Marşul Centenar sau cum să dai 5 zile din viaţa ta pentru Basarabia!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci zile din Anul Centenar vor da activiştii unionişti pentru a merge în Marş pentru Basarabia. Un gest simbolic plin de însemnătate şi care arată implicarea românilor de pe cele două maluri de Prut în procesul de unire a celor două state româneşti.

Pe 1 iulie 2018, la Alba Iulia avea să se aprindă Flacăra Unirii. Aceasta este purtată în mod simbolic, pe parcursul a trei luni şi a peste 1000 de kilometri, de la Alba-Iulia, capitala primei uniri, la Chişinău, capitala noii Uniri.

Marşul a fost împărţit în 11 etape a câte cinci zile, iar a şasea zi este una de odihnă. Participanţii la marş pot participa la o singură etapă, mai multe sau pot face chiar întreg traseul. Marşul are forma unui Maraton Ştafetă, în sensul că deplasarea este una în voie, accesibilă oricui şi la sfârşitul etapei Flacăra Unirii este predată către următorul grup.

În cele din urmă, pe data de 26 august se va ajunge la Iaşi, după care se va trece Prutul ca pe data de 1 septembrie să ajungem la Chişinău, acolo unde va avea loc cea mai mare Manifestaţie Unionistă de după căderea regimului comunist din Republica Moldova(2009).

Am decis să fac şi eu acest exerciţiu, implicat fiind în promovarea mesajului Unirii de mai bine de zece ani, perioadă în care am ajuns să cunosc persoane şi personaje din cele mai diverse, probabil peste o mie de persoane cu care am interacţionat direct şi pe care oricând le-aş recunoaşte pe stradă sau la alte evenimente unioniste.

„Basarabia E România" este cea mai longevivă campania a societăţii civile cel mai probabil de după cel de al doilea război mondial. De la mesajele inscripţionate pe pereţi, de la marşurile organizate anual pe cele două maluri de Prut şi până la votul politic din 27 martie 2018 şi prin care se recunoştea în Parlamentul de la Bucureşti dreptul moldovenilor de a se Uni cu Ţara, toate fac parte din campaniile ample ce au menirea de duce la capăt proiectul iniţiat de înaintaşi: „Toţi Românii într-un singur stat".

image

Marţi am pornit în cea de a cincea etapă, de la Curtea de Argeş şi până la Târgovişte, acolo unde am ajuns sâmbătă seara.

În general în marş sunt câteva zeci de persoane, dar care se schimbă de la o etapă la alta. În această etapă au fost şi doi copii, unul de şase ani şi fetiţa mea mai mare, de opt ani. Pentru ei a fost o experienţă unică şi plăcută în acelaşi timp. Aceştia din urmă nu au parcurs decât foarte puţin din traseu pe jos, existând autoturisme la dispoziţia participanţilor şi în care îşi pot lăsa şi lucrurile, astfel încât deplasarea să fie cât mai uşoară. În oraşe numărul participanţilor creştea simţitor (Câmpulung şi Târgovişte).

Pe tot traseul, şoferii au salutat mesajul pe care îl purtam, iar în localităţi eram întâmpinaţi de localnici, preoţi şi autorităţile locale care ne puneau la dispoziţie tot ceea ce aveam nevoie: apă, mâncare, cazare. Deşi în mod normal un astfel de marş ar trebui să presupună anumite lipsuri, nu prea se întâmplă acest lucru deoarece toată lumea se oferă să ajute.

Un ajutor important a fost acordat, în cazul de faţă, de Mitropolia Munteniei şi Dobrogei prin Arhiepiscopia Târgoviştei, care în trei din cele cinci zile a ajutat cu masa şi cazarea participanţilor. În celelalte două cazuri, ajutorul a fost acordat de autorităţile locale din comuna Cetăţeni şi Câmpulung. Înţeleg că ajutorul acordat de biserică pe tot traseul a fost unul constant şi nelipsit de câte ori a fost nevoie.

Tot un ajutor important pentru desfăşurarea acestei campanii este oferit de către primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, care a permis să avem o caravană însoţită de trei autobuze transformate în muzeu al războaielor pentru Întregirea sau Reîntregirea Patriei.

Cei interesaţi de participare pot afla detalii fie de pe pagina de fFcebook Semnează pentru Basarabia, fie de pe site-ul campaniei: unire2018.ro.

Se modifică Constituţia: România va avea oficial o politică unionistă!

Săptămâna trecută a venit o veste extraordinară: Consiliul Legislativ a dat Aviz Pozitiv începerii procedurii de modificare a Constituţiei României prin iniţiativă cetăţenească în vederea introducerii unei preambul prin care să se menţioneze expres dreptul teritoriilor locuite majoritar de români de a se uni cu Ţara pe baza unui act de voinţă între unităţile de drept recunoscute internaţional.

Aici este vorba strict despre Republica Moldova, deoarece aceasta reprezintă o unitate de drept internaţional recunoscută. Nu este vorba despre teritoriile ce au aparţinut României şi aflate acum în interiorul altor state, cum sunt cele din Ucraina şi unde unitatea de drept internaţional care trebuie să fie de acord cu acest lucru este statul din care ele fac parte.

Urmează o perioadă grea în care se vor strânge semnături. Cei interesaţi să ajute pot descărca formularul de aici: semnez.eu.

1 septembrie 2018 - Manifestaţie unionistă la Chişinău!

Pe data de 1 septembrie Marşul Centenar la ajunge la Chişinău. Deja câteva sute de persoane sunt înscrise pentru ultima etapă: Iaşi-Chişinău, marea majoritatea a celor aflaţi pe traseu urmând a reveni la acel moment.

La Chişinău este aşteptată cea mai mare manifestaţie unionistă, una care să marcheze aşa cum se cuvine anul Centenar. Cele mai mari manifestaţii unioniste din ultima perioadă au reuşit cu succes să strângă câteva zeci de mii de persoane, dar de această dată se aşteaptă un număr cu mult mai mare, având în vedere însemnătatea momentului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite