Proteste în toată ţara faţă de violenţele asupra pădurarilor. „Pădurea noastră nu e marfa voastră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook / Ciprian Muntele
FOTO Facebook / Ciprian Muntele

După ce mai mulţi pădurari au devenit victime ale hoţilor de lemn şi fenomenul tăierilor ilegale de lemne a revenit cu forţă în spaţiul public, organizaţiile Greenpeace, Agent Green şi Declic organizează, pe 3 noiembrie, Marşul pentru Păduri. În acelaşi timp, presa germană scrie despre soarta pădurarilor români, care duc o viaţă periculoasă din cauza mafiei lemnului.

UPDATE 19.44 Peste o mie de protestatari din Bucureşti au pornit către sediul Ministerului Apelor şi Pădurilor, scandând ”Hoţii, hoţii”

Particpanţii la protestul ”Marşul pentru păduri” din Bucureşti au pornit, duminică seară, dn Piaţa Univesrităţii către sediul Ministerului apelor şi Pădurior. Oamenii strigă ”Hoţii, hoţii” şi cer oprirea exploatărilor ilegale.

Înainte de 19.30, protestatarii strânşi în Piaţa Universităţii la ”Marşul pentru pădri” au pornit către Ministerul Apelor şi Pădrilor.

Oamenii scandează ”Hoţii, hoţii” şi cer oprirea exploatărilor ilegale.

”Jandarmeria, Poliţia şi Garda Forestieră descoperă doar 1% din tăierile ilegale de lemn”, a spus unul dintre vorbitorii din Piaţa Universităţii.

În plus, protestatarii susţin că, în România, ariile protejate ”sunt protejate doar pe hârtie”, neexistând o protecţie reală a acestora. Peste o mie de oameni participă la protest, având pancarte, fluiere şi vuvuzele.

UPDATE 19.15  Peste 400 de persoane au cerut oprirea tăierilor ilegale de păduri, la Iaşi

Peste 400 de persoane, în majoritate tineri, au protestat, duminică seară, la Iaşi, cerând oprirea tăierilor ilegale de păduri. Printre protestatari s-a numărat şi liderul PNL Iaşi, Costel Alexe, ministrul propus al Mediului. Costel Alexe a declarat că susţine revedicărilor participanţilor la Marşul pentru Păduri, precizând că Ministerul Mediului a avut, ȋncă din anul 2014, un instrument cu care putea pune capăt jafului din pădurile României.

   

Participanţii au scandat “Nu mai tăiaţi, începeţi să plantaţi“,“Fără pădure, respirăm toxine“,“Solidaritate cu pădurarii“ şi “Pentru păduri, pentru România“. Oamenii purtau pancarte pe care se putea citi, printre altele “Stop defrişărilor“,“Nu mai omorâţi copacii“ şi “Pădurea înseamnă viaţă“.

“Protestăm pentru că aşa nu se mai poate. Am răbdat prea mult, au distrus tot, iar dacă nu ne mobilizăm, rămânem fără păduri. Suntem în stradă şi pentru că au murit şase pădurari apărând pădurea“, a declarat unul dintra participanţii la protest.

Proteste şi la Cluj şi Braşov

Şi la Cluj-Napoca, peste 400 de persoane au ieşit în stradă cu mesaje precum „Urgenţă climatică”, „Blestemăm securea ce taie pădurea”, „Toţi pentru păduri”, „Nu avem o planetă B”, „Salvaţi pădurea”. Participanţii au aprins lumânări şi au ţinut un moment de reculegere în memoria pădurarilor ucişi la datorie şi au asistat la un flash mob, un dans al unor tineri pe o melodie despre arderea pădurilor. De asemenea, protestatarii au scandat „Nu vrem defrişare, planeta noastră moare”, arată digi24.ro. La Braşov aproape 500 de persoane au ieşit în stradă şi au cerut oprirea defrişărilor. „Fără păduri, n-avem viitor” au scandat aproximativ şi 200 de persoane la marşul împotriva tăierilor ilegale, organizat la Iaşi. Oamenii s-au adunat în Piaţa Unirii şi au plecat către Palatul Culturii.

UPDATE 18.50 Câteva sute de persoane s-au strâns, duminică seară, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, pentru a participa la acţiunea de protest „Marşul pentru păduri“. Protestatarii au pancarte pe care se poate citi „Pădurea noastră nu e marfa voastră“ sau „Codrule, codruţule, unde dispari, tu, drăguţule?“

Acţiunea de protest a început la ora 18.00 în Piaţa Universităţii din Bucureşti. Protestatarii vor porni într-un marş către Ministerul Apelor şi Pădurilor.

Până la această oră s-au strâns câteva sute de persoane la acţiunea de protest, oamenii cerând salvarea pădurilor.


„Pădurile României nu mai au timp! Ultimele date din Inventarul Forestier Naţional arată că tăierile ilegale se întâmplă într-un ritm fără precedent. În urma lor rămân versanţi dezgoliţi, alunecări de teren, avalanşe, inundaţii dezastruoase, zone deşertificate, pădurari ucişi în stil mafiot, comunităţi divizate şi expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicaţiei pentru cetăţeni Inspectorul Pădurii şi protecţia strictă a pădurilor primare şi seculare din România!", arată organizatorii pe pagina de Facebook dedicată evenimentului, relatează agerpres.ro.

Aceştia sunt de părere că ecologiştii şi silvicultorii ar trebui să solicite autorităţilor să ia măsuri eficiente care să ducă la stoparea ilegalităţilor din domeniul forestier.

Printre măsurile amintite se află: modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicaţiei pentru cetăţeni Inspectorul Pădurii şi protecţia strictă a pădurilor primare şi seculare din România, monitorizarea prin satelit a pădurilor, registru electronic în depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului, camere de supraveghere în puncte cheie din reţeaua rutieră, la gatere şi la depozite, precum şi automatizarea controlului silvic prin care se poate elimina o mare parte din mecanismele corupţiei şi poate destructura reţele infracţionale.

Marşul pentru păduri este programat să se desfăşoare duminică, în intervalul orar 18:00 - 22:00, pe traseul Piaţa Universităţii - Piaţa Kogălniceanu - Ministerul Apelor şi Pădurilor. Evenimentul se va desfăşura în mai multe oraşe din ţară, dar şi din străinătate. 

Presa germană, despre mafia lemnului din România

În articolul intitulat „Mafia lemnului în România: Pădurea în pericol”, jurnaliştii germani de la Der Spiegel observă faptul că ţara noastră şi-a tăiat sistematic pădurile, iar amploarea defrişărilor ilegale este mult mai mare decât se credea. Asta pentru că problema principală nu sunt infractorii mărunţi sau sătenii care taie pădurile pentru că nu au bani de lemne pentru foc, ci cererea mare de lemn de peste hotare, scrie Digi 24.

„România este unul dintre cei mai mari exportatori de lemn din Europa. Companiile austriece Schweighofer, Kronospan şi Egger au construit uzine cu capacităţi mari de procesare în România, iar Germania este unul dintre cumpărătorii produselor lor. Însă România este o sursă importantă de materie primă şi pentru gigantul Ikea. Numeroase companii din ţară produc mobilier ieftin pentru grupul suedez şi Ikea chiar deţine în jur de 50.000 de hectare de pădure în România”, relatează Der Spiegel.

Jurnaliştii germani scriu că, deşi au existat numeroase proteste, în urma cărora atât statul român, cât şi aceste mari companii şi-au luat angajamentul de a împiedica tăierile ilegale de copaci, nu s-a schimbat nimic.

Comerţul cu lemn reprezintă o afacere de un miliard de dolari şi ramificaţiile pătrund în cele mai înalte cercuri politice. Milioane de metri cubi de lemn sunt tăiaţi ilegal şi cine îndrăzneşte să deranjeze această afacere îşi poate pune viaţa în pericol.

Şase pădurari români au fost ucişi în ultimii ani, scriu jurnaliştii germani, în timp ce în alţi 650 de angajaţii forestieri au fost răniţi în timp ce încercau să oprească defrişările ilegale. Der Spiegel scrie că în România se taie în fiecare an în jur de 38 de milioane de metri cubi de lemne, dar oficial sunt declarate doar 18 milioane.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite