Societate

articolul anterior articolul urmator

Medic, despre prezenţa în România a tulpinii SARS-CoV-2 din Marea Britanie: „Purtatea măştii este mai  importantă decât era acum câteva luni”

14
24 Jan 2021 12:11:12
Autor: Ionuţ Mureşan
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

Cele 9 persoane depistate pozitiv cu varianta B.1.1.7. a SARS-CoV-2 din Marea Britanie, deşi nu au călătorit în străinătate, arată că această variantă a noului coronavirus se transmite extrem de uşor, a declarat dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. De aceea, spune medicul, purtarea măştii este mai importantă decât era acum câteva luni.

Patru persoane infectate cu noua tulpină (1 caz confirmat pe data de 14.01.2021 şi 3 cazuri în data de 18.01.2021) şi 6 contacţi ai acestora au fost testaţi la Institutul Matei Balş. Din 10 persoane testate, 9 au ieşit pozitiv.
 
„Urmează să avem zilele următoare rezultatele secvenţierii să vedem dacă şi la ei se notează aceeaşi tulpină din Marea Britanie sau nu. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că acestă situaţie ne arată transmisibilitatea mare a acestei tulpini, ceea ce de fapt ştim şi vorbim de o bună bucată de vreme încoace. Este un număr mare (n.r. – 9 pozitivi din 10 testaţi), este de văzut în urma anchetei epidemiologice care a fost pacientul-sursă şi când anume s-au contaminat, pentru că există încă semne de întrebare, practic este un focar care era preexistent. Da, este un număr mare şi da, este o tulpină contagioasă, care se transmite extrem de uşor”, a declarat dr. Andreea Moldovan la Digi24.
 
Medicul spune că putem vorbi de o transmitere comunitară, deoarece peesoanele respective nu au călătorit în străinătate. 
 
„Din punct de vedere terapeutic nu există deocamdată diferenţe de abordare în ceea ce priveşte infecţia cu tulpina clasică şi cea de provenienţă din Marea Britanie sau alte tulpini care încep să circule la nivel internaţional – vezi tulpina din Africa de Sud sau cea braziliană. Dar e clară prezenţa ei pe teritoriul ţării noastre şi transmiterea comunitară, deoarece pacienţii respectivi nu au avut niciun istoric de călătorie în alte ţări. Este extrem de greu de făcut filiaţia acestor cazuri şi, de fapt, ea este în acest moment mai puţin importantă decât faptul că tulpina există în ţară. Suntem departe de cazul zero”, a declarat dr. Andreea Moldovan.
 

Dr. Moldovan: Măştile tip vizieră trebuie descurajate

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii e de părere că purtarea măştii este mai importantă decât era acum câteva luni. De asemenea, distanţarea fizică ar trebui păstrată – spune dr. Moldovan – la mai mult de 2 metri, iar evitarea aglomeraţiilor şi igiena mâinilor ar trebui respectate cu stricteţe.
 
„Este categoric un semnal de alarmă important, de care ţinem seama. La focarul respectiv s-au luat măsurile necesare de carantinare a persoanelor – ele sunt cu stare generală bună din datele pe care le avem până în prezent. Ne îngrijoarează şi clar este un semnal că există această tulpină pe teritoriul României şi trebuie să fim extrem de precauţi. Aş profita de această ocazie ca să trag un semnal de alarmă vis-à-vis şi de calitatea măştilor, pentru că sunt foarte multe persoane care poartă acele măşti textile care ştim că nu sunt atât de eficiente, mai ales dacă sunt purtate o perioadă lungă de timp şi nu sunt întreţinute corespunzător.  Facem apel – pe lângă acele măsuri care trebuie respectate – ca măştile să fie utilizate corespunzător. Acele viziere mici ar trebui foarte mult descurajate, pentru că ele nu ne protejează. Trebuie să facem lucrurile corect şi cu ce trebuie”.
 

9 pacienţi confirmaţi pozitiv cu virusul din Marea Britanie

Ministerul Sănătăţii a transmis, sâmbătă seară, că nouă dintre cei zece contacţi ai unuia dintre pacienţii depistaţi cu noua tulpină de coronavirus au fost depistaţi pozitiv la testul RT-PCR. Pacientul lucrează la o şcoală din Bucureşti, iar unitatea a fost închisă şi va fi dezinfectată în cursul zilei de luni.
 
