Societate

articolul anterior articolul urmator

Majoritatea discriminată

100
13 Sep 2018 11:09:48
Radu Preda

Vestea cea bună că, în sfârşit, clasa noastră politică a luat în seamă, după ani, semnăturile celor trei milioane de cetăţeni care s-au exprimat în favoarea definirii mai precise a familiei este umbrită de reacţiile deja previzibile.

Aşa cum vedem în alte părţi ale Europei şi ale lumii, discursul anticreştin, generic vorbind, face deja parte din retorica prin care sunt legitimate alte aşa zise valori. Într-o logică pocită, cu cât eşti mai anticreştin, cu atât eşti un democrat mai sincer, un cetăţean mai deschis la minte, un om al progresului şi un tolerant pilduitor. Aceasta este modernitatea îndârjită pe care o critică Habermas: raţiunea îşi pierde calitatea genuină prin maniera în care se raportează iraţional la dimensiunea religioasă. Ceea ce face din religie, culmea!, un indicator de modernitate, inclusiv de democraţie.

Nici derapajele antiecclesiale de la noi, chiar dacă unele au la bază experienţe negative cu anumiţi clerici – nicidecum cu întreg clerul –, nu reprezintă ceva nou. Imediat după 1989, am asistat la acuzele făţarnice la adresa colaboraţionismului dintre ierarhie mai ales şi statul comunist, vocile cele mai intransingente dovedindu-se, blând spus, impure. De o vreme încoace însă, temperatura comentariilor acide la adresa Bisericii Ortodoxe majoritare a crescut simţitor, până la incandescenţă. Ard totul în cale: contexte, nuanţe, circumstanţe, biografii, exemple şi, în final, evidenţe.

În orizontul apropiatului referendum, urmează să se dea un examen nu atât de fervoare religioasă, cât de maturitate a celor care critică faptul religios. Dacă se vor relua formule de genul „ nu mai trăim în Evul Mediu“, ce dovadă de incultură!, „să combatem obscurantismul fundamentalist“ sau „statul este laic“, adică ateu, atunci nu suntem cu nici măcar un pas înainte pe drumul real al modernităţii ca proces de limpezire a apelor şi de colaborare paşnică a tuturor actorilor publici posesori ai „depozitelor de sens“, cum le numeşte acelaşi Habermas.

Mai mult decât atât: în toiul acuzelor, blasfemiilor, ironiilor, incitării la ură şi caricaturizării convingerilor concetăţenilor „retrograzi“, vom trăi paradoxul atacului minorităţii care discriminează majoritatea. Minoritatea ignoră cu violenţă maximă faptul că drepturile sunt produse culturale, că se articulează ca rezultate ale unor negocieri sociale, că nu pot fi impuse cu forţa, decât cu preţul de a le slăbi valabilitatea şi obiectivitatea pe termen lung. În puţine cuvinte, aceasta este diferenţa esenţială între statul totalitar şi statul de drept.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Casandra II
13.09.2018, 11:41:38

D-le autor, Subiectul este prea vast ca sa poata fi analizat intr-un articol de 20-30 de randuri. Stiu, nu v-ati propus decat o discutie asupra unor aspecte de suprafata. Da, religia cu preceptele ei, bune sau rele, a tinut de doua milenii incoace societatea pe drumul normalului. Degeneratii, cum le spun clericii, celor ce experimenteaza formule sterile, privite nu doar sub aspectul biologic al reproducerii, ci si din multe alte unghiuri, nu pot justifica optiunea lor, decat daca renujnta la logica, inteligenta sau bun simt. In ceea ce priveste referendumul pentru care face atata caz neghiobul de dragnea, ar trebui boicotat fiindca nu are rost. Indiferent ce va prevedea Constitutia referitor la componenta familiei, cei care n-au simtul moral, vor merge tot pe cai gresite. In ce-l priveste pe dragnea, acesta ar trebui sa se uite in oglinda si sa se intrebe daca el poate constitui un bun exemplu pentru tinerii ce vor sa-si intemeieze o familie:irinuca lui este mai tanara decat fiul sau, ei traiesc in concubinaj, ca sa folosesc o formula eleganta, dar adevarul e ca tinerica lui tiitoare poate fi apelata, respectand morala religioasa, cu un apelativ ce are ca initiala litera C, adica C de la cucernica... Referendumul este in acelasi timp o risipa financiara fara rost. Oamenii normali la cap, cu bun simt si cu educatie adecvata vor adopta solutia fireasca, aceea a intemeierii unei familii clasice, indiferent daca sunt credinciosi sau atei.

+6 (28 voturi)
Marcel Panciu
13.09.2018, 13:07:49

Stimată doamnă, cred că trageți niște concluzii greșite pentru că vă scapă unele informații: referendumul „pentru care face atata caz neghiobul de dragnea” a fost inițiat acum 3 ani de un comitet format din cetățeni români (neghiobul de dragnea nu se afla printre ei). A parcurs toate etapele cerute de lege pentru o inițiativă cetățenească, ba chiar le-a și depășit, reușind să adune 3 milioane de semnături, de șase ori mai mult decî prevedea legea. A ajuns la mîna Parlamentului tot pentru că așa prevede legea, iar Parlamentul a decis, așa cum era normal, să organizeze referendumul cerut de cele 3 milioane de semnatari. Referendumul are ca obiect clarificarea noțiunii de „soți” în sensul ei originar și firesc, acela de „un bărbat și o femeie”. Obsesia asta a lgbt-iștilor de a-l băga pe Dragnea în ecuație (și de a-i ataca viața privată, tocmai ei care-s foarte atenți cu intimitatea lor) arată că au rămas fără argumente, dacă le-or fi avut vreodată.

0 (28 voturi)
_wakki m
13.09.2018, 13:54:45

postac panciu dragnea este în ecuație până la gât, orice ați spune voi fără el și interesul lui personal, nu se mișca nimic cu referendumul și cu cpf dar de ce să mai voteze lumea la acest referendum sau la oricare altul, dacă oricum voința poporului nu est respectată ? la referendumul din 2009, cel cu 300 de parlamentari, voința poporului a fost aruncată la gunoi

+4 (24 voturi)
_wakki m
13.09.2018, 13:46:20

Mai întâi, această mișcare, coaliția pentru familie sau cum i-o fi zicând, care s-a ocupat de lobby-ul pentru referendum, își are sorgintea în mișcările neoprotestante - baptiști, penticostali, adventiști etc, și tot de acolo le vin și resursele financiare. Evident că intenția lor reală este să facă propagandă și să recruteze noi adepți. BIserica ortodoxă și autorul Radu Preda nu au nici un motiv de bucurie În al doilea rând, acest referendum este convocat prin insistența unei găști de politicieni certați cu legea, care au probleme penale urgente, Este cât se poate de legitimă bănuiala că folosesc tema familiei tradiționale și referendumul ca perdea de fum pentru a-și ascunde problemele lor lumești. Biserica ortodoxă ar trebui să fugă ca dracu de tămâie de suspiciunea că sunt asociați cu această gașcă de penali Mai cugetați, domnule autor Preda, și sfătuiți-i și pe mai marii bisericii să mai cugete

+4 (12 voturi)
pathfinder
13.09.2018, 13:57:50

Asa va spus voua la ultima sedinta de la oengeu?

-1 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările