Societate

articolul anterior articolul urmator

„Marşul ipocriziei” sau ipocrizia manipulării?

4
5 Oct 2018 15:12:18
Cătălin Sturza

Cei de la Recorder s-au dus la marşul preoţilor din Slatina să caute ceva „tare” de dat în ultima săptămână, înainte de Referendum. Evident, teza lor nu este despre Căsătoria dintre un bărbat şi o femeie – teza lor este „Referendumul URII”.

De aceea, pentru a-şi confirma teza, aveau nevoie chiar şi de cea mai mică trimitere la homosexauli sau homosexaulitate, din partea unor preoţi. Aveau nevoie de orice care să sune, chiar de la 3.000 de kilometri, a hate speech. Titlul lor ar fi trebuit să fie „MARŞUL URII”. (link aici către filmuleţ)

Dar nu au găsit – nici cel mai mic exemplu. Şi atunci ce fac ei? Scot planul B, care funcţionează tot timpul când vine vorba de lipit o etichetă peste Biserică: tema „ipocriziei”. Şi montează ceea ce au găsit – discuţii despre Dragnea care fură, despre clasa politică actuală care ne duce de râpă, despre maşini, imobiliare; la un moment dat, un preot se plânge că i se tot strică maşina, deşi are doar 50.000 de km la bord – într-un context care să reflecte tema. Şi le montează într-un mod profund manipulator. Cu vocea lui PS Sebastian care se aude pe fundal care face apeluri la istorie şi la normalitate, peste fragmente foarte editate şi scoase din context din discuţiile preoţilor, aşezate într-o anumită succesiune, pentru a construi „naraţiunea ipocriziei”.

Uitaţi-vă la două exemple. Uitaţi-vă la preotul care vorbeşte despre dubiţă. Are o rasă ponosită, nu pare un om bogat. Ok, omul şi-a luat o dubiţă – nu ştim nici măcar dacă e nouă sau second hand. Dacă foloseşte dubiţa aia, de pildă, pentru a ajuta nişte copii? Dacă o foloseşte pentru parohie? Faptul că un preot şi-a cumpărat o dubiţă nu ne spune nimic: nici de bine, nici de rău. Apoi, uitaţi-vă la fereastra aia de la sfârşit, care se închide, pusă „cu mâna” acolo. Ce vrea ea să ne spună? Că lumea nu ar fi interesată de tema Referendumului. Dar acela e un element narativ – dacă cei de la Recorder ar fi vrut să ne arate atmosfera marşului, ne-ar fi dat un material needitat, sau foarte puţin editat. Aşa, ne arată doar ce vor ei să ne spună, cu interpretarea băgată la fiecare pas pe gâtul privitorului: iată, preoţii sunt nişte ipocriţi, „marşul ipocriziei”.

Ce ne spune, în fapt, filmul? Că viaţa e viaţă. Şi că Biserica e o secţiune transversală prin societatea românească – în care găseşti şi arivişti, în care găseşti oameni cu preocupări banale, dar în care găseşti şi sfinţi. Şi în care găseşti, în orice caz, viaţă. Nu le caut scuze preoţilor care vorbesc despre cum sau dacă poate fi înmatriculată o maşină sh „pe sub mână". Deşi putem spune că şi acelea sunt, în fond, preocupările şi discuţiile lumii în care trăim. Dar nu există nici o scuză ca să prezinţi nişte decupaje din viaţă în felul acela manipulator. Şi să spui că dacă un preot cu rasa ponosită îşi cumpără o dubiţă, e ca şi cum şi-ar cumpăra un Bentley. Sau că, dacă un preot vorbeşte (de rău) despre Dragnea, este ca şi cum n-ar vorbi niciodată despre familie, despre viaţă şi despre taina Întrupării. Abia aceea este IPOCRIZIE.

Sau să spui că, dacă preoţii şi credincioşii se târăsc în genunchi pe străzi, sunt prea fanatici şi prea credincioşi; şi că dacă vorbesc despre maşini şi imobiliare, sunt prea puţin fanatici şi prea puţini credincioşi. Asta e de-a dreptul schizofrenie. 

Aştept următorul filmuleţ Recorder despre preotul care strânge bani din donaţii pentru a duce în fiecare an 180 de copii la mare. Sau despre preoţii (foarte numeroşi) care fac taximetrie sau îşi iau câte două-trei joburi ca să îşi crească cei trei-patru copii şi să ajute şi comunitatea. Sau despre preoţii care, prin efortul lor, întreţin centre sociale pentru mamele care refuză să facă avort. Sau despre secţia de la Spitalul Judeţean Arad renovată pe banii Bisericii. Sau despre cele 45 de instituţii medicale şi farmaceutice care funcţionează în cadrul Patriarhiei Române. Sau, de ce nu, despre Părintele Necula care ne explică care e, în fapt, tema Referendumului pentru Căsătorie. Abia atunci am putea vorbi despre obiectivitate, şi nu despre ipocrizie, din partea celor care manipulează naraţiunea. În orice caz, cei de la Recorder forţează grav – şi e destul de lamentabil ca în loc de „MARŞUL URII” să poţi scoate în săptămâna în care vrei să dai marea lovitură împotriva Referendumului doar o chestie fâsâită, sub titlul „Marşul ipocriziei”.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Radu Mircea
5.10.2018, 15:37:27

# Catalin Sturza Dom'le Sturza , eu care nu sunt un formator de opinie ca dvs. , m-as feri sa-mi alatur numele de lacustele negre . O fi coliva dulce , vinishoru' de impartasanie mishto , da' orice lucru pe lumea asta are un pret ... Ce pret v-au platit barbatii imbracati in rochii pentru textu' asta ??? Altfel as vrea sa stiu ce masuri a luat BOR in cazurile dovedite de pidosnicie ale Birladeanului si ale prapaditului ela de Pomohaci .

+2 (2 voturi)
_ Alex
5.10.2018, 15:55:52

Dle. Catalin Sturza, Mai zice-ti dom'le si despre popii aia homosexuali, pedofili, curvari, idioti in ale stiintei, manipulatori si multe altele... si poate o sa inceapa lumea sa va creada si astfel de articole. Ca doar nu or fi toti "rupti din rai"... majoritatea tind spre cealalta parte, pe cuvant...cel putin daca te iei dupa ce "propovaduiesc" ninja aia, mai mult de jumatate din ei sunt in abatere.

+1 (1 vot)
Paun Al
5.10.2018, 17:40:53

Manipulare de amvon ... Exemplele pe care el dati cu cativa preoti , oameni de omenie, care fac bine , care fac "milostenie ", iesind din zona de confort personal , arata tocmai faptul ca in BOR aceste acte sunt exceptii si nu regula . Realitatea economica arata ca din fiecare 100 de lei pe care BOR o primeste de la stat , de la autoritati centrale si locale , oameni de afaceri , de la enoriasi si venituri proprii ...aprox 10 % inseamna filantropie . 90% sunt folositi pentru "functionarea " proprie ... Orice ONG , orice grup filantropic sunt sigur ca foloseste un procent mai mare, din ceea ce primeste decat "Biserica "...

+2 (2 voturi)
sestisotsestidesiatadin
6.10.2018, 06:48:02

Sofism de 2 lei. Biserica nu e ONG. Si tot ce face Biserica pentru Filantropie e pe deasupra fata de sarcina ei. Va dau eu un Sofism mult mai bun: Biserica construieste Mii de Biserici si 1% drumuri si alei de acces. Pe cand Guvernul face mult mai multe Autostrazi.