Centrul Naţional pentru Controlul şi Supravegherea Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a transmis Ministerului Sănătăţii rezultatele anchetei epidemiologice în cazul unuia dintre pacienţii depistaţi cu noua tulpină SARS-CoV-2.
 
„Pacientul lucrează la o şcoală din Bucureşti. În cadrul unităţii de învăţământ au fost confirmate cu infecţia SARS-CoV 2 un număr de 4 persoane (1 caz confirmat pe data de 14.01.2021 şi 3 cazuri în data de 18.01.2021). În 22.01.2021 au fost testate la INBI Matei Balş 10 persoane (cele 4 confirmate şi 6 contacţi direcţi ai acestora). Dintre cele 10 persoane testate, un număr de 9 au fost pozitive la testul RT-PCR. Confirmarea se va face prin secvenţiere în următoarele zile”, a transmis, sâmbătă seară, Ministerul Sănătăţii.
 
Sursa citată a precizat că persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate.  
 
În urma anchetei, DSP Bucureşti a decis închiderea şcolii, iar în data de 25.01.2021 se va realiza dezinfecţie generală, inclusiv  nebulizare.
 
De asemenea, au fost luate măsurile de izolare/ carantinare pentru cazuri şi contacţii cazurilor.
„Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudenţă. Numărul cazurilor este în creştere în foarte multe ţări europene şi riscul unui nou val al pandemiei este mare şi pentru ţara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea şcolilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din şcoala bucureşteană”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Porky
24.01.2021, 12:23:15

Ar trebui introduse legi mai dure, cei care nu respecta carantina sa fie obligati la 1 luna de puscarie-carantina pe cheltuiala lor, la fel cei prinsi fara masca - o luna in puscarie plus amenda.

-7 (9 voturi)
Cladoveanu Ciprian
24.01.2021, 12:28:07

Si la a doua abatere, impuscati direct! Moama, ce ti ar mai placea tie! Asta pt ca tie iti pasa de oameni, nu? :))) Dar, nu stai tu acasa si iesi cu costum de scafandru? Sincer, nu vad absolut nici o nevoie sa iasa toata lumea afara din casa, poti iesi la 2 ani dupa ce se termina pandemia, nu cred ca ar observa nimeni! PS..cucoana doctor, ai auzit de povestea cu lupu'? Daca nu era asa de important, totusi si voi ne obligati sa o purtam ''singuri in parc'', acum cand e ''si mai important'', crezi ca mai impresionezi pe cineva? pe la Paste, la valul 3, o sa ne spui ''niciodata nu a fost mai important ca acum''!

+1 (11 voturi)
Porky
24.01.2021, 12:34:54

Corect, daca se dovedeste ca au infectat alte persoane puscaria ar trebui marita la un an si daca moare cineva din cauza lor sa faca cel putin 5 ani de puscarie.

-4 (6 voturi)
Cladoveanu Ciprian
24.01.2021, 12:37:32

25 chiar! :))) fa ti somnul de dupa amiaza si las-o asa!

0 (4 voturi)
Edmond Wolf
24.01.2021, 12:46:50

Evident, masca trebuie purtată în casă, când ești singur pe stradă, la cules de cucuruz chiar dacă doar tu și calul sunteți prezenți în natură și, mai ales, în timp ce mâncăm ca să nu se infecteze mâncarea de la expirația nostră. Doamna Moldovan, mare artistă pe la diverse conferințe la care vorbea pentru a se auzi pe sine, dă niște lecții extrem de importante pentru lumea medicală. Știința epidemiologiei a găsit cuiul lui Pepelea în medicina modernă: purtatul măștii peste tot, chiar și în somn, chiar în timp ce mâncăm și pe timpul relațiilor amoroase. Chiar nu vedeți că sunteți ridicoli? Poate începe careva să explice populației care vă crede câteodată de ce echipa medicală din sala de operație purta masca pe timpul intervențiilor chirurgicale și ce rol au pauzele. De-ai rămâne cu mască pentru tot restul vieții, parvenito profesional și politic...

-4 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările