„Mândrie“ pe spinarea altuia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am observat că foarte mulţi români nu fac distincţia între a fi fanul cuiva, sau a fi pasionat de un sport, şi sentimentul patriotic -- le confundă. Aceştia îşi consideră strigătele „Gol!", „Hai Simona!", „Hai România!", „Hai Steaua", „Hai ceva care să fie românesc!", (ţuica, bunăoară), drept acte de vitejie, gesturi eroice prin care îşi apără şi-şi iubesc ţara -- limba ei, nu!, ea este duşmanul României.

Cineva, cu spirit bine consolidat gregar, deunăzi, chiar mă obliga să fiu fericit, să sar în sus de bucurie, din raţiuni patriotice, din dragoste de ţară... Mi-a explicat cum stau lucrurile cu patriotismul... Ce mai...!, nici cei din linia întâi nu s-au jertfit cât se jertfea el de bucurie că Simona Halep câştigase „Wimbledon“-ul. Se simţea „reprezentat“, în lume. Întreaga omenire, începând chiar de a doua zi, avea să-şi schimbe radical părerea despre el şi despre ţară. Era „mândru că e român“. Când l-am întrebat dacă ar fi de acord ca 10% din venitul său lunar să fie oprit pentru a contribui la pregătirea/antrenamentul Simonei Halep -- adică pentru a-şi spori „mândria de a fi român“, pentru a se simţi mai des „reprezentat“ --, a pus patriotismul în cui, i s-a stins bucuria, spunând că „gândesc în clişee“.

Oare câţi dintre „patrioţii“ aceştia ar fi, la o adică, de acord cu o astfel de iniţiativă şi câţi ar spune/gândi: „Dar ce treabă am eu cu ea? Ce îmi dă mie ceva din ce câştigă?“ Nu că ar fi o gândire rea, dar ce facem cu gargara patriotică?

Şi-ar mai fi, dincolo de multe altele, o problemă cu „patriotismul“: cum se face că ne mândrim (nu-i rău!) numai cu sportivii? Cam pe când avem de gând să ne mândrim şi cu vârfurile altor domenii, cu Constantin Brâncuşi, cu Victor Brauner, cu Sergiu Celibidache, cu Dan Grigore, cu Mircea Eliade, cu George Emil Palade, cu Panait Istrati, cu Tristan Tzara, cu Eugen Ionescu etc. -- sau chiar numai cu valorile naţionale, care nu au cucerit culmile lumii? Lipsa mândriei noastre să aibă drept cauză faptul că în biblioteci, în librării, în sălile de concert, în muzee, în galeriile de artă, în laboratoare nu pot fi aclamate aceste valori? -- „Hai Cioran!“, bunăoară.

Strigăturile trebuie totuşi lăsate în seamă fanilor, rezumate la atât, fiindcă patriotismul înseamnă fapte temeinice, nu galerie şi înfăşurări în flamuri tricolore.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite