„Marea grătăreală“ de 1 Mai. Unde se distrează românii de Ziua Muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zonele de agrement din toată ţara sunt astăzi înţesate de cei care petrec de 1 Mai FOTO Adevărul
Zonele de agrement din toată ţara sunt astăzi înţesate de cei care petrec de 1 Mai FOTO Adevărul

Ziua de 1 Mai este un prilej numai bun de mers la iarbă verde şi de încins grătarele. Pădurile din apropierea marilor oraşe sunt astăzi pline de petrecăreţi. În unele localităţi se organizează şi altfel de evenimente precum tururi ghidate sau plimbări cu vaporaşele.

Zonele amenajate pentru activităţi de picnic, zonele neamenajate, cunoscute ca zone de picnic şi cele turistice vor fi controalate în perioada minivacanţei de 1 Mai, de echipe mixte formate din reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Gărzii de Mediu, Poliţiei Locale şi Jandarmeriei. Aşa au anunţat autorităţile care susţin că cei care nu vor respecta legea picnicului vor fi amendaţi cu până la 5.000 de lei.

Controalele şi inspecţiile pentru monitorizarea activităţilor de picnic au fost dispuse de ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, şi vor avea loc în perioada 1-4 mai.

"Astfel, în această perioadă, echipe mixte formate din comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu, reprezentanţi ai Poliţiei Locale şi ai Jandarmeriei vor desfăşura acţiuni de patrulare în zonele special amenajate pentru activităţi de picnic, în zonele neamenajate, cunoscute ca zone de picnic, dar şi în zonele turistice şi în zonele de afluenţă publică consacrate, pentru a asigura respectarea prevederilor legale", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului.

TIMIŞOARA. De 1 mai muncitoresc Primăria propune grătărelul fără fum

Nu există un 1 Mai adevărat fără un mic şi o aripioară de pui prăjită pe un grătar, la un foc de cărbune. Ei, primăria Timişoara spune că dacă vreţi un asemenea preparat nu îl veţi face în aer liber, în nici unul dintre locurile tradiţionale. Dacă vreţi veniţi cu micul prăjit de acasă.

1 mai timisoara

Deşi vorbim de un oraş de câteva sute de mii de locuitori, Timişoara nu va oferi doritorilor un loc special unde să poată face un grătar în aer liber. Eventual la doritor acasă, în curte pentru cei care sunt fericiţi şi deţin aşa ceva, în balcon pentru cei cu vecini îngăduitori. Alternativa: există trei parcuri unde se poate veni la picnic, dar cu senviciul sau grătărelul adus deja gata preparat de acasă. Este vorba de parcurile  Carmen Sylva, Uzinei şi Karlsruhe.

De obicei, timişorenii ieşeau la un asemenea grătar pe platoul din faţa Muzeului Satului, la Pădurea Verde. Gata, acum nu mai e voie, nu există nimic amenajat! Adio grătare legale la iarbă. Dacă nu vă puteţi abţine puteţi scoate carnea la prăjit, dar aţi putea da de amenzi de până la 3000 de lei.
Rămâne varianta Albina sau Şag, plus Herneacova.

BISTRIŢA. „Petrecerea câmpenească” din parc, un fiasco

Încă o data Primăria Bistriţa a dat dovadă de proastă organizare. Fanfarele invitate nu s-au sincronizat şi nici n-au fost legate de niciun alt eveniment, iar micii au întârziat şi ei să apară. În lipsa unui program, bistriţenii au venit, au văzut şi au plecat.



Entuziasmaţi de promisiunile municipalităţii, zeci de bistriţeni au mişunat prin parcul municipal la ora prânzului, când în oaza de verdeaţă trebuia să răsune muzica de fanfară.

bistrita

Fanfara Baptistă „Golgota” şi-a început programul la ora 12:00 spre încântarea celor prezenţi, care i-au ascultat cu sufletul la gură pe tinerii muzicieni instalaţi în ciuperca din centrul parcului.

Fanfara din Rodna, invitată şi ea, s-a lăsat aşteptată, astfel că, după nici o oră de program artistic s-a lăsat din nou liniştea. Cei care au ales să îşi petreacă 1 Mai în parc nu au avut de ales decât să se bucure de umbră sau de iazul artificial din centru, în lipsa altor activităţi.

BUZAU Pajiştile dintre Ciolanu şi Haleş, locul unde buzoienii aprind grătarele de 1 Mai

A intrat de mult în obişnuinţa buzoianului ca de 1 Mai, de Ziua Muncii, să iasă la iarbă verde cu familia şi prietenii.

Sute de oameni au populat, de 1 Mai, pajiştile dintre localităţile Haleş şi Ciolanu, din zona de deal a Buzăului, înarmaţi cu grătare, pungi cu carne de mici şi... poftă de lenevit. Şi în pădurea Spătaru, aflată la zece kilometri de municipiul Buzău, au fost petrecăreţi, aşa cum se obişnuia înainte de Revoluţie.



Pajiştile proaspăt înverzite dintre localitatea Haleş şi mănăstirea Ciolanu sunt de mulţi ani principalul loc de picnic pentru mulţi orăşeni. Chiar dacă vremea capricioasă i-a pus un pic pe gânduri, buzoienii au păstrat obiceiul şi în acest an, ca de 1 Mai să iasă cu prietenii şi rudele la iarbă verde.

Sunt atât de sătui de aglomeraţia din oraş, încât ar risca şi câteva picături de ploaie pentru aerul curat.  "Am venit cu nepoţii, câţiva veri din Bucureşti, şi avem de gând să stăm până diseară. Avem la noi carne pentru două, trei grătare, băutură din belşug şi o să ne simţim bine. După o săptămână de muncă, e binevenită o astfel de ieşire", ne-a declarat Ion Stan, din Buzău.
 
În jurul grătarelor, fiecare are câte ceva de făcut. Unii spală vesela, alţii întorc micii sau hălcile de carne, să nu se ardă, femeile prepară salatele, copiii bat mingea iar alţii îşi permit doar să privească. 

SLATINA. Grătarele de la Pădurea Strehareţi îşi aşteaptă clienţii de 1 Mai

Slătinenii pot sta liniştiţi în minivacanţa de 1 Mai. De Ziua Muncii, slătinenii au năvălit asupra Pădurii Strehareţi de la marginea oraşului. Ei au respectat obiceiul şi de această dată, deşi locul cu pricina unde se adună amatorii de distracţie arată dezolant, însă este cel mai apropiat loc de oraş pentru a petrece în aer liber o zi liberă. Autorităţile, jandarmi şi poliţişti locali, au organizat constant patrule în această zi în perimetrul cu pricina pentru evitarea oricărui eventual incident.



Slătinenii au început să vină la Pădurea Strehareţi încă de dimineaţă, undeva după orele 10.00, mai întâi în grupuri mici de câte 4-6 persoane, pentru ca, ulterior, grupurile să devină mai „consistente”. Astfel că, după orele 12.00, puteau fi văzute familii întregi deplasându-se fie pe jos, fie cu maşina, către Pădurea Strehareţi de la marginea urbei. Dacă o parte dintre slătineni au venit la pădure doar cu ceva bani în buzunar pentru a-şi putea cumpăra de la faţa locului o porţie de mici/hamzie/friptură sau o bere ori un suc, alţii au venit pregătiţi pentru o zi la grătar ca la carte.

Picnic la Haleş 2
saltina

Printre aceştia s-a numărat şi Gabriel D., care, alături de un grup numeros de prieteni, veniseră pregătiţi cu „materia primă” de nelipsit pentru orice grătar reuşit: carne de mici şi de pui, câteva sticle de 2,5 litri de bere, plus câteva bidoane de suc tot de 2,5 litri.

GORJ Ziua Muncii, în Pădurea Drăgoieni

Târgujienii sunt aşteptaţi, astăzi, să petreacă ziua de 1 Mai în pădurea Drăgoieni, de la marginea oraşului, unde va loc o serbarea câmpenească de Ziua Muncii.



Ca în fiecare an, Ziua Muncii va fi sărbătorită în dumbrava din Drăgoieni. Nu vor lipsi terasele cu mici şi bere, dar nici jocul şi voia bună. Atmosfera va fi întreţinută de Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului”, dar şi de fanfara «Armonia». „De la ora 13.00, pe scena special amenajată, fanfara «Armonia» va susţine un concert de muzică de promenadă, iar între ora 14.00 şi 16.00, Ansamblul Artistic Profesionist «Doina Gorjului» va susţine un spectacol de muzică şi jocuri populare“, a spus Ramona Evulescu, purtător de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.

IAŞI Grătăreală generală. Unde merg ieşenii să-şi petreacă "liberul" legal

Mii de ieşeni împânzesc astăzi, 1 mai, zonele amenajate pentru petrecerea timpului liber. Cel mai popular complex de agrement este cel de la Ciric.

Complexul de agrement Ciric a fost redeschis exact în urmă cu un an, pe 1 mai 2013, în urma unui proiect de modernizare controversat, derulat de Primăria Iaşi cu fonduri europene, în valoare de 12 milioane de euro.



Proiectul de reamenajare a Ciricului a început în 2008, dar a fost inaugurat abia în mai 2013, cu trei ani întârziere.

Complexul modernizat dispune inclusiv de două piscine cu plajă, plimbări cu hidrobicicleta şi chiar de un telescaun, cvasi-nefolositor, pentru care Primăria Iaşi a cheltuit 6,4 milioane de lei.

1 mai tg jiu
1 mai iasi

BAIA MARE Ce fac maramureşenii de 1 Mai muncitoresc. Multe opţiuni pentru o minivacanţă reuşită

Cei care se vor bucura zilele acestea de o minivacanţă au la dispoziţie multe opţiuni de-a le petrece în Maramureş. Începând de la un picnic cu familia în locurile special amenajate de Ocolul Silvic Baia Mare şi până la o plimbare cu Mocăniţa, aceste patru zile pot fi transformate cu uşurinţă într-un concediu relaxant.



În cazul în care nu vreţi să cheltuiţi foarte mulţi bani, dar totuşi vreţi să staţi alături de familie sau de prieteni în natură puteţi să mergeţi la un picnic. Ocolul Silvic Baia Mare a amenajat 60 de spaţii cu bănci, mese şi vetre de foc, care pot fi accesate în mod gratuit. Acestea pot fi găsite în principalele zone de picnic, cum ar fi Valea Usturoiului, Valea Roşie sau Valea Borcutului. Accesul într-un astfel de spaţiu este gratuit, însă cei care vor sta aici sunt rugaţi să nu distrugă mesele şi să facă foc doar în vetre.

BUCUREŞTI Ce faci de 1 Mai: concerte, plimbări cu vaporaşul şi cu bicicleta

Bucureştenii care au decis să rămână în oraş astăzi îşi pot petrece timpul liber în parcurile din Capitală, se pot plimba cu bicicleta sau pot lua parte la concertele gratuite organizate cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii.



Bucureştenii care vor să se plimbe cu vaporaşul pe Lacul Herăstrău o pot face gratuit astăzi, după ce reprezentanţii Primăriei Capitalei au anunţat că au pus la dispoziţia doritorilor şapte vaporaşe. În schimb, pentru cei care vor să se plimbe cu hidrobicicleta sau bărcuţa o pot face contra cost.

SLOBOZIA Mici şi bere în pădurea de la Peri

Slobozia petrece ziua de 1 Mai la iarbă verde. Special pentru acest eveniment, autorităţile locale au montat locuri pentru agrement în pădurea Peri de la marginea oraşului.



Locuitorii din Slobozia petrec ziua de 1 Mai la iarbă verde. Oraşul nu a organizat evenimente speciale sau manifestări dedicate acestei zile.

CLUJ Grătare, tururi ghidate şi serbare câmpenească la Muzeul Etnografic

Grătare pe Valea Gârbăului, serbare câmpenească la Muzeul Etnografic sau petrecere cu muzică electronică la Pârtia Mărişel sunt câteva dintre alegerile pe care le pot face clujenii pentru petrecerea Zilei Muncii. Din 1 mai începe şi seria de tururi ghidate gratuite în centrul istoric al municipiului Cluj-Napoca.

Clujenii pot ieşi la grătare pe Valea Gârbăului un teren de 4 hectare, unde s-a desfăşurat anul trecut Festivalul Peninsula, unde au fost pregătite 18 grătare, un butoi cu apă, toalete ecologice şi locuri de parcare. Aceesul este grauit.



„Am muncit să pregătim un cadru decent, unde să puteţi veni la grătar sau o partidă de fotbal în condiţii normale,civilizate şi sperăm să-l menţinem cât mai mult cu putinţă. Contăm pe respectul clujenilor pentru mediu, îi rog să nu lase gunoaie sau alte resturi, pubelele şi toate condiţiile fiind pregătite“, anunţă primarul Clujului, Emil Boc.Edilul a spus că de 1 Mai vor fi şi poliţişti locali pe Valea Gârbăului, dar se doreşte ca prezenţa acestora să fie una discretă. Alte locuri de picnic preferate de clujeni sunt pădurea Făget şi zona Hoia, unde nu sunt amenajate locuri speciale pentru grătărit.

1 mai baia mare
1 mai bucuresti
yoghinii la baile herculane FOTO Corina Macavei
1 mai cluj

Tradiţie de 1 Mai păstrată de pe vremea lui Carol al II-lea la Muzeul Etnografic din Cluj

De 1 Mai la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca se respectă o tradiţie păstrată din 1929, de pe vremea în care Carol al II-lea a pus bazele instituţiei culturale. Şi astăzi momentul a fost marcat de un eveniment la care au participat sute de clujeni.



La câţiva metri de pâlcurile fumegânde de clujeni care sărbătoresc şi de Ziua Muncii suprema plăcere românească – Măria sa Grătarul, ascunse după un zid verde de vegetaţie, uliţele Muzeului Etnografic sunt explorate de câţiva curioşi. Casa olarului din Josenii Bârgăului, piua cu ciocane din Zagra, fierăria din Rimetea, gospodăria din Mărişel, biserica din Cizer şi restul de 50 de gospădării din toate părţile Ardealului şi-au deschis porţile la fel cum se întâmplă din 1929 în primul muzeu etnografic din România. Înfiinţat în 1 ianuarie 1923, sub patronajul regelui Carol al II-lea, muzeul mai marchează o permieră în România: este primul muzeu românesc înfiinţat pe baza unui program ştiinţific, la a cărui alcătuire au contribuit mari specialişti ai epocii. Indiferent dacă în România se sărbătoarea maialul, înainte de regimul comunist sau Ziua Muncii, 1 Mai a reprezentat pentru instituţie ziua în care se redeschid, după pauza ocazionată de anotimpul rece, porţile muzeului şi ale celor 55 de case de patrimoniu aflate în incinta acestuia. „Această tradiţia este neschimbată din 1929. În perioada interbelică e posbil să nu fi fost păstrată întrucât atunci casele din muzeu erau locuite”, povesteşte directorul Muzezlui, Tudor Sălăgean.

BOTOŞANI Unde se distrează botoşănenii de 1 Mai. Cele mai bune şi ieftine locuri de încins grătarele

Primăria a amenajat încă de acum doi ani grătare şi o zonă special destinată distracţiei de 1 Mai pe versantul Cornişa.  Botoşănenii care n-au avut bani să plece la munte sau la mare în mini-vacanţa de 1 Mai au luat cu asalt pajiştile din jurul Botoşaniului.  Locurile special amenajate încep să devină neîncăpătoare, păturile şi grătarele înmulţindu-se la o oră la alta. Locul preferat de distracţie al botoşănenilor a rămas dealul şi păduricea de la Cornişa. Ieftin şi aproape de casă.

muzeul etnografic cluj
gratare bt

Profitând de patru zile libere, o parte a botoşănenilor cu situaţie financiară bună s-au dus de 1 Mai la munte, la Gura Humorului sau Vatra Dornei în special dar şi pe litoralul românesc. Majoritatea locuitorilor municipiului Botoşani cu bani din ce în ce mai puţini de la un la altul, au preferat să se distreze cu buget redus la marginea oraşului. Decât să rişte amenzi pe care nu le pot plăti, cei mai mulţi s-au conformat şi au ales spaţiile amenajate special pentru făcut grătare. De la ora 10 dimineaţa, gratargii au început să ”vâneze” locurile cele mai bune de la marginea oraşului.

