Medic: întâlnirile fără mască sunt focare de infecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renunţarea la mască creşte riscul de infecţie
Renunţarea la mască creşte riscul de infecţie

Numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 a atins joi un nou record negativ: 4.902 cazuri depistate în doar 24 de ore. Cifra deceselor a fost, de asemenea, cea mai mare de până acum: 98 de pacienţi au pierdut lupta pentru viaţă. Infecţioniştii atrag atenţia că trebuie să renunţăm la întâlnirile din orice motiv fără mască pentru ca numărul de cazuri să scadă

„Trebuie să renunţăm la acele adunări, întâlniri pe diferite considerente fără mască, pentru că acelea sunt focare de infecţie. Ele întreţin această infecţie comunitară”, este semnalul de alarmă tras joi de Virgil Musta, medic primar de boli infecţioase la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara. Avertismentul vine în condiţiile în care joi au fost stabilite mai multe recorduri negative: 4.902 pacienţi depistaţi în doar 24 de ore, din 34.466 de teste efectuate, 98 de pacienţi decedaţi şi 778 de bolnavi internaţi în secţiile de Terapie Intensivă. Până astăzi, 6.163 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat.

„La această oră, secţiile de Terapie Intensivă sunt pline”

„Ne aşteptam la astfel de cifre, pentru că, pe zi ce trece, pandemia este în continuare pe o pantă ascendentă şi numărul de cazuri creşte. Şi acest lucru se va întâmpla până când aceste măsuri luate de autorităţi, dacă sunt eficiente, vor stopa creşterea sau până când lumea va înţelege să respecte cu stricteţe regulile de prevenţie. Adică, purtarea măştii, distanţarea fizică la un metru şi jumătate şi, bineînţeles, igiena tegumentelor. Trebuie să renunţăm la acele adunări, întâlniri pe diferite considerente fără mască, pentru că acelea sunt focare de infecţie. Ele întreţin această infecţie comunitară”, avertizează doctorul Virgil Musta.

Simultan cu creşterea numărului de cazuri de COVID-19 va creşte şi numărul pacienţilor internaţi la secţiile de Terapie Intensivă (TI), unde, în acest moment, cu greu mai poate fi găsit un pat liber. „Statistica, din păcate, nu iartă. Şi ea arată că, din totalul numărului de pacienţi infectaţi, un procent ajunge să facă forme critice şi decedează. La această oră, secţiile de TI sunt pline. Riscul va fi şi mai mare când pacienţi care poate ar fi putut fi salvaţi n-or să mai aibă loc să se interneze în spital, şi atunci vor rămâne la domiciliu fără asistenţă medicală specializată şi e foarte probabil să evolueze sever şi să decedeze”, avertizează dr. Musta.

Expertul mai arată că dacă măsurile impuse de autorităţi se vor dovedi eficiente, implementate cu stricteţe şi tenacitate, cifra infectărilor tot va mai creşte cel puţin