pentru că el i-a făcut pe unii dintre noi să râdă sau să cumpere de la o anumită farmacie? Este mai obligată societatea să le poarte de grijă, când ei nu au făcut-o, atunci când puteau şi aveau posibilităţi?

Mai este un fapt care e de luat în discuţie: Cornelia Catanga şi mulţi din aceeaşi categorie, vedete fiind, au încasat onorarii la care un simplu muritor nici nu ar îndrăzni să viseze. Au încasat pentru că era munca lor, dar în majoritatea cazurilor a fost şi este vorba de bani „la negru“, primiţi la nunţi, botezuri, din „dedicaţii“ fără număr, fără număr sau din participarea la tot felul de şuşe pe litoral sau aiurea. Plătesc cei din această categorie impozite la fel cum plătesc muritorii de rând, sau din contră, ei au doar drepturi şi nicio obligaţie faţă de societate? Ce facem dacă mâine, Doamne fereşte, unul dintre ei îşi pierde averea la barbut, pensie nu va primi pentru că probabil nu a cotizat, la spital mai greu pentru că nu prea a plătit contribuţii la sănătate, îi va da Firea şi lui o locuinţă socială?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite