Medic, despre carantină şi noile restricţii: Sunt măsuri care ar fi trebuit să intre în vigoare din septembrie. Sunt urgente, dar văd că se aplică cu întârziere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit Ioanei Stăncel, carantina de noapte e mai puţin eficientă, pentru că nu sunt foarte multe activităţi seara şi pe timpul nopţii. FOTO Shutterstock
Potrivit Ioanei Stăncel, carantina de noapte e mai puţin eficientă, pentru că nu sunt foarte multe activităţi seara şi pe timpul nopţii. FOTO Shutterstock

Măsurile anunţate de Klaus Iohannis în criza Covid-19 ar fi trebuit luate din septembrie şi aşa nu s-ar mai fi ajuns la această situaţie explozivă a cazurilor de infectare, a declarat expertul în politici de sănătate publică Ioana Stăncel.

Stăncel a remarcat că, în condiţiile în care măsurile sunt anunţate a se aplica de luni, următorul weekend va fi fără restricţii. Să nu facem un festival al ultimului weekend liber, a făcut ea apel.

 „Sunt măsuri care ar fi trebuit să fie luate mai demult, puteau intră în vigoare din septembrie. Sunt urgente, dar văd că se aplică cu întârziere. Ca şi conţinut, nu cred că sunt suficient de bine definite, nu indică sancţiuni clare dacă aceste măsuri nu sunt respectate de toată lumea. Situaţia de acum e consecinţa măsurilor care au fost şi anterior şi au fost ridicate prea devreme, precum şi a neîncrederii în autorităţi, neîncrederea în vaccinare şi prezentarea prea târziu la medic", a spus expertul în politici de sănătate publică, pentru Digi24.

Închiderea şcolilor e o variantă care să încetinească răspândirea virusului prin copii, ca vector, a spus Ioana Stăncel. „Ar fi fost considerată utilă de la începutul anului şcolar, dar din motive politice nu a fost implementată. Nu am fi avut acest număr de cazuri de copii în spital dacă se lua atunci. Plus că, prin formele uşoare ale bolii pe care le fac, copiii au fost vectori de transmitere”, a afirmat ea.

Potrivit Ioanei Stăncel, carantina de noapte e mai puţin eficientă, pentru că nu sunt foarte multe activităţi seara şi pe timpul nopţii. Este eficientă pentru persoanele care merg la petreceri, a precizat ea.

„Este o mică componentă a măsurilor care pot reduce transmiterea. M-aş aştepta la măsuri mai ferme pe timpul zilei şi în weekend. Următorul weekend este fără restricţii pune presiune pe spitale. Fac apel la populaţie, să nu facem un festival al ultimului weekend. Vor trece şi aceste zile cu număr de cazuri foarte mare şi vom încerca să revenim la noul normal, dar să fim cu toţii responsabili.

Varianta unui lockdown ar fi şi acum binevenită, să se limiteze ieşirile cel puţin 3 săptămâni. Asta ar încetini transmiterea, ar permite medicilor să se ocupe de pacienţii pe care îi au acum. Dacă s-ar introduce aceste măsuri pentru 3 – 4 săptămâni ar salva perioada de la sfârşitul lunii noiembrie şi toată luna decembrie de la măsuri mult mai restrictive", a declarat Ioana Stăncel.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite