Societate

articolul anterior articolul urmator

Marşul „Împreună pentru siguranţa femeilor”

7
14 Oct 2016 14:54:52
Vlad Viski

Ieşim în stradă pentru a condamna toate formele de violenţă împotriva femeilor! Vrem ca femeile să fie în siguranţă acasă, pe stradă, la locul de muncă, în şcoli şi în universităţi.

Sâmbătă, 15 octombrie 2016, ora 13:30, suntem aşteptaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, la Marşul „Împreună pentru siguranţa femeilor”. De ce? Organizatoarele explică:

HAIDEŢI LA MARŞ!

- Pentru că în fiecare zi suntem martori la diferite forme de agresiune asupra femeilor, agresiuni care nu sunt sancţionate nici de comunitate, nici de statul român. Femeile sunt prizonierele unei culturi a violenţei în care victimele sunt sistematic decredibilizate, blamate şi stigmatizate.

- Pentru că 1 din 4 femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său (FRA, 2014);

- Pentru că 27% din omoruri au avut loc în familie în 2015 (cf. datelor Ministerului Public);

- Pentru că 90% dintre victimele care cer ordin de protecţie sunt femei;

- Pentru că ordinul de protecţie continuă să rămână un instrument legal care nu oferă siguranţă reală victimelor violenţei, deşi a fost introdus în anul 2012;

- Pentru că fiecare acţiune de condamnare a violenţei împotriva femeilor ne aduce mai aproape de o lume în care femeile trăiesc în siguranţă.

- Pentru că sexismul, rasismul, clasismul, homofobia, sunt încă obstacole cu care trebuie să se confrunte femeile atunci când vor să reclame agresiunile şi abuzurile;

- Pentru că vrem să ne arătăm solidaritatea faţă de toate femeile care au fost sau sunt nevoite să supravieţuiască violenţei;

- Pentru că ne pasă şi nu mai acceptăm să fim complici cu agresorii prin tăcere;

- Pentru că vrem să denunţăm public violenţa asupra femeilor şi să condamnăm comportamentul agresorilor;

CE CEREM AUTORITĂŢILOR?

- Să existe un ordin de protecţie de urgenţă/ordin de interdicţie, emis de poliţie imediat după constatarea faptei, care să asigure o protecţie reală şi rapidă.

- Statul român trebuie să transmită un semnal de toleranţă-zero în ceea ce priveşte violenţa asupra femeilor.

- Să existe personal specializat pentru astfel de situaţii, care să ţină cont de riscul de re-traumatizare a victimei.

- Să se înfiinţeze centre specializate pentru cazurile de viol şi violenţă sexuală, cu personal specializat care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală.

- Să existe colaborare între instituţii ori de câte ori este tratat un caz de agresiune în familie, viol, hărţuire sexuală, exploatare sexuală. Poliţia, Justiţia şi sistemul medical trebuie să fie instituţii de suport real pentru victime. Reprezentanţii instituţiilor trebuie să trateze victimele cu demnitate şi profesionalism pentru a le încuraja să aibă încredere să depună plângere şi să raporteze agresiunea.

- Să existe mijloacele legale pentru stoparea difuzării de emisiuni care degradează femeile, promovează o cultură a violenţei şi transformă violenţa în divertisment.

CÂND?
Sâmbătă, 15 octombrie 2016, de la ora 13:30.

UNDE?
Piaţa Universităţii, lângă Parcul Colţea, de unde vom porni împreună către Muzeul Antipa.

CINE ORGANIZEAZĂ ACEST MARŞ?
Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor www.violentaimpotrivafemeilor.ro 

CUM VĂ PUTEŢI IMPLICA?
1. Vă aşteptăm să vă alăturaţi marşului pentru a transmite un mesaj de condamnare a tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor!

2. Vă invităm să aduceţi pancarte cu mesaje împotriva violenţei asupra femeilor.

3. Vă invităm să transmiteţi un mesaj video, foto sau scris, prin care să condamnaţi violenţa împotriva femeilor. Vă rugăm să postaţi mesajul cu hashtag #STOPVIF sau pe pagina Facebook a Marşului – Împreună pentru siguranţa femeilor!

Schimbarea începe cu fiecare dintre noi!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Gothica TGirl
14.10.2016, 15:24:52

Felicitări pentru inițiativă. Mi-ar fi plăcut să particip și eu și ar fi păcat să nu se organizeze un așa marș și la Timișoara. ♥ Sunt împotriva violenței contra tuturor femeilor, fie ele cisgender sau transgender!

-1 (5 voturi)
Minea Aurica
14.10.2016, 16:07:22

Ei, ce sa spun, poponautul scirbos se erijeaza acuma in marele aparator al femeilor!

+1 (5 voturi)
Muntean Aurelian
14.10.2016, 16:40:31

Comunitatea BTLG sunt ca musafirii nepoftiti la o petrecere.Apar de nicaieri,se auto-invita mizand pe bunul simt al gazdei.Cand apar undeva ne-invitati o fac urmand principiul reciprocitatii:particip si iti sustin cauza si la randul tau poti sa participi la marsurile noastre si sa sustii cauzele promovate de BGTL,cu toate ca majoritatea invitatilor detesta sa fie asociati cu aceasta comunitate,dar nu le pasa.Este o modalitate parsiva de a te insinua in vietile unor oameni cu probleme reale ca sa obtii adepti ptr "cauza"comunitatii TBLG.

-1 (3 voturi)
Manita T.
14.10.2016, 18:33:46

Comentariu considerat abuziv.

Muntean Aurelian
14.10.2016, 18:57:53

Manita Tanimka sau Kayra Nuray,ce ai spus mai sus il consider un compliment deoarece vine din partea unui mutant.Evolutia presupune supravietuirea celui mai tare.Ce face comunitatea LTBG este o involutie deoarece duce la suprimarea genelor si a instinctelor care te-au mentinut ca specie pe planet asta.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)