Societate

articolul anterior articolul urmator

Mass-media românească, între mahala şi eşafod

5
16 May 2019 12:06:49
Ancelin Roseti

„Multe trec pe dinainte, în auz ne sună multe“, vorba poetului, fiindcă viaţa nu e liniară, lumea e zvăpăiată, însă nu tot ce se întâmplă are „harul“ de a deveni ştire, subiect de presă.

Bunăoară (îmi asum riscul de a părea cinic!), oameni se nasc şi mor în fiecare clipă, răul îşi poate face loc la fiecare pas, accidente sunt peste tot în lume, dar pentru ca un eveniment, fericit sau nu, să fie supus atenţiei publice, acesta trebuie să spargă carapacea banalului, să treacă dincolo de învelişul firesc, să uimească, adică, să poarte în sine perplexitatea. Nu orice tribulaţie personală este o dramă a omenirii, nu orice succes casnic are a înălţa societatea, nu orice poznă domestică, privată, e de pus pe prima pagină a ziarelor sau de analizat, dându-i-se proporţii de subiect-vedetă, în nesfârşite emisiuni tv.

Adesea, mass-media românească pare a nu-şi găsi nordul, a nu-şi cunoaşte rostul, a nu avea suficientă dexteritate în aşezarea cumpenei, balansând insolent între mahala şi eşafod. Atunci când renunţă la basmaua de ţoapă îşi ia senină din garderobă gluga de călău, pentru a dinamita „senzaţionalul“, acuzând, dând verdicte, ordonând „foc!“ plutoanelor de execuţie.  Se inventează culpe, se scornesc vicii, se invocă insuficienţe, se aproximează, se ţes bănuieli, se lansează, după cherem, inedite comandamente morale, amarând la stâlpul infamiei părinţii pentru a discredita valoarea copiilor cu nume sonore în societate, punând la zid copiii (adulţi şi ei) pentru a le demonta părinţii ajunşi celebri, pentru a le duce în derizoriu valoarea, munca, talentul. Or toate acestea depăşesc, din punctul meu de vedere, orice măsură – mai ales atunci când persoanele respective nu ocupă demnităţi publice, nu sunt cuprinşi în aparatul justiţiei, poliţiei, armatei ş.a.m.d., nu sunt intrate în alcătuirea niciunei conivenţe, fie ea şi numai familială (exemple pot fi date cu duiumul).

Nu poţi judeca părinţii prin copii şi nici copiii prin părinţi, deoarece vina personală nu se poate transfera (cum, de altfel, nici în cazul laurilor nu poate fi tolerată o astfel de permutare). Aşadar, o scanare de bun-simţ a subiecţilor în cauză nu poate fi decât una separată, individuală. (Prin bun-simţ înţelegându-se atât atitudinea morală, cât şi cea carteziană, de raţiune în lucru, de „putere a dreptei judecăţi“.) Dacă nu o faci, înseamnă că respiri sub auspiciile unei deficienţe majore şi nu te poţi numi decât ori prost, ori puşlama -- adică ipochimen cu „voluptatea ticăloşiei“, cum ar spune dl. Vladimir Tismăneanu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Arsenie Bujor
16.05.2019, 13:07:45

Păi cu cine d-le? Cu cei vechi, atinși de virusul comunist? Cu cei noi care au fost elevii celorlalți? Mai trebuie sa așteptăm vreo 10-15 ani.

0 (2 voturi)
val petru
16.05.2019, 15:30:05

Aveti perfecta dreptate! Media valaha este intr-o stare, in cel mai bun caz, deplorabila (cu mult prea putine exceptii!). Abunda senzationalismul de tip gitan, stupiditatea fudula, agramatismele, toate proband lipsa profesionalismului si nocivitatea economica si sociala pe care a capatat-o aceasta bransa "profsionala". Este la acelasi nivel de toxicitate cu satra politica ce distruge tara...

+2 (4 voturi)
un cetatean european
28.05.2019, 18:33:19

notiunile despre demnitate , corectitudine, impartialitate, credibilitate, se pare ca sunt necunoscute multora din mass-media (chiulul la scoala isi face efectul). Dar circul ieftin , barfa, peaslavirea prostiei in toate formele si minciuna impreunata cu defaimarea sunt sporturi preferate de multi asa zisi jurnalisti si prezentatori.

Bogdan Matis
17.05.2019, 11:30:05

Te poti astepta la presa de calitate mondiala de la niste personaje ce s-au nascut in mahala, au crescut in mahala si au ajuns cunoscuti ca mahalagii. Cand va uitati la presa, va sugerez sa va uitati la oamenii de presa, lideri de opinie, producatori de eminisiuni, prezentatori, invitati. Pana la urma oamenii fac presa, atat producatorii de presa cat si consumatorii de presa. Nivelul de educatie a cititorilor, telespectatorilor si rafinamentele lor intelectuale sunt factorii ce impun standardul si creeaza asteptarile fata de aceasta industrie. Deci la asa natie, asa presa. Trist dar adevarat.

+1 (1 vot)
un motan intransigent
18.05.2019, 13:28:55

Ce sa zic , hartia suporta orice si doar cu buna cuviinta nu se poate pune ordine in placerea dejectiei aruncate nonsalant . Poate ar fi cazul sa se revina la mentalitatea muschetareasca a duelului intru salvarea/razbunarea onoarei lezate . In privinta transferului de raspunderi intre generatii e de gandit daca chiar n-ar fi utila mostenirea raspunderii . Daca bunicul tau l-a ucis pe bunicul mei la Aiud , cred ca am tot dreptul ca eu sa-ti ucid urmasii in memoria crimei bunicului tau . Vandetta regleaza moralitatea si asta poate fi un lucru bun . Ideea e ca viitorul sa poate taxa si pedepsi faptele noastre de azi . Asa cum averea se mosteneste , la fel sa se mosteneasca si crima ! Ei ?

Modifică Setările