Cel mai căutat loc de grătar: păduricea şi imaşul de la marginea cimitirului

Este gratis, autorizat, cu grătare şi mese amenajate, iar în plus nimeni nu dă bani pe transport. Din orice punct al oraşului se ajunge aici în maxim jumătate de oră, la pas.  În aceste condiţii nimeni nu mai bagă de seamă faptul că mica pădurice şi pajiştea pentru grătare de la Cornişa se află chiar lângă un cimitir. 

SATU MARE Picnicul în aer liber, interzis. Singurele oportunităţi rămân ştrandurile

Sătmărenii au ales să-şi petreacă ziua liberă de 1 Mai, la ştrandurile din municipiul Satu Mare, chiar dacă vremea nu este aşa de prietenoasă.

Alte oportunităţi nu au avut, mai ales că locuri special amenajate pentru picnic nu au fost amenajate de Primărie. Vremea bună a scos, de minivacanţa de 1 Mai, sute de sătmăreni din casă, destinaţia lor fiind locurile cu soare şi multă apă pentru răcoreală. Ştrandul municipal şi Aquastar au fost “ţintele” principale ale oamenilor în această zi parcă de vară.

satu mare

Încă de la orele dimineţii, sute de sătmăreni şi-au făcut prezenţa la ştrandul municipal Satu Mare pentru a-şi ocupa câte un loc pe pătură, cât mai devreme, cu scopul de a evita aglomeraţia de la orele prânzului.

Ştrandul termal din municipiul Satu Mare a dat startul sezonului estival de azi.

„Am hotărât să ne petrecem 1 mai la ştrandul municipal.  Remediile apei termale de aici sunt de nemaigăsit. Sperăm ca vremea să ţină cu noi toată ziua“, a declarat Rodica Vlad.

Şi ştrandul termal Aquastar din Satu Mare aproape că şi-a atins capacitatea maximă azi. O mare parte dintre cei care au trecut pragul complexului turistic au venit din judeţele Cluj şi Sălaj, ca urmare a promovării făcute prin intermediul târgurilor de turism.

ARAD grătare, bere la rece, relaxare pe ştrand. Toate condimentate cu confiscarea unor produse semiprepartate de către poliţişti

Arădenii au astăzi de ales între câteva locuri unde pot să petreacă ziua de 1 Mai, chiar dacă vremea nu este aşa de prietenoasă.

Au luat cu asalt de dimineaţă hipermarketurile din municipiu pentru a cumpăra carne pentru grătar şi răcoritoare. Este vorba de miile de arădeni care au ales să-şi petreacă ziua de 1 Mai la iarbă verde.

arad

Pentru reprezentanţii PDL Arad care organizau petreceri, dimineaţa nu a început prea bine. Poliţiştii le-au cam stricat cheful când le-au confiscat  o parte din produsele semipreparate care trebuiau să ajungă în locurile în care aceştia şi-au anunţat prezenţa. Reprezentanţii PDL care transportau produsele au fost opriţi în trafic, iar pentru că nu existau documente de provenienţă a mărfii, aceasta a fost confiscată. Cu toate acestea arădenii care au ales să petreacă alături de PDL continuă petrecerea de la care nu lipsesc micii, cârnaţii şi muzica. 


FOCŞANI De 1 Mai, focşănenii nu au nici locuri amenajate pentru grătare, nici petreceri organizate de autorităţi

În consecinţă, fiecare vrâncean are libertatea de a se distra cum consideră de cuviinţă în această zi liberă în special pentru personalul din sectorul bugetar.

Vrancea nu are nici un loc special amenajat pentru petrecerea timpului în aer liber, în faţa unui grătar, asta în ciuda peisajelor şi locurilor superbe din zona de minte. Pentru focşăneni, Crângul Petreşti ar putea fi locul potrivit pentru petrecerea zilei de 1 Mai.



Cu toate acestea, cel mai probabil oamenii care sunt liberi astăzi, de 1 Mai, vor căuta să se retragă într-un colţişor de natură, să se relaxeze după cum crede fiecare de cuviinţă, dacă vremea de afară va permite acest lucru.

REŞIŢA Cum se distrează caraş-severinenii de 1 Mai

Chiar dacă judeţul este sub avertizare de ploi, picnicul la iarbă verde poate fi înlocuit cu o baie în ape termale, o competiţie off road sau o plimbare cu barca pe Dunăre.

La Băile Herculane hotelierii au pregătite programe speciale pentru 1 Mai. Şi chiar dacă afară plouă, majoritatea hotelurilor mari au piscină proprie, aşa că dacă doriţi o baie la 45 de grade celsius alegeţi Hotelurile Roman, Ferdinand, Afrodita sau Diana, care au piscină acoperită.



Dacă nu, şi o baie gratis la cădiţele de la 7 izvoare este binevenită. Şi, cum a început tabăra MISA; în această seară, pe Platoul Coronini, puteţi admira şi prima din cele opt spirale puse la cale de adepţii lui Bivolaru.

1 mai focsani
1 mai resita

PLOIEŞTI: grătare în aer liber, plimbări şi concerte

Ca în fiecare an, pădurile din apropierea Ploieştiului sunt opţiuni pentru 1 Mai clasic, la iarbă verde şi grătar, activităţi pe care le puteţi îmbina cu o vizită la zoo. Seara este rezervată concertelor şi întâlnirii cu gloriile echipei Petrolul Ploieşti

Dacă optaţi pentru un 1 Mai clasic, la iarbă verde şi cu un grătar, parcul Bucov, de la ieşirea din Ploieşti către Buzău, este una dintre cele mai bune soluţii. Puteţi ajunge acolo cu maşina personală, caz în care trebuie să plătiţi taxa de parcare, de 5 lei, sau cu traseul 40.

În parc găsiţi locuri special amenajate, în regim gratuit, pentru a prepara o friptură sau mici la grătar, vă puteţi relaxa în apropierea lacului sau la umbră, pe alei. Cei mici au la dispoziţie leagăne şi balansoare, iar în imediata apropiere este şi grădina zoologică.

Copiii pot admira animale din peste 50 de specii, de la lei şi urşi până la ratoni şi broscuţe ţestoase. Programul de vizitare este între ora 9.00 şi 18.00, iar taxa de intrare este modică, 5 lei pentru adulţi, 2 lei pentru copiii sub 14 ani, iar pentru cei sub 7 ani, intrarea este gratuită.

BÂRLAD. 1 Mai muncitoresc, c-o bere te răsplătesc: sute de bârlădeni au mărşăluit prin centrul oraşului în frunte cu auto-proclamatul „comunist luminat”, deputatul PSD, Adrian Solomon

Purtătorii stegurilor roşii s-au oprit la Teatrul de vară din Grădina Publică unde au fost aşteptaţi cu de-ale gurii. Mulţimea a primit, de pomană, gogoşi, cremwurşti şi bere. Organizarea, impecabilă de altfel, a dat greş: micii au sosit cu întârziere.

Ziua de 1 Mai a fost marcată la Bârlad de marşul organizat de organizaţie PSD şi Sindicatul „Rulmentul”. Sute de oameni, printre care s-au aflat mulţi copii şi adolescenţi, s-au încolonat în faţa Primăriei unde au primit steaguri roşii.  „Convoiul roşu” a străbătut oraşul conduşi de Fanfara „Bârlădeanca”.

PITEŞTI Distracţie cu ponei, pentru cei mici şi relaxare pentru cei mari, la Muzeul Goleşti, de 1 Mai

Piteştenii care au renunţat la grătare sau doar le-au amânat pentru a doua parte a Zilei Muncii, s-au relaxat  în oaza de linişte a Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii de la Goleşti, care i-a invitat pe cei mici la plimbări cu poneii, iar pe cei mari, la o incursiune în lumea satului de altădată.

goelsti

Muzeul Goleşti a amenajat pentru copii un loc special de joacă în aer liber, iar cei mai temerari dintre puşti s-au urcat pe ponei, pentru o plimbare de neuitat prin lumea satului românesc de odinioară, însoţiţi de supraveghetori. Asta, în timp ce părinţii s-au bucurat de soare şi mai ales de priveliştea martoră a civilizaţiei ţărăneşti de la mijlocul veacului al XIX-lea din principalele zone viticole şi pomicole ale ţării.

Dacă nu v-aţi numărat printre cei care au descoperit  frumuseţea de mai a ansamblului de la Goleşti, o puteţi încă face astăzi, până la ora 18. Intrarea costă 7 lei, însă copiii, elevii, studenţii şi pensionarii plătesc doar 2 lei.

CĂLĂRAŞI: distracţie la iarbă verde sau plimbări cu barca pe Dunăre

Călărăşenii care aleg să petreacă 1 mai acasă au numeroase variante de distracţie. Ieşirea la iarbă verde, în împrejurimile oraşului este cea mai la îndemână modalitate de relaxare. La fel de plăcute pot fi însă şi o plimbare cu barca pe Dunăre ori pe Borcea sau o vizită la Grădina Zoologică.

Deşi are potenţial neexploatat, Călăraşiul este o zonă interesantă în care poţi să-ţi petreci timpul liber în mod agreabil. Grădina Zoologică, una dintre cele mai mari din ţară găzduieşte specii unicat de păsări, reptile exotice şi animale care trebuie, neapărat, admirate. Şi pentru ca ziua de relaxare să fie una reuşită, neapărat, trebuie încheiată cu o plimbare cu barca pe Dunăre, prin peisajele fascinante ale ostroavelor, a doua deltă a Dunării. Câteva ore petrecute în raiul conferit de insule vă vor încărca de energie şi vă vor purta într-o lume mirifică, dominată de linişte şi calm.

VÂLCEA Sute de turişti petrec minivacanta de 1 Mai în staţiunea Băile Govora

Hotelierii din Băile Govora au pregătit de 1 Mai oferte pentru toate buzunarele. Pentru cei cu venituri reduse, majoritatea operatorilor de turism derulează programul „Primăvară balneară”. Pentru doar 120 de lei/zi, turiştii beneficiază de tratament, cazare şi masă la un hotel de două sau trei stele.

Printre beneficiarii acestui program se numără pensionari din întreaga ţară. Unii dintre aceştia şi-au făcut un obicei din a petrece 1 Mai în staţiunea din judeţul Vâlcea.

„Eu sunt din Satu Mare, iar la Govora vin de 54 de ani, de când am făcut prima criză de astm bronşic. Fac tratament, gimnastică şi mă simt excelent. Am fost în staţiune şi de Paşte, acum sunt cu un grup de prieteni, ne simţim bine”, povesteşte Georgeta.

Peste 600 de turişti s-au cazat în hoteluri, pensiuni şi vile din Băile Govora.

„Probabil, dacă nu ar fi plouat, am fi avut şi mai mulţi turişti. În acest moment, 60 % din locurile de cazare sunt ocupate, turiştii au început să sosească în staţiune în această dimineaţă. Foarte mulţi ne-au vizitat şi în anii trecuţi, sperăm să fie mulţumiţi de ce găsesc aici, de calitatea serviciilor”, declară primarul Mihai Mateescu. 

SIBIU Concurs pe biciclete, iar Muzeul Brukenthal şi vizite la Muzeul Astra şi la  Grădina Zoologică

Sibienii amatori de ciclism sunt invitaţi să participe, joi, 1 Mai, la cea de-a doua ediţie a competiţiei “Criteriul primăverii”. Întrecerea de ciclism rutier se desfăşoară pe o distanţă de 18 kilometri, pe traseul Dumbrava (zona Hotelului Hilton) – DJ 106 A – Răşinari – Mănăstire Răşinari – Poplaca – DJ 106 R – Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Sibiu. Startul festiv al întrecerii va fi dat la ora 10,00, în parcarea Sălii Transilvania, de către preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea. Startul tehnic al competiţiei este programat la ora 10,30, la ieşirea din municipiu, în zona Hotelului Hilton. Alături de concurenţi, la linia de start se va alinia şi prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli. Cei care doresc să se înscrie în cursă trebuie să aibă 14 ani împliniţi. 


La acest articol au contribuit Robert Bloancă, Bianca Sara, Iulian Bunilă, Mugurel Manea, Alin Ion, Cezar Pădurariu, Cosmin Carp, Cristina Răduţă, Mădălin Sofronie, Remus Florescu, Cosmin Zamfirache, Cristina Cîcău, Claudia Untaru, Ştefan Borcea, Cristian Franţ, Dana Mihai, Sabina Ghiorghe, Cristina Stancu, Ionela Stănilă, Irina Rîpan, Ramona Găină.

 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite