Societate

articolul anterior articolul urmator

Mărturii şi date şocante despre „sclavia albă“ şi despre reţelele de prostituţie din România

9
5 Aug 2019 12:11:46
Cătălin Sturza

Ipoteza traficului de persoane este în continuare prezentă în spaţiul public în cazul crimelor din Caracal, şi multe indicii arată că Gheorghe Dincă nu ar fi acţionat singur. De aceea, este extrem de important să fim conştienţi de gravitatea fenomenului traficului de persoane şi de consecinţele acestuia asupra societăţii.

Un articol din Gândul prezintă o serie de mărturii şocante din reţelele de prostituţie din România. Fete care sunt drogate, mutilate, bătute, umilite, distruse psihic – pentru a li se induce obedienţa. Peste 7000 de copiii sunt dispăruţi în acest moment în România, conform acestui articol.

Potrivit unui Raport al Comisiei Europene, cele mai multe persoane traficate în Uniunea Europeană provin din România, iar copiii reprezintă un sfert din persoanele traficate. 

Leo van Doesburg, Director pentru Afaceri Europene la Mişcarea Politică Creştină Europeană (ECPM), susţine cămajoritatea prostituatelor se prostituează fără a dori aceasta, iar legalizarea prostituţiei şi extinderea UE au dus la creşterea traficului de persoane“. Leo van Doesburg mai arată că cele mai multe persoane traficate provin din România.

„Sunt mai mulţi vinovaţi decât la prima vedere“

Un Raport European despre Exploatarea Sexuală şi Prostituţie arată că legalizarea prostituţiei în anumite ţări (modelul „liberalizării“) duce la creşterea amplorii fenomenului traficului de persoane. Mulţi dintre procurorii germani susţin că legalizarea prostituţiei reduce infracţionalitatea doar pe hârtie, în timp ce în realitate face mai dificilă munca de investigaţie a fenomenului traficului de persoane şi a exploatării sexuale. Înţelegerea prostituţiei ca simplă „muncă“ – aşa cum pretind unele ONG-uri inclusiv la noi – contribuie la menţinerea femeilor în prostituţie; adesea, în condiţii de sclavie. Pe când înţelegerea prostituţiei ca violare a drepturilor omului le protejează pe femei de a ajunge să se prostitueze. Raportul mai recomandă ca bărbaţii care plătesc pentru servicii sexuale să fie consideraţi drept parte vinovată.

Jurnalistul Tudor Călin Zarojanu afirmă că „sunt mai mulţi vinovaţi decât la prima vedere“ şi că „fără beneficiari, sistemul nu ar exista“. Jurnalistul arată că fetele traficate sunt obligate să întreţină relaţii sexuale prin teroare, fiind bătute cu bestialitate. „Dacă «fata» e silită să o facă, e imposibil ca un client să nu-şi dea seama, chiar dacă ea e semi-drogată“, scrie jurnalistul. Avem de-a face, aşadar, cu un sistem „cu mult mai mulţi vinovaţi decât pare la prima vedere“.

Poliţişti, comisari la Garda Financiară, procurori şi ofiţeri SRI implicaţi în traficul de persoane

Un material de pe portalul Adevărul arată că multe tinere românce ajung sclavele unor astfel de reţelele printr-o metodă cunoscută sub numele „Metoda Lover Boy“. Tinerele sunt seduse de interlopi care apoi le păcălesc sau le obligă să se prostitueze. De obicei, este folosit şantajul – este filmat un act sexual sau un viol, iar fata este ameninţată că această filmare va fi făcută publică. Fetele sunt apoi „desfăcute“ pe pieţe din Marea Britanie, Germania, Olanda, Irlanda sau Italia. Conform altor studii, Rusia este una dintre „sursele“ din top 10 la nivel global, dar şi o mare piaţă de desfacere pentru sclavii umani; alte pieţe importante sunt reprezentate de America de Nord, de anumite ţări asiatice, dar şi de ţări precum Afganistan sau Irak.

O investigaţie de pe Tolo.ro dezvăluie numele a 10 ofiţeri implicaţi în traficul de fete şi de copii. Printre aceştia se numără poliţişti, comisari la Garda Financiară, procurori şi ofiţeri SRI. Articolul arată că reţeaua nu făcea doar exploatarea sexuală a unor fete fără apărare, ci şi trafic de persoane, către spaţiul UE, la un nivel care constituia un pericol la siguranţa naţională. Recunoaşterea celor 10 de la DIICOT ar fi trebuit să fie doar începutul dosarului ofiţerilor, aşa cum credea procurorul care-i cerceta, Olga Vrînceanu. Însă investigaţia a fost brusc stopată.

„Alexandra a sunat la statul român şi i-a răspuns statul paralel“

Ne mirăm, aşadar, când citim despre ineficienţa procurorilor şi a poliţiştilor din Caracal – despre care mulţi au speculat că nu poate fi explicată doar prin incompetenţă şi slabă pregătire. Şi când citim că operaţiunile de căutare a Alexandrei ar fi fost coordonate de clanuri interlope, care îi trimiteau pe poliţişti la adrese greşite. „Alexandra a sunat la statul român şi i-a răspuns statul paralel, o combinaţie letală de grupări mafiote, afacerişti cu bani publici, oameni ai legii umili şi limuzine Rolls-Royce de 400.000 de euro care străbat străzi de o sărăcie unde «ia-mă nene» te costă viaţa“, scrie portalul Libertatea.

Multe dintre victimele acestor reţele sunt copii. Presa a scris despre o reţea din Caracal care a obligat peste 30 de fete să se prostitueze – toate aveau vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Profit.ro scrie că mai mulţi cetăţeni americani şi austrieci aflaţi în interes de serviciu în România s-au numărat, în perioada 2011-2012, printre clienţii unei reţele de trafic de minore şi proxenetism din Caracal. Trei dintre austrieci au fost identificaţi în cadrul anchetei de atunci de către procurorii DIICOT, pe baza mărturiilor victimelor, şi au confirmat la audieri declaraţiile acestora în acest sens. Sursa acestei informaţii o reprezintă motivarea primei sentinţe de condamnare pronunţate de către Tribunalul Olt în această speţă.

Conform organizaţiei franceze pentru drepturile omului Terre des Hommes (citată de RFI), un număr de 6.000 de copii cu vârste cuprinse între 12 si 16 ani sunt taficaţi în fiecare an din Europa de Est către ţări occidentale. Cei mai mulţi dintre aceşti copii provin din România.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Iulian Arion
5.08.2019, 12:36:46

Romanii pot trai ca vest europenii doar daca judecatorii aplica directivele CE 42/2014 si celelalte ordine imperative, la fel de obligatorii ca directivele, privind confiscarea averilor ilicite. Dupa aderarea la UE in 2007, judecatorii, de drept penal nu au aplicat nicio sentinta de confiscare a averilor ilicite, adica acele plasamente si proprietati a caror valoare nu se regaseste in fisele fiscale. Inca din faza cercetarii penale preliminare, primul lucru trebuie sa fie verificarea caracterului ilicit al averii celui cercetat penal. Conform directivei 42/2014, judecatorul prezuma (deduce) ca averea ilicita provine din activitate infractionala si dispune confiscarea doar a celei ilicite, chiar daca nu are dovezi ca provine din activitatea infractionala cercetata.

+4 (4 voturi)
Iulian Arion
5.08.2019, 12:38:19

Confiscarea fondului de pensie a functionarului corupt si condamnat este o practica in SUA, alte tari europene, dar si in Croatia (singura ex-comunista care aplica aceasta masura) .

+3 (3 voturi)
Iulian Arion
5.08.2019, 12:47:04

Actul normativ care interzicea comercializarea cartelelor telefonice anonime, a fost declarat neconstitutional de catre curtea constitutionala a Romaniei din 2015, Condusa de Augustin Zagrean - numit de presedintele Basescu. In conditiile in care, dupa aceasta data a fost emisa directiva UE privind protectia datelor personale, inregistrarea datelor personale se poate face doar de catre persoanele juridice care au fost incadrati ca operatori de date personale. Actul normativ poate contine doua articole: 1. Comercializarea si utilizarea cartelelor telefonice anonime sunt interzise pe teritoriuiul Romaniei. Nerespectarea acestei dispozitii se sanctioneaza cu 1% din cifra vanzarilor companiei telefonice. Organul constatator este autoritatea nationala de reglementare in domeniul telecomunicatiilor. 2. Inregistrarea datelor personale este permisa doar operatorilor calificati ca atare.

+3 (3 voturi)
Iulian Arion
5.08.2019, 12:50:02

Decizia CCR de protejare a criminalitatii, de catre omul lui Basescu: https://privacy.apti.ro/decizie-curtea-constitutionala-prepay-461-2014/ Au fost formulate si opinii separate, in final.

+3 (3 voturi)
marius cristian
5.08.2019, 13:45:06

Eu personal le-as trage cate o amenda zdravana , poate si penala , tuturor ticalosilor de consumatori de servicii sexuale cu minore .... mai ales pacatosilor cu barba sura care ravnesc la fragezimi de varsta fiicelor proprii sau sub.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările