Managerii, o breaslă respectată de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de afaceri autohtoni sunt priviţi ca un exemplu de urmat de către populaţia din România. Potrivit unui studiu realizat în 18 ţări, inclusiv în România, top managerii se bucură de

Oamenii de afaceri autohtoni sunt priviţi ca un exemplu de urmat de către populaţia din România.

Potrivit unui studiu realizat în 18 ţări, inclusiv în România, top managerii se bucură de încredere din partea populaţiei din ţara noastră şi din ţările scandinave. Popularitatea acestora cumulează în aceste zone peste 50% din opţiuni, într-un top al încrederii în principalele categorii socio-profesionale, întocmit de Institutul de cercetare a pieţei GfK.

Dacă în România, Danemarca şi Suedia repondenţii s-au pronunţat pozitiv faţă de liderii din domeniul afacerilor, în schimb, la nivel internaţional, aceştia au medii scăzute ale scorului indicelui de încredere GfK, respectiv de 2,1 realizat pe o scară de 1 la 4, ceea ce arată că circa patru din cinci persoane devin suspicioase când vine vorba despre şefii de companii.

În Ungaria, Austria, Marea Britanie, Italia, Grecia şi Franţa, mai puţin de 40% din repondenţi au încredere în manageri. Cel mai ridicat nivel al încrederii a fost consemnat de directorii din zona de nord a Europei, pe primul loc figurând la această categorie Danemarca, unde aceştia se bucură de o cotă a încrederii din partea a 56% din repondenţi.

În schimb, cel mai scăzut nivel al încrederii populaţiei în această categorie socio-profesională a fost consemnat în rândul nemţilor, cu o cotă de 15%, situaţie care survine, cel mai probabil, pe fondul deteriorării situaţiei economice a ţării şi a creşterii şomajului.

Managerii olandezi îi depăşesc pe cei germani, în topul încrederii, cu doar trei procente, cumulând o cotă de numai 18%. În Statele Unite ale Americii, managerii nu se bucură decât de încrederea a doar 36% din repondenţi, iar cumulat, în întreaga zonă a Europei Centrale şi de Est de 39%.

În România, dacă politicienii, poliţiştii şi avocaţii se situează pe ultimele locuri în topul încrederii populaţiei, în schimb, profesorii reprezintă breasla cea mai respectată, în ciuda situaţiei tot mai criticate în care se află învăţământul românesc.

Politicienii şi avocaţii "iau lecţii" de la profesori

Un procent de 90% din românii chestionaţi, adică nouă din 10 repondenţi, consideră profesorii de încredere. De asemenea, 80% din români au încredere în armată, categorie care se află pe locul al doilea în topul românesc, înaintea clericilor şi medicilor, care au obţinut voturile a 79%, respectiv 78% din intervievaţi. În schimb, poliţiştii se situează pe penultimul loc, cu o cotă a încrederii de numai 46% în rândul românilor, fiind devansaţi doar de politicieni, cu 15% din opţiuni.

Studiul, intitulat GFK Trust Index 2007, include ratingurile acordate de populaţia din 18 ţări diferitelor categorii profesionale, pe o scară de 1 la 4, în cadrul căreia 4 reprezintă încredere maximă, iar 1 cel mai scăzut nivel al încrederii. Cercetarea se realizează anual, începând din anul 2003. Studiul din acest an a fost realizat pe un eşantion de 16.481 de persoane, din Statele Unite ale Americii şi 17 ţări europene, printre care şi România, datele fiind culese în perioada martie-mai 2007.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite