Măsuri de prevenţie în România după depistarea mai multor cazuri de variola maimuţei în Europa. Rafila: Vom avea o cantitate mică de vaccin pentru siguranţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea (Arhivă)
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea (Arhivă)

Europa pregăteşte cumpărarea de vaccin împotriva variolei, după ce mai multe ţări europene au raportat cazuri de variola maimuţei. În România, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a informat că vor fi cumpărate câteva sute de doze pentru a avea un stoc de siguranţă.

„Trebuie să existe o supraveghere serioasă a acestei probleme. O facem! Mai mult, prin mecanism european de coordonare în cazul unor urgenţe epidemiologice HERA vom tatona opţiunile pentru a avea o anumită cantitate de vaccin care să fie eventual administrabil contacţilor unei persoane care este diagnosticată cu această boală", a comunicat, duminică, Alexandru Rafila, potrivit Digi24

Ministrul Sănătăţii vorbeşte despre un volum mic, dar care va fi pus la dispoziţia autorităţilor ca măsură preventivă. 

„Discutăm de câteva sute de doze, probabil, maximum 1000 care să fie la dispoziţia autorităţilor române. Sunt cantităţi mici pentru că şi numărul de cazuri este mic. Nu este o transmisibilitate similară, de exemplu, cu cea de la coronavirus", a mai adăugat ministrul.  

În România nu a fost raportat niciun caz de infectare cu variola maimuţei. Conform unui comunicat transmis de Ministerul Sănătăţii, nu există nicio bănuială de îmbolnăvire. 

Ministerul Sănătăţii a comunicat că variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane, ci poate fi transmisă printr-un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale.  

Instituţia a redactat o listă de întrebări şi răspunsuri pentru a oferi cât mai multe detalii despre ce este această boală, cum se răspândeşte, care sunt simptomele şi care este conduita de urmat.

Cazuri depistate în mai multe ţări europene 

Israelul şi Elveţia sunt ultimele ţări care au identificat cazuri de variolă, ceea ce ridică la 14 numărul total al naţiunilor care au raportat focare. 

Cele două ţări au identificat câte o persoană infectată care a călătorit recent. De asemenea, autorităţile din Israel au afirmat că cercetează alte cazuri posibile. 

Peste 80 de cazuri au fost confirmate în Marea Britanie, Spania, Portugalia, Germania, Belgia, Franţa, Olanda, Italia, Suedia, precum şi în SUA, Canada şi Australia. 

Conform Serviciului Naţional de Sănătate din Marea Britanie, boala este de obicei uşoară, iar majoritatea oamenilor care se infectează se recuperează în câteva săptămâni. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a comunicat că alte 50 de cazuri suspecte sunt în curs de cercetare, fără a preciza ţările implicate, şi a avertizat că este posibil să fie confirmate mai multe. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite