Nereguli grave descoperite în spitalele de psihiatrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O stare de igienă generală deplorabilă, paturi neconforme cu legislaţia şi lipsa de acces a pacienţilor la produse de igienă personală. Acestea sunt doar câteva dintre neregulile grave descoperite în spitalele de psihiatrie din ţară în urma inspecţiilor dispuse de ministrul Sănătăţii Sorina Pintea.

Controlul inspectorilor sanitari a vizat atât calitatea actului medical, cât şi a condiţiilor igienico-sanitare din unităţile de psihiatrie. 

“Este primul control de acest fel în sensul că pentru prima dată s-a stipulat foarte clar că se verifică calitatea actului medical. Direcţiile de sănătate publică aveau abilitatea să verifice aceste aspecte, dar am stabilit noi proceduri astfel încât avem un prim raport. Imediat după tragedia de la Săpoca am declanşat control la toate unităţile de psihiatrie din ţară”, a declarat Sorina Pintea.

Mai exact, inspectorii sanitari au verificat 4 spitale de maximă siguranţă cu 1805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 8841 de paturi şi 91 de secţii de psihiatrie din cadrul spitalelor judeţenecu 5427 de paturi. În total, aceştia au verificat 16.073 paturi de psihiatrie la nivelul ţării. 

“Precizez că în urma tuturor controalelor au fost luate măsuri. Acolo unde a fost cazul şi existau suspiciuni de natură penală aceste rapoarte au ajuns la Parchet, dar acolo unde nu existau suspiciuni rezonabile am considerat că nu trebuie să încărcăm munca parchetelor”, a mai spus Sorina Pintea, în timpul conferinţei. În timpul controlului, inspectorii sanitari au constat structura unui Centru de Recuperare neavizată de MS, aşa um cere legislaţia în vigoare.De asemenea, nerespectarea normelor de amplasarea paturilor în jumătate din unităţile controlate nu respectă ordinul 914/2006.

Care au fost gravele nereguli descoperite de inspectorii sanitari

-        Nu se respectă normele de amplasare a paturilor, suprafaţa/pat fiind mai mică de 7m2.

-        Nu se respectă numărul de paturi în secţie conform structurii.

-        Starea de igienă la nivelul saloanelor este necorespunzătoare, în unele saloane pavimentul este din parchet deteriorat iar tâmplăria ferestrelor şi a uşilor prezintă vopsea exfoliată. Tavanul şi pereţii prezintă infiltraţii.

-        Clădirile prezintă pereţi degradaţi, cu infiltraţii şi igrasie; în salile de mese, precum şi în unele grupuri sanitare, există plăci ceramice lipsă, sparte.

-        Nu se respectă normele privind numărul grupurilor sanitare.

-        Starea de igienă la nivelul unităţilor era necorespunzătoare, grupurile sanitare neigienizate corespunzător.

-        Nu se asigură materiale de igienă personală pentru pacienţi motivul invocat fiind specificul secţiei.

-        Nu există camere de izolare a pacienţilor.

De asemenea, în spitalele de maximă siguranţă s-a constatat că:

-        Gradul de ocupare a paturilor este mai mare decât numărul acestora, astfel că, cea mai mare depăşire, aglomerare de pacienţi, se află la Spitalul de maximă siguranţă Grajduri, jud Iaşi, unde jumătate din anul 2018 a fost un grad de utilizare a paturilor de 173 %.

-        Spitalul de maximă siguranţă Stei are un grad de ocupare în medie de 115% pe tot parcursul anului 2018 la sectia de bolnavi cronici.

-        La spitalul de maximă siguranţă Săpoca există un grad de utilizare a paturilor de 106% la nivelul anului 2018, tot pe secţia de bolnavi cronici.

-        Se constată astfel că în toate spitalele de maximă siguranţă sunt supraglomerate paturile de la secţiile de bolnavi cronici în timp ce în aceleaşi spitale, secţiile de acuţi au un grad de ocupare de maximum 60% .

-         În toate spitalele de maximă siguranţă există camere de izolare a pacienţilor, dar acestea nu îndeplinesc condiţiile conform art 8,alin 4,5 si 6 din ordinul 488/2016.

De asemenea, în cadrul spitalelor de psihiatrie monospecialitate se constată că în secţiile de bolnavi cronici există un grad mare de utilizare a paturilor care de cele mai multe ori depăşeşte 100%. Exemple: Vaslui-114.20%,  Olt -109,06%, Neamt -103,22%.

„În aceste spitale s-a constatat că distribuţia spitalelor de psihiatrie este inegală la nivel inter-judeţean, existănd o densitate mare de număr de paturi de psihiatrie în oraşele foarte mari, cum ar fi: Bucureşti-Ilfov, Iaşi, Timisoara şi Oradea în schimb  sunt 14 judeţe din Romania în care nu există  niciun spital de psihiatrie ci secţii cu număr mic de paturi în spitalele generale. Exemple de judeţe fără spitale; Tulcea, Constanţa, Dămboviţa,  Bacău,  Sibiu, Mureş, Gorj, Caraş-Severin, Sălaj, Satu-Mare,Bistriţa-Nasaud.

Tot în spitalele de monospecialitate controlate există echipa terapeutică condusă de medic psihiatru. Nu există camere de izolare şi acolo unde există nu sunt conforme cu normele.Nu respectă normele privind amplasarea paturilor în saloane”, mai arată comunicatul, adăugând că inspectorii sanitari vor continua acţiunile de control în perioada următoare, precum şi reluarea acestora în unităţile sanitare în care au fost depistate probleme.

Conform raportului de control privind calitatea actului medical şi a condiţiilor igienico sanitare în spitalele de psihiatrie, au fost aplicate 115 sancţiuni contravenţionale, din care 48 de amenzi în valoare de aproximativ 144 000 lei şi 67 de avertismente. În toate unitatile sanitare s-au dat termene de remediere pentru efectuarea izolatorului pana la 31.12.2019

Controalele vin în urma incidentelor din luna august de la Spitalul de psihiatrie Săpoca. Atunci, un bărbat în vârstă de 38 de ani din localitatea Săgeata, judeţul Buzău, a atacat cu un stativ 13 pacienţi ai spitalului. Şapte persoane au murit atunci şi alte şapte au fost grav rănite, ridicând mari semne de întrebare cu privire la situaţia spitalelor de psihiatrie din România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite