Societate

articolul anterior articolul urmator

„Mândrie“ pe spinarea altuia

4
26 Jul 2019 17:08:54
Ancelin Roseti

Am observat că foarte mulţi români nu fac distincţia între a fi fanul cuiva, sau a fi pasionat de un sport, şi sentimentul patriotic -- le confundă. Aceştia îşi consideră strigătele „Gol!", „Hai Simona!", „Hai România!", „Hai Steaua", „Hai ceva care să fie românesc!", (ţuica, bunăoară), drept acte de vitejie, gesturi eroice prin care îşi apără şi-şi iubesc ţara -- limba ei, nu!, ea este duşmanul României.

Cineva, cu spirit bine consolidat gregar, deunăzi, chiar mă obliga să fiu fericit, să sar în sus de bucurie, din raţiuni patriotice, din dragoste de ţară... Mi-a explicat cum stau lucrurile cu patriotismul... Ce mai...!, nici cei din linia întâi nu s-au jertfit cât se jertfea el de bucurie că Simona Halep câştigase „Wimbledon“-ul. Se simţea „reprezentat“, în lume. Întreaga omenire, începând chiar de a doua zi, avea să-şi schimbe radical părerea despre el şi despre ţară. Era „mândru că e român“. Când l-am întrebat dacă ar fi de acord ca 10% din venitul său lunar să fie oprit pentru a contribui la pregătirea/antrenamentul Simonei Halep -- adică pentru a-şi spori „mândria de a fi român“, pentru a se simţi mai des „reprezentat“ --, a pus patriotismul în cui, i s-a stins bucuria, spunând că „gândesc în clişee“.

Oare câţi dintre „patrioţii“ aceştia ar fi, la o adică, de acord cu o astfel de iniţiativă şi câţi ar spune/gândi: „Dar ce treabă am eu cu ea? Ce îmi dă mie ceva din ce câştigă?“ Nu că ar fi o gândire rea, dar ce facem cu gargara patriotică?

Şi-ar mai fi, dincolo de multe altele, o problemă cu „patriotismul“: cum se face că ne mândrim (nu-i rău!) numai cu sportivii? Cam pe când avem de gând să ne mândrim şi cu vârfurile altor domenii, cu Constantin Brâncuşi, cu Victor Brauner, cu Sergiu Celibidache, cu Dan Grigore, cu Mircea Eliade, cu George Emil Palade, cu Panait Istrati, cu Tristan Tzara, cu Eugen Ionescu etc. -- sau chiar numai cu valorile naţionale, care nu au cucerit culmile lumii? Lipsa mândriei noastre să aibă drept cauză faptul că în biblioteci, în librării, în sălile de concert, în muzee, în galeriile de artă, în laboratoare nu pot fi aclamate aceste valori? -- „Hai Cioran!“, bunăoară.

Strigăturile trebuie totuşi lăsate în seamă fanilor, rezumate la atât, fiindcă patriotismul înseamnă fapte temeinice, nu galerie şi înfăşurări în flamuri tricolore.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Edmond Bodha
26.07.2019, 18:51:46

Domnule Rosetti, mai bine ne lipsim de "mandria de a fi roman", daca ea este adusa de sportivi cu caractere gaunoase, ce-si pun antrenorii sa bata din palme in stil comunist si care manifesta o uluitoare lipsa de cultura, ei nestiind sa spuna creatorii unor opere celebre. O gretoasa "vanare de vant", cand stim ca atatea genii au trait sau au sfarsit in mizerie.

0 (2 voturi)
MM Ordean
26.07.2019, 21:04:38

„Şi-ar mai fi, dincolo de multe altele, o problemă cu „patriotismul“: cum se face că ne mândrim (nu-i rău!) numai cu sportivii? Cam pe când avem de gând să ne mândrim şi cu vârfurile altor domenii, cu Constantin Brâncuşi, cu Victor Brauner, cu Sergiu Celibidache, cu Dan Grigore, cu Mircea Eliade, cu George Emil Palade, cu Panait Istrati, cu Tristan Tzara, cu Eugen Ionescu etc. -- sau chiar numai cu valorile naţionale, care nu au cucerit culmile lumii? Lipsa mândriei noastre să aibă drept cauză faptul că în biblioteci, în librării, în sălile de concert, în muzee, în galeriile de artă, în laboratoare nu pot fi aclamate aceste valori? -- „Hai Cioran!“, bunăoară.” I Am sentimentul că, în articolul de mai sus, rîde ruptul de cîrpit. Adică hace haz de patrioții-tip-stadion un inscare nu se află deloc departe de aceia, în ale minții plus obrazului (adică e om normal...). II Mă uit la zisele citate și observ un lucru. Am sentimentul că alde cultura implică un lucru mic. Dar obligatoriu. Și anume să nu îi critici măreția. Iar asta trădînd totuși, în opinia-mi, nițică primitivitate. Cea în alb-negru, respectiv temătoare să nu te apropii cu un vrf de ac - de balonul pretențiilor dumneaei. Dincolo de asta, simt că există una dilemă / răspîntie cu două variante de drum. Ori îți merge mintea și-atunci inevitabil nu-ți elimini spiritul critic, indiferent spre ce mărimi culturale privești, ori îl hușui, dar atunci mi-e teamă că aceia nu au habar ce glorifică. Ei laudă un ceva de care nu au, de fapt, idee. Altminteri înțeleg perfect, de ce procedează astfel. PS Mi-ar plăcea să-l văd pe dl autor Roseti vorbind despre Cioran, dar dacă se poate nu în vorbe de clasa a șasea, respectiv nu în pastile de lansat în gașca noastră de șmecheri.

+1 (3 voturi)
MM Ordean
26.07.2019, 21:28:24

„valorile naţionale...” Valori. Eu unul văd acolo eliminat omenești defecte, apoi exagerat calități (cînd nu inventat de-a dreptul). După chestia asta, dacă nu cazi în extaz la ce a rezultat, te-ai scos în ochii patrioților!

+2 (2 voturi)
Dan T
27.07.2019, 07:36:29

Cazul Halep e clar, evidentiaza tipul de manifestare a unei parti a romanilor: se inflameaza entuziast repede pentru o performantva sportiva care e realizata in nume personal, nu al Romaniei (cel mai recent ex-I. Hagi) dar obtinuta intr-un sport cu mare audienta, la fel, dar protestatar, cand e vorba de aparat autohtonii in fata verosilor straini (chiar daca romani la baza) luand de bune zvonurile-cazul Sorinei sau, in urma cu ani, prospectarea posibilitatii exploatarii gazelor de sist.

-2 (2 voturi)
Modifică Setările