Societate

articolul anterior articolul urmator

Medic, despre carantină şi noile restricţii: Sunt măsuri care ar fi trebuit să intre în vigoare din septembrie. Sunt urgente, dar văd că se aplică cu întârziere

3
21 Oct 2021 10:36:06
Autor: Maria Ţaga
Potrivit Ioanei Stăncel, carantina de noapte e mai puţin eficientă, pentru că nu sunt foarte multe activităţi seara şi pe timpul nopţii. FOTO Shutterstock
Potrivit Ioanei Stăncel, carantina de noapte e mai puţin eficientă, pentru că nu sunt foarte multe activităţi seara şi pe timpul nopţii. FOTO Shutterstock

Măsurile anunţate de Klaus Iohannis în criza Covid-19 ar fi trebuit luate din septembrie şi aşa nu s-ar mai fi ajuns la această situaţie explozivă a cazurilor de infectare, a declarat expertul în politici de sănătate publică Ioana Stăncel.

Stăncel a remarcat că, în condiţiile în care măsurile sunt anunţate a se aplica de luni, următorul weekend va fi fără restricţii. Să nu facem un festival al ultimului weekend liber, a făcut ea apel.

 „Sunt măsuri care ar fi trebuit să fie luate mai demult, puteau intră în vigoare din septembrie. Sunt urgente, dar văd că se aplică cu întârziere. Ca şi conţinut, nu cred că sunt suficient de bine definite, nu indică sancţiuni clare dacă aceste măsuri nu sunt respectate de toată lumea. Situaţia de acum e consecinţa măsurilor care au fost şi anterior şi au fost ridicate prea devreme, precum şi a neîncrederii în autorităţi, neîncrederea în vaccinare şi prezentarea prea târziu la medic", a spus expertul în politici de sănătate publică, pentru Digi24.

Închiderea şcolilor e o variantă care să încetinească răspândirea virusului prin copii, ca vector, a spus Ioana Stăncel. „Ar fi fost considerată utilă de la începutul anului şcolar, dar din motive politice nu a fost implementată. Nu am fi avut acest număr de cazuri de copii în spital dacă se lua atunci. Plus că, prin formele uşoare ale bolii pe care le fac, copiii au fost vectori de transmitere”, a afirmat ea.

Potrivit Ioanei Stăncel, carantina de noapte e mai puţin eficientă, pentru că nu sunt foarte multe activităţi seara şi pe timpul nopţii. Este eficientă pentru persoanele care merg la petreceri, a precizat ea.

„Este o mică componentă a măsurilor care pot reduce transmiterea. M-aş aştepta la măsuri mai ferme pe timpul zilei şi în weekend. Următorul weekend este fără restricţii pune presiune pe spitale. Fac apel la populaţie, să nu facem un festival al ultimului weekend. Vor trece şi aceste zile cu număr de cazuri foarte mare şi vom încerca să revenim la noul normal, dar să fim cu toţii responsabili.

Varianta unui lockdown ar fi şi acum binevenită, să se limiteze ieşirile cel puţin 3 săptămâni. Asta ar încetini transmiterea, ar permite medicilor să se ocupe de pacienţii pe care îi au acum. Dacă s-ar introduce aceste măsuri pentru 3 – 4 săptămâni ar salva perioada de la sfârşitul lunii noiembrie şi toată luna decembrie de la măsuri mult mai restrictive", a declarat Ioana Stăncel.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Firea Madalin
21.10.2021, 11:37:56

Mah da' ce de experti avem! Acum Stancel. Draga Stancel de ce au permis organizarea UNTOLD, SAGA Congresul penele? Cum sa aduni sute de mii de oameni?

-13 (15 voturi)
ANTI TROLL Demascatorul de Postaci
21.10.2021, 11:39:13

Atenție, TROLL ACTIV pe acest forum - Firea Madalin Lista non exhaustiva a agenților de influenta ai Rusiei activi pe „Adevărul” în aceste zile: - = aceeaşi mizerie - . CORONER - Alexe Radu - AltGr PrtScr - Bob - butelie ilie - Camelia Sorescu 37 - d4v1de 1sa - Edmond Wolf - Firea Madalin - Fisnet Ion - Gelu Vlad - Grumpy Lemmy - Intentie Dumitru - Iobag Nerfos - ion badea - ion ion - Joen Gartner (cont sters pe 21/10/21) - Marius Dumitru - Maat - moftronix6 - Ogor - Roy Peters - stk777 stk777 (cont sters pe 19/10/21) - Vasile Naftuli - Victor Nagy @moderatorii Adevărului : e timpul să vă asumați responsabilitățile si sa faceți curățenie printre conturile de TROLLI! Nu va transformați in ziarul bolșevic „Pravda”! Pentru a recâștiga credibilitatea ziarului „Adevărul”, vă rugăm sa va treziți si să vă faceți meseria!

+13 (13 voturi)
Utilizator Adevărul
21.10.2021, 19:51:44

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările