Medic: Alcoolul sanitar combate coronavirusul, dar numai asociat cu spălarea temeinică pe mâini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sandra Alexiu  susţine că alcoolul sanitar se foloseşte după ce ne spălăm pe mâini
Sandra Alexiu  susţine că alcoolul sanitar se foloseşte după ce ne spălăm pe mâini

Pe fondul epidemiei de coronavirus, Sandra Alexiu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, susţine că spirtul sanitar, indiferent de denumirea sa comercială, poate fi utilizat  pentru dezinfectarea mâinilor, dar numai asociat în mod obligatoriu cu o temeinică spălare a mânilor.

„Alcoolul sanitar este în Registrul Naţional al Biocidelor şi se poate utiliza cu succes (la dezinfectare-n.red.), dar numai după ce ne spălăm temeinic pe mâini cu săpun timp de cel puţin 20 de secunde. Igienizarea este pasul unu, iar după vine dezinfectarea. Aceleşi efect îl au şi gelurile sau şerveţelele umede dezinfectante, dar, la fel, după o temeinică spălare pe mâini. În respectivul Registru Naţional care poate fi consultat pe pagina de internet a Ministerului Sănătaţii se află peste 250 de astfel de produse biocide avizate”, a declarat Sandra Alexiu. 

Precizările Sandrei Alexiu vin după ce medicul Adrian Streinu-Cercel a declarat, referindu-se la cei mai eficienţi dezinfectanţi pentru protejarea de coronavirus, că spirtul medicinal nu este bun, nu foloseşte la nimic, precizând că trebuie utilizate substanţe biocide.

„Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu e bun. Substanţele care sunt pe bază de alcool, dar sunt speciale, care să fie biocide. Spirtul nu este biocid. Sunt bune şi substanţele pe bază de clor, dar nu clorhexidina pentru că s-a demostrat că nu este activă pe coronavirus”, a explicat medicul.

El a precizat, referitor la clorhexidină, că este lucru cert în documentele oficiale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„Cele din bucătărie care au clor sunt foarte bune, numai că alea şi ard. Atunci, trebuie avută foarte mare grijă, pentru că structura pielii mâinii este foarte importantă pentru viaţa de zi cu zi”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.

dy

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite