„Marşul diversităţii“. Comunitatea LGBT din Bucureşti a dansat în ploaie pentru drepturi egale şi vizibilitate: „Un', doi, trei, homofobii, jos cu ei!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Marşul diversităţii”, organizat de Asociaţia Accept, care sprijină drepturile persoanelor LGBT, a avut loc sâmbătă, între orele 17.00 şi 18.30, pe Şoseaua Kiseleff, de la Piaţa Arcul de Triumf spre Piaţa Victoriei din Bucureşti.

UPDATE 18.30 După un marş care a durat aproximativ o oră şi jumătate şi în timpul căruia au dansat şi au afişat steaguri în culorile curcubeului, militând pentru drepturile comunităţii LGBT, manifestanţii au început să plece din Parcul Kiselleff 

UPDATE 18.05 Continuă marşul spre Piaţa Victoriei: susţinătorii LGBT dansează şi scandează „Uniţi salvăm, drepturi apărăm“, „Ţinem separat/ biserica de stat“, „Un, doi, trei, homofobii jos cu ei“, „Drepturi egale“. 

UPDATE 17.47 În dreptul Ambasadei Rusiei, muzica difuzată dintr-o caravană care-i însoţeşte pe traseu a fost oprită pentru un minut de reculegere în memoria victimelor din Cecenia. Se mai aud doar copitele cailor Jandarmeriei. 

image

UPDATE 17.30 Claudiu Crăciun, iniţiatorul platformei civico-politice Demos: 

„Există un drept la convieţuire şi la familie. Mesajul nostru e unul de încredere, prietenie, solidaritate. Cei care au această identitate nu sunt duşmani, ci concetăţeni de-ai noştri. Sunt mulţi oameni care-şi ascund această orientare pentru că se tem de represiunea societăţii. Si LGBT sunt cetăţeni, în egală măsură români şi trebuie să îi primim şi să îi ajutăm să fie ei înşişi“, a declarat el pentru Adevărul. 

Google şi IBM, printre susţinătorii Gay Pride. 

image

UPDATE 17.17 Pe ploaie şi în acordurile muzicii, în jur de 2.500 de persoane participă la marş, bulevardul Kiseleff fiind blocat. 

Florin Buhuceanu, directorul asociaţiei ACCEPT, organizatorul acestui marş, a ţinut un scurt discurs: „Lumea încă întreabă de ce ieşim în stradă. An de an ne vom apăra drepturile în instanţă, în Parlament. Suntem în stradă pentru că nu acceptăm ca drepturile noastre şi familia noastră să fie decise de Biserică, Noua Dreaptă, de Coaliţia pentru Familie. Noi decidem pentru noi“.

UPDATE 17.05 La "Marşul diversităţii" participă atât persoane aparţinând comunităţii LGBT, dar şi susţinători ai acestora, unele familii venind aici şi alături de copii, care afişează pancarte pe care scrie "Gay OK". Manifestanţii sunt veseli în ciuda ploii: ei cântă „ploaia care ne va uni“ şi spun că aşteaptă curcubeul. Grupul a plecat înLa marş spre Piaţa Victoriei fiind însoţiţi şi de ambasadorul SUA, Hans Klemm, care s-a declarat un susţinător al drepturilor LGBT. La marş participă şi deputatul PSD Petre Florin Manole, unul dintre parlamentarii care au votat în favoarea partenieratului civil.

În mulţime se află şi Floricica Dansatoarea, care a devenit cunoscută în urma manifestaţiilor împotriva lui Iohannis din Piaţa Cotroceni din februarie. 

image

UPDATE 16.55 În jur de 500 de persoane s-au strâns la Arcul de Triumf, în ciuda ploii puternice. Susţinătorii LGBT s-au adăpostit sub umbrele în culorile curcubeului. Ei au venit cu pancarte pe care scrie „Stat laic", „Dragostea şi respectul definesc familia" şi „Drepturile omului pentru toţi".

image

„Alătură-te miilor de oameni care ies an de an în stradă să ceară drepturi egale şi vizibilitate pentru comunitatea LGBT!”, scriu organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului aflat la a 13-a ediţie.

Peste 200 de persoane care susţin drepturile comunităţii LGBT s-au strâns deja la Arcul de Triumf, de unde vor pleca în marş spre Piaţa Victoriei.

Ei afişează bannere cu mesaje de susţinere faţă de drepturile comunităţii LGBT, inclusiv privind legiferarea parteneriatului civil, şi au steaguri şi tricouri în culorile curcubeului.

Marşul este organizat de Asociaţia Accept, care apară şi promovează drepturile LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender) la nivel naţional.

Traficul va fi restricţionat pe traseul marşului, pe durata desfăşurării acestuia. 

Tot sâmbătă, între orele 12.00 şi 14.30 s-a desfăşurat "Marşul Normalităţii”, aflat şi el la a 13-a ediţie, pe traseul Piaţa Victoriei - Bulevardul Lascăr Catargiu - Piaţa Romană - Bulevardul Magheru - Bulevardul Nicolae Bălcescu - Piaţa Universităţii - Bulevardul I.C. Brătianu - Strada Halelor - Splaiul Independenţei - Aleea Dealul Mitropoliei.

Participanţii la marş au desfăşurat un drapel tricolor, dar şi un banner cu mesaje în favoarea familiei alcătuite dintr-un bărbat şi o femeie. Aproximativ 100 de persoane au scandat "România nu-i Sodoma", "Salvăm, salvăm familia normală",  "Legea divină, familia creştină" sau "România, ţară ortodoxă".

Participanţii la manifestaţie au avut pancarte care avertizau că familia tradiţională e în pericol şi au acuzat Curtea Constituţională pentru tergiversarea deciziei privind căsătoriile homosexuale. 

Camera Deputaţilor a adoptat în 9 mai, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi ”împotrivă” şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Coaliţia pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie".

Ambasadorii la Bucureşti a 30 de state şi Reprezentanţa Comisiei Europene au dat publicităţii, miercuri, de Ziua Internaţională Împotriva Homofobiei, o declaraţie comună în care îşi exprimă sprijnul şi solidaritatea pentru comunitatea LGBTI (lesbian, gay, bisexual, transgender şi intersex) din România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite