Marea Britanie va infecta voluntari sănătoşi cu SARS-CoV-2, într-un studiu de provocare a infecţiei în mod delibrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii din Marea Britanie se pregătesc să infecteze tinerii voluntari sănătoşi cu virusul care provoacă COVID-19 pentru a accelera dezvoltarea unui vaccin FOTO Guliver Gettyimages / Andrew Theodorakis
Cercetătorii din Marea Britanie se pregătesc să infecteze tinerii voluntari sănătoşi cu virusul care provoacă COVID-19 pentru a accelera dezvoltarea unui vaccin FOTO Guliver Gettyimages / Andrew Theodorakis

Marea Britanie a anunţat că va lansa primul studiu de „provocare a infecţiei” din lume, pentru COVID-19, în valoare de 33,6 milioane de lire sterline, în cadrul căruia voluntari sănătoşi vor fi infectaţi în mod deliberat cu coronavirus, în speranţa că vor identifica mai repede un vaccin, potrivit The Washington Post.

Cercetarea este condusă de oamenii de ştiinţă de la Imperial College din Londra împreună cu Royal Free Hospital din Londra şi o companie numită hVIVO, cu finanţare de la guvernul britanic. În acelaşi timp, studiul este destul de „periculos” având în vedere că oamenii se vor supune unui virus mortal fără tratament sigur, potrivit sursei citate.

“Facem tot ce putem pentru a combate coronavirusul, inclusiv sprijinirea oamenilor de ştiinţă în căutarea unui vaccin sigur şi eficient. Finanţarea anunţată astăzi pentru aceste studii inovatoare, dar atent controlate, marchează un pas important în înţelegerea virusului şi accelerarea dezvoltării celor mai promiţătoare vaccinuri care, în cele din urmă, vor ajuta la revenirea la viaţa normală”, a declarat Alok Sharma, ministru în guvernul britanic, potrivit CNN.

hVIVO desfăşoară cercetări folosind „modelul provocării umane

Modelul provocării infecţiei este un studiu în timpul căruia voluntarii sănătoşi sunt expuşi în mod deliberat la un virus, cunoscut sub numele de „virusul provocării”.  Acest lucru este diferit de studiile clinice standard de vaccin în care voluntarii sunt expuşi la viruşi în mod natural.  Modelul „provocării umane„ poate oferi în mod mai eficient rapid dezvoltarea unor vaccinuri, deoarece sunt necesari mai puţini voluntari, conform UK.covidchalenge, unde se pot înscrie voluntarii.

Cum se va desfăşura cercetarea?

  • Cercetătorii vor folosi mai întâi doze controlate de virus pandemic, pentru a descoperi care este cea mai mică cantitate care poate provoca infecţia Covid.
  • Voluntarii, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, vor fi infectaţi cu virusul prin nas şi vor fi monitorizaţi non-stop. 
  • Apoi, oamenii de ştiinţă ar putea testa dacă un vaccin Covid previne infecţia.
  • Voluntarii vor trebui să rămână într-o unitate de biosecuritate până când nu vor mai fi infecţioşi.
  • Aceştia vor fi remuneraţi la final şi vor fi monitorizaţi aproximativ un an după participarea la studiu pentru a verifica eventualele efecte secundare, notează BBC.

„Infectarea voluntară a voluntarilor cu un agent patogen uman cunoscut nu a fost „niciodată întreprinsă uşor.  Cu toate acestea, astfel de studii sunt extrem de informative. Este cu adevarat vital să ne grăbim pentru a obţine vaccinuri eficiente si alte tratamente pentru Covid-19.„ a declarat Prof. Peter Openshaw, co-investigator al studiului şi director al Consorţiului Human Challenge, potrivit sursei citate anterior.

Infectarea intenţionată a unei persoane cu Covid reprezintă o dilemă etică, astfel  cercetătorii vor trebui să primească o aprobare etică, dar şi avizul Agenţiei de Reglementare pentru Medicamente şi Produse de Îngrijire a Sănătăţii din Marea Britanie ( Medicines & Healthcare Products - MHRA).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite