Societate

articolul anterior articolul urmator

Măştile de protecţie vândute în comerţ îşi schimbă denumirea după ce s-a descoperit că jumătate din acestea sunt nonconforme

7
26 Nov 2020 21:51:44
Autor: Iulian Bîrzoi
Măştile nonconforme au fost retrase de pe piaţă
Măştile nonconforme au fost retrase de pe piaţă

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a lansat joi, în dezbatere publică, Proiectul de Ordin privind stabilirea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează, pe piaţa naţională, acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate.

Ministrul Economiei Virgil Popescu a declarat miercuri că jumătate dintre măştile aflate pe piaţă nu protejează împotriva COVID-19, motiv pentru care va fi emis un ordin pentru a obliga comercianţii să precizeze acest lucru în cazul produselor neconforme. Virgil Popescu a spus că măştile neconforme provin din import şi au fost retrase de pe piaţă.
 
Ce prevede Ordinul
  • Măstile care nu sunt nici dispozitive medicale şi nici echipamente individuale de protecţie vor fi vândute sub denumirea „ ACOPERITOARE FACIALĂ DE UTILIZAT ÎN COLECTIVITATE”.
  • Informaţiile să fie în acelaşi câmp vizual cu denumirea şi cu caractere care să asigure lizibilitatea şi vizibilitate, vor fi inscripţionate avertismente care vor avea înscris în preambul
  • termenul AVERTISMENT sub formă bolduită pentru a fi scos în evidentă precum sunt înscrişi „ alergenii” în cazul produselor alimentare, în aşa fel încât consumatorul să perceapă informaţia transmisă şi să poată alege produsul în cunoştinţă de cauză.
  • În acelaşi câmp vizual cu denumirea se va înscrie sintagma „Acoperitoare facială de utilizat în colectivitate nu este un dispozitiv medical în sensul specificat de Directivei 93/42/CEE (măşti chirurgicale) şi nici nu este echipament individual de protecţie în înţelesul utilizat de Regulamentului UE/2016/425 (dispozitive de protecţie respiratorie).
     
De asemenea, pentru acoperitoarele faciale de utilizat în colectivitate, care nu sunt dispozitive medicale, nu trebuie să existe nici o menţiune în instrucţiuni sau în descrierea produsului referitoare la protecţie împotriva particulelor şi/sau agenţilor infecţioşi şi nici sintagma „echipament individual de protecţie”, arată Hotnews.ro.
 
Astfel, consumatorii sunt informaţi asupra faptului că nu toate “măştile” achiziţionate sunt dispozitive medicale şi că aceste produse, fără o informare corectă, completă şi precisă le poate afecta viaţa sau sănătatea dacă nu sunt folosite în condiţii de siguranţă.
 
Vor fi afişate avertismente şi informaţii, atât la locul de comercializare cât şi pe ambalajul produselor, asupra caracteristicilor acestor măşti, respectiv ,,ACOPERITOARE FACIALĂ DE UTILIZAT ÎN COLECTIVITATE”.
 
Raportul cu neregulile constatate în privinţa măştilor de protecţie de către comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor este trimis Parchetul General, afirmă ministrul Economiei, Virgil Popescu.
 
„Mesajul meu pentru cetăţeni: măştile neconforme au fost retrase de pe piaţă de către cei de la ANPC şi, mai mult chiar, au fost aplicate şi amenzi celor care nu au respectat legea. Nu ascundem sub preş nimic, aşa cum sunt obişnuiţi social democraţii să facă! Românii trebuie să ştie că sunt protejaţi. Şi, repet, îi îndemn pe români să caute măşti produse în România, pentru că sunt de calitate, sunt autorizate, sunt acreditate şi sunt cele mai bune de pe piaţă! Raportul neregulilor constatate şi sancţionate de comisarii ANPC pleacă spre Parchetul General", a scris Popescu, joi, pe Facebook.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Ira Breuer
27.11.2020, 03:26:34

jumatate dintre masti sunt degeaba. deci toate ingradirile au fost degeaba.

-2 (6 voturi)
Davide Isa
27.11.2020, 07:22:03

Tara arde si baba face apologia mastilor industriei farma, ca -deh- carpa lor e mai de "soi". Inainte de toate, acesti apologeti ai industriei farma, ar trebui sa explice populatiei : DE CE ar fi mai bune unele carpe decat altele: difera materialul si daca da, din ce material-minune sunt facute alea " autorizate" si "conforme"? Conform caror criterii au fost autorizate, acreditate si declarate "conforme"? Difera calitatea si daca da, despre ce calitate vorbim? Protejeaza mai bine? Daca da, oferiti publicului studii comparative. Daca doar decretezi ca "sunt cele mai bune de pe piaţă", FARA sa justifici clar si cu argumente solide, se cheama ca favorizezi (oare dezinteresat?) un anume producator, si atat. Iar sintagma voastra " Nu ascundem sub preş nimic" devine doar o scuza penibila.

-2 (2 voturi)
Lica Mosu
27.11.2020, 04:50:39

@ ANPC și ... pop...escu ! (adecă un fel de ,,dragi tovarăși și nașu Ghiță” !!) 1. Păi dacă au fost confiscate de ce mai e nevoie de ... atenționare ??!! 2. Dacă nu protejează de ce mai sunt comercializate ??!! 3. Nu e mai simplu să închizi prăvăliile ?!! PS Intrebari retorice ! ,,Afacerea” a ... ,,răsuflat” și - doar până la alegeri ! - se fac că iau măsuri !! Doar n-o r închidw robinetul tocmai acu și să-și bage la pușcărie ... sponsorii !! PPS Purtați mască ! Nu vă protejează da... îmbogățește -pe unii !!! (mesai al ,,guvernului României” !)

+1 (3 voturi)
elfu
27.11.2020, 06:54:43

ANPC-ul este o institutie care musamalizeaza multe... nu exista transparenta reala ... protejeaza mai mult pe cei care incalca legea decat pe ceilalti ... ce o fi greu sa publici firmele care incalca legea si evident detaliile despre incalcare ? de exemplu acum imi spui ca sunt masti neconforme dar nu ma notifici despre vanzatori si denumirile produselor lor (firmele producatoare) .. .de ce ?

-1 (1 vot)
Milu
27.11.2020, 08:24:15

Măști neconforme nu înseamnă că poate au și ceva ,,morți pe conștiință,, până acum?...

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările