Societate

articolul anterior articolul urmator

Mârlanul: tipologii recente

6
3 Jan 2022 11:06:09
Mihail Neamtu

Mârlanul online: insidios, insinuant, insensibil. Obraznic la tastatură, bădăran în defilare. Tu admiţi că eşti păcătos, deşi n-ai renunţat la ideal.

El n-are idealuri, dar îţi scoate-n faţă scăderile omeneşti. Tu vorbeşti despre marxism şi posesia ideologică, el îţi zice că eşti gras. Tu invoci Marile Cărţi, el te face „tocilar”. Tu aperi familia (poate şi pentru că înţelegi drama divorţului); japiţa n-are familie şi râde prosteşte de cei care-şi cresc singuri copiii.

Ţi-e dor de strămoşi, el fluieră din buldozer. Tu aduci o floare la mormânt, el tropăie în cimitir. Porţi papion? Mârlanul îşi etalează maieul şi scuipă seminţe. Tu aperi Dreapta conservatoare, el bârfeşte viaţa privată a lui Trump. Tu vorbeşti despre Constituţie, ipochimenul îţi comentează verigheta de pe deget (sau absenţa ei). Tu îl saluţi cu „Hristos a înviat”, el ştie să zică doar „mu*e”. Tu enunţi un principiu, el recurge la atacul „ad hominem.”

Ăsta-i mitocanul cool, licheaua zeflemitoare, lepra specializată-n trolling. Canalie guralivă, fiinţă atotştiutoare, contabil al eşecului, voyeurist nesătul. E greu să nu dispreţuieşti o asemenea bestie, dar e mai bine s-o compătimeşti. Şi s-o blochezi.

Mârlanul offline? Tipologia e vastă. E şmecherul care se crede domn, atunci când te minte-n faţă. E pasagerul care, într-un tren arhiplin ce străbate Valea Prahovei, adică într-un vagon sufocat de tineri nerăbdători, bătrâni obosiţi, turişti blazaţi sau navetişti obligaţi să stea în picioare, decide să–şi plaseze grăsimea dorsală pe două locuri. 

Întrebat dacă are cumva două bilete pentru o singură călătorie, ipochimenul refuză să-ţi prezinte dovada. De ce? Niciun alt pasager n-are dreptul să-l deranjeze, ci — vezi Doamne! — numai controlorul... 

După o oră de mers către destinaţie, în vagonul supraaglomerat, pe culoarul unde nu poţi arunca un ac din pricina bagajelor şi a hainelor atârnate, apare şi reprezentatul companiei de transport. 

Mârlanul cu fundul mare se face pisicuţ şi admite că el, de fapt, n-are două bilete şi nici măcar unul. Cere prompt, zâmbitor, un tichet valid pentru a călători şi el legal pe ruta aleasă. Admonestat, mârlanul înfoiat nu primeşte lecţii de la nimeni (deci nici de la mine).

Din nefericire, unii „şmecheri” aleg să practice fenta de faţă chiar şi cu nevasta sau copiii. Mârlanii (obsedaţi de avantaje nemeritate) au inundat spaţiul public, administraţiile centrale sau locale, dar şi ministerele, agenţiile sau organizaţiile politice. 

Sunt toţi acei indivizi care se pensionează la 42 ani, asta după ce-au tocat numai frunze la câini într-un obscur birou miliţienesc. Boala lor? Parazitismul. Slăbiciunea fatală? Misecuvenismul. Confruntat cu enormitatea micimii lui sufleteşti, şmecherul recurge la formula: „e imoral, dar legal.”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Iulian Arion
3.01.2022, 12:07:49

La Multi Ani, Mihail! Este natura firii umane, care atunci cand face rau si nu este sanctionat, sa considere abuzul pe care il comite, un drept personal. Poate ca sunt lasati asa pentru a se evidentia caracterele celor buni. Nu stiu. Trebuie evitate astfel de ganduri persistente. Imbolnavesc.

-23 (25 voturi)
Camila
3.01.2022, 14:01:53

"Trebuie evitate astfel de ganduri persistente. Imbolnavesc." Cam aici ar fi problema : ca nu sunt separate ! De altfel as fi vrut sa-i spun domnului Mihai daca as fi comentat evident : ca toate astea nu sunt de ieri sau de azi , sa incepi sa te miri asa deodata ! Din contra eu am propus de multe ori DNA pentru votare . Adica vine cineva dupa 1 , 2 - 10 ani si incepe : Vai ce rau e in UE vai ce nenorocire ! Si atunci DNA sa scoata fisa de vot si sa zica : Ia explica mat de ce ai votat ?

+1 (1 vot)
Iulian Arion
3.01.2022, 20:34:31

Adine, DNA se ocupa de investigarea faptelor de coruptie de cel putin 100 000 lei.

-21 (25 voturi)
Dorin Saramet
4.01.2022, 09:18:06

Stimate dle Neamțu, la mulți ani ! Aș fi de acord cu dvs la anumite afirmații, în total dezacord cu altele. Da, sunt de acord că oamenii, în online, sunt mult mai needucați și se comportă așa cum, în mod normal, nu s-ar comporta, că sunt vocali și (uneori) nesimțiți. PArtea a doua însă mie îmi ridică mari semne de întrebare. ”Imoral, dar legal”. Păi este exact ceea ce a făcut/spus dl Băsescu despre casa din Mihăileanu. Dacă este să vorbim depsre așa ceva, să știți că actualul dvs coleg și prietenii lui au sprijinit și ajutat mârlănia. Oare dl Băsescu, în atâtea mandate de primar, ministru, președinte, ce a făcut ca acei oameni să NU mai iasă la pensie la 42 de ani? Să nu mai fure iar apoi să ne spună că sunt cinstiți? Eu am primit salbe de aur de la bulibași sau domnia sa, împreună cu consoarta? Eu m-am certat cu ei pentru dobânzi, etc. În rest vă urez un an plin de împliniri și reușite.

0 (2 voturi)
Mihăiţă Baston
4.01.2022, 23:45:13

Vaietul tânguitor al conservatorului român pierdut în internetul vulgar. Pentru că nici o universitate nu l-a vrut. Nevastă după nevastă și partid după partid. În lupta seculară cu marxiștii. Îl pândesc, îl vânează, îi scuipa semințe pe jachețica apretată. Apretată corail. El urlă, se zbate. O cheamă pe mama precum judecătorul lui Brassens. Viața merge înainte. România conservă.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările