Marea ruşine liberală. Între o „băbăciune” şi o spurcăciune

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În istoria de 137 de ani a liberalismului românesc, nu a existat demolator al PNL mai eficient decât Crin Antonescu!

 Partidul înfiinţat de Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu şi alţi vizionari, înaintea Războiului de Independenţă, este condus astăzi spre o compromitere accelerată.

Ultima mutare făcută de Antonescu îşi arată deja „roadele". Gigi Becali, această primată care prin simpla sa prezenţă anunţă apocalipsa, şi-a intrat în rolul de om de încredere al preşedintelui PNL. Invitat la RTV, post la care este bine-venit chiar şi cu bocancii plini de bălegar, Becali l-a luat în colimator pe venerabilul liberal Neagu Djuvara. Acesta se făcea vinovat de punerea în discuţie a politicii practicate de actuala conducere a PNL. „Un partid liberal care fuzionează cu rămăşiţele lui Voiculescu, pe urmă îl primeşte şi pe Becali, ăsta nu mai e Partidul Liberal", a spus conştiinţa vie care e Neagu Djuvara.

Dar cum erezia nu e permisă în PNL, ilustrul cărturar s-a trezit cu o ghioagă în cap. La capătul celălalt al ciomagului se afla Gigi Becali, bruta adusă în partid de Crin Antonescu. Parvenitul din Pipera a behăit: „Nu vreau să văd acum băbăciunea Iliescu cu băbăciunea Djuvara! (...) Djuvara este vai de capul lui, la anii lui e sclerozat, e bătrâneţea. El e super ca istoric, dar s-a sclerozat din cauza bătrâneţii. Ce, stau acu' să-mi arăţi moşii toţi?! Iliescu, cât de cât, e mai sprinten, dar Djuvara, săracul, când îl văd..."

Trebuie să fii mare spurcăciune ca să-l faci pe Neagu Djuvara „băbăciune"! Diferenţa dintre Djuvara şi Becali este ca diferenţa dintre un elefant şi un dihor. Neagu Djuvara lucra în Ministerul de Externe şi negocia cu Marile Puteri în cel de-al Doilea Război Mondial. Gigi Becali vindea iaurt sub Ceauşescu şi făcea şmenuri imobiliare în ceaţa anilor '90. Unul e liberal de 60 de ani, celălalt e liberal de 15 zile. Dintre cei doi celebri aromâni, Antonescu îl preferă pe Becali. În aceste condiţii, e tot mai greu să-i combaţi pe cei care vorbesc despre noua doctrină liberală în varianta Căcărează -Căcărău...

Unghiul mort în care a intrat PNL începe să-i deranjeze pe tot mai mulţi liberali care nu şi-au pierdut raţiunea. Aceştia sunt îngrijoraţi nu doar de cooptarea stupidă a lui Becali, ci şi de poziţionarea catastrofală a partidului în chestiuni de interes major.
Cea mai curajoasă voce din PNL este, în acest moment, cea a lui Andrei Chiliman, primarul sectorului 1 al Capitalei. Sâmbătă, la lansarea candidaţilor din sector ai USL, acesta a incriminat „războiul stupid" al declaraţiilor împotriva unor demnitari străini. „Astăzi, România este parte a lumii occidentale. Faceţi în aşa fel încât ţara să rămână în această lume! Războiul stupid al declaraţiilor împotriva ambasadorului SUA, a lui Merkel şi a lui Barroso ne face rău şi ne aruncă în ridicol. Evitaţi asemenea declaraţii demne de nişte relicve ale Războiului Rece!", a spus Chiliman, cu trimitere directă la liderii agresivi ai PNL.

„Oamenii vor unitate, nu dezbinare; cer oprirea războiului politicianist. Încetaţi să-i mai împărţiţi în două tabere: în «băsişti» şi «anti-băsişti»! Nu copiaţi năravurile lui Traian Băsescu! Aveţi grijă să nu-l înlocuiţi pe Traian Băsescu cu un individ mai slab pregătit decât el, mai rău decât el, fără caracter, fără bun-simţ!", le-a cerut Chiliman reprezentanţilor USL.

Următorul îndemn - „Respectaţi-i pe toţi românii şi nu-i trataţi de «proşti» sau «imbecili», aşa cum procedează unii politicieni neisprăviţi, care stau toată ziua pe ecranele televiziunilor de ştiri!" -a arătat clar care e principala ţintă a iritării lui Andrei Chiliman: Crin Antonescu, cel care recent îi numea „imbecili" pe criticii săi.

În timp ce vorbea primarul sectorului 1, un cetăţean aflat în preajma sa făcea feţe-feţe: Eugen Nicolăescu, deputat PNL, lacheu al lui Antonescu şi preşedinte interimar al Organizaţiei Bucureşti a partidului, funcţie uzurpată chiar de la Chiliman.

Lui Nicolăescu i se potriveşte perfect portretul „politicianului neisprăvit care stă toată ziua pe ecranele televiziunilor de ştiri". Acesta declarase miercuri la Radio France Internationale: „Mi-aţi stricat dimineaţa aducându-mi aminte că mai există domnul Gitenstein în România, pentru că până acum nu ne-a făcut decât rău. Modul în care ne-a tratat a arătat că ne desconsideră ca popor şi ca naţiune, şi ca ţară. Şi că vine dumnealui, un mare învăţat, un mare specialist în democraţie, să ne spună unde greşim şi ce să facem. Mi se pare total deplasat să te comporţi aşa într-o ţară în care eşti ambasador! Ca atare, ce spune domnul Gitenstein pe mine nu mă interesează, pentru că dumnealui vorbeşte strict partizan. Eu cred că oamenii de afaceri din SUA, instituţiile internaţionale care au sediul în America, oamenii obişnuiţi care circulă între cele două ţări văd ei singuri despre ce este vorba şi n-au nevoie să fie dirijaţi, să fie intoxicaţi, otrăviţi chiar, de oameni ca Gitenstein".

Asta, apropo de „războiul stupid al declaraţiilor împotriva ambasadorului SUA", cum îl numea Chiliman...

Grigore Cartianu estedirector editorial "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite