Măştile confiscate de la speculanţi zac inutil în depozite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O lacună legislativă, face ca meterialele sanitare confiscate să nu poată fi livrate spitalelor
O lacună legislativă, face ca meterialele sanitare confiscate să nu poată fi livrate spitalelor

În plină pandemie cu coronavirus, poliţiştii au ridicat de la speculanţi cantităţi impresionante de dezinfectant pentru suprafeţe şi pentru mâini, precum şi mănuşi, ochelari şi măşti de protecţie, dar acestea nu pot ajunge la medicii care au atâta nevoie de ele.

Cu toate că sistemul medical este într-o suferinţă cronică atunci când ne referim la dotarea cu astfel de echipamente de protecţie, chiar şi în contextul Stării de Urgenţă venite din cauza pandemiei, din punct de vedere legal, autorităţile nu pot dispune confiscarea şi distribuirea acestor produse către cei care au nevoie de respectivele materiale sanitare. Astfel, în prezent, materialele sanitare indisponibilizate în urma unor astfel de acţiuni ale Poliţiei pot fi numai depozitate în aşteptarea unei decizii a judecătorilor. „Majoritatea indivizilor care se ocupă cu astfel de tranzacţii ştiu legea şi contestă procesul-verbal de ridicare a produselor. Acest demers ne face să băgăm pur şi simplu preţioasele materiale sanitare în depozite în aşteptarea unei decizii definitive”, a declarat Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual. 

Punerea imediată la dispoziţie

Din acest motiv, Ministerul Afacerilor Interne propune emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă. „Măsurile dispuse pe durata stării de urgenţă sau de asediu reclamă asigurarea unui grad ridicat de operativitate în punerea în valoare a bunurilor confiscate, astfel că apare drept necesară instituirea unui sistem de proceduri şi competenţe care să răspundă prompt necesităţilor determinate de particularităţile stării instituite”, se arată în nota de fundamentare a propunerii de modificare legislativă. Astfel, conform documentului, după ce respectiva ordonanţă va fi aprobată, cel mai probabil, în viitoarea şedinţă a Guvernului, „bunurile confiscate ca urmare a aplicării sancţiunilor complementare stabilite de ordonanţele militare (...) se atribuie direct, cu titlu gratuit, autorităţilor şi instituţiilor publice, prin ordin de distribuire al ministrului Afacerilor Interne”.

Depunerea unei plângeri nu va suspenda confiscarea

Avocatul Adrian Cuculis explică faptul că modificarea legislativă este una necesară şi că aceasta nu încalcă normele constituţionale. „Vom avea o nouă sancţiune: confiscarea imediată a bunurilor utilizate în săvârşirea de contravenţii în Stare de Urgenţă. Practic, cei care vor încălca regulile stabilite se vor putea trezi cu marfa din stocuri declarată «necesar de bunuri în stare de urgenţă» şi mai apoi indisponibilizată de stat. Este absolut necesară o asemenea măsură fiindcă vedem că în majoritatea instituţiilor sanitare nu există echipamente de protecţie pentru personal, iar în tot acest timp unele persoane speculează momentul încălcând procedurile de import, distribuire a mărfii, transport fără să ţină cont de ordonanţele militare aflate în vigoare. Norma nu este una neconstituţională sau absurdă şi nici exagerată, mai ales că, în situaţie de urgenţă, statul are posibilitatea să rechiziţioneze, fără alte explicaţii, tot ce este considerat «necesar de bunuri în stare de urgenţă». Trebuie să ştie toţi cei care vor avea aceste bunuri sechestrare că acestea vor pleca direct către unităţile sanitare care au nevoie de ele, fie că vorbim de măşti, dezinfectant etc. sau alte produse necesare, iar depunerea unei plângeri contravenţionale nu va suspenda măsura”, a precizat avocatul Adrian Cuculis. 

Medicii de familie, nepregătiţi în faţa coronavirusului

Medicul Sandra Alexiu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, susţine că orice demers efectuat de autorităţi pentru procurarea de materiale sanitare de protecţie este unul benefic pentru că, în acest domeniu, sistemul medical este într-o cruntă suferinţă. „În Scenariul 4 de intervenţie la coronavirus, care vine în curând, medicii de familie vor tria şi trata pacienţii care au forme uşoare ale bolii, care vor rămâne acasă. Acestor bolnavi nu poţi să le dai consultaţii prin telefon. Drept urmare, îi vom vizita acasă şi trebuie să fim protejaţi. În acest context, trebuie să spun că, referitor la acest subiect, cei 10.500 de medici de familie nu au primit nimic, nici măcar o promisiune, de la Ministerul Sănătăţii sau de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Fiecare a făcut ce a putut pentru a se dota. Au mai fost şi unele donaţii, dar acestea nu acoperă necesarul imens. Dacă nu se face ceva în acest sens, în câteva zile, când va fi instituit Scenariul 4, va fi dezastru”, a precizat Sandra Alexiu. 

Captura care zace în depozite când medicii cad la datorie

În urmă cu 10 zile, poliţiştii bucureşteni au descoperit 13.500 de măşti de protecţie şi peste 11.000 perechi de mănuşi, 900 de litri de dezinfectant pentru suprafeţe şi mâini şi peste 300 de ochelari de protecţie. Produsele fuseseră achiziţionate de speculanţi de pe piaţa neagră şi urmau să fie puse în vânzare, direct sau online, la preţuri supraevaluate, profitând de cererea crescută şi de lipsa lor de pe piaţă. De altfel, potrivit anchetei, grupul de speculanţi de la care au fost confiscate materialele sanitare apucase să pună în vânzare, pe baza unor documente fictive, parte din marfă.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite