Medicul Virgil Musta: Sunt pacienţi care vin să ne anunţe, de parcă ne-ar face în ciudă, că ei sunt Covid-pozitiv şi că nu se internează în spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorul
Virgil Musta, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara
Doctorul Virgil Musta, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara

Doctorul Virgil Musta, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara, afirmă că a întâlnit cazuri de pacienţi asimptomatici care, în momentul când au fost evaluaţi, s-a constatat că aveau forme grave, leziuni pulmonare severe.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara precizează că unitatea medicală pe care o conduce a ajuns aproape de capacitatea maximă, fiind nevoită să închidă în zilele următoare o parte din secţia non-Covid pentru a fi transformată din nou în secţie Covid. 

”Dacă m-aţi fi întrebat acum o săptămână, o săptămână şi jumătate, spuneam că stăm liniştiţi. Aveam cinci pacienţi internaţi cu o medie de un pacient nou pe zi. De o săptămână jumătate au început să vină cazuri noi, astfel încât numărul lor a crescut în fiecare zi. În ultimele zile am avut 15-16 pacienţi noi pe zi, capacitatea acestui spital a ajuns la limită. În două-trei zile va trebui să ne reorganizăm, din nou, să închidem parte din secţia de non-covid şi să o transformăm din nou în secţie covid”, a spus managerul Spitalului „Victor Babeş” la digi24.ro.

Pe lângă persoanele responsabile, care decid să se trateze în spital, Virgil Musta a prezentat câteva exemple ale unor persoane care fie nu doreau tratament, fie refuzau internarea, în pofida faptului că erau infectaţi cu COVID-19.

”Sunt unii care pur şi simplu vin, ne anunţă că sunt cu covid şi pleacă. Au apărut câteva focare în oraş şi se acţionează foarte energic pentru izolarea acestor focare, pentru că, dacă se vor extinde, va fi o problemă în zonă. Dacă se pot izola şi opri avem speranţa că împreună cu populaţia vom putea ţine sub control această pandemie. Situaţia de la noi încă nici nu e aşa de tristă, din câte ştiu, Braşovul e depăşit, Bucureştiul e mai la limită decât noi, Suceava, Iaşul, Argeşul sunt zone unde cazurile chiar sunt alarmante şi capacitatea spitalelor este depăşită, de aceea în următoarea etapă probabil ar trebui să intre în acţiune spitalele suport şi, dacă şi capacitatea lor e depăşită, vom avea o mare problemă”, a declarat dr. Virgil Musta. 

De asemenea, acesta a subliniat că după aproximativ patru luni de pandemie şi în condiţii de efort susţinut, personalul medical este obosit, adăugând că numărul cazurilor este din nou în creştere din cauza faptului că oamenii nu mai ascultă sfaturile medicilor. 

 ”Dacă până acum oamenii ascultau sfaturile noastre, au început să vină să ne solicite tratamentele la comandă, au început să ne ameninţe că ne dau în judecată dacă vrem să-i transferăm într-un spital suport, pentru că spitalul nostru e prea plin, sunt comportamente care sunt greu de suportat, care denotă o lipsă de respect faţă de cadrele medicale”, a precizat doctorul.

Virgil Musta a vorbit şi despre un pacient care a refuzat tratamentul, deşi este infectat.

„Da, au fost pacienţi care au refuzat tratamentul, pacienţi care doresc să plece şi, mai nou, sunt pacienţi care vin să ne anunţe, de parcă ne-ar face în ciudă, că ei sunt covid-pozitiv şi că ei nu se internează în spital. Nici nu ştiu de ce mai vin să ne înştiinţeze că sunt pozitiv. Vin cu hârtia de la laborator, spunând că 'şi eu sunt pozitiv' şi pleacă”, a povestit medicul.

Virgil Musta a adăugat că aceşti oameni semnează declaraţia pe proprie răspundere că au luat la cunoştinţă faptul că, în momentul când nu se internează, există riscul ca boala să evolueze sever şi să ajungă în stare gravă la spital.

Mai mult, aceştia sunt contagioşi şi transmit boala mai departe, în acest caz pot fi anchetaţi penal pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor: „Iau lua cunoştinţă, semnează şi pleacă”.

”Am avut pacienţi asimptomatici care, în momentul când i-am evaluat, am constatat că au o formă gravă, leziuni pulmonare severe. În două-trei zile au apărut simptomele. Este mai corect să evaluăm şi, după care, dacă doresc să solicitate externarea, nu ne putem opune”, a mai precizat dr. Virgil Musta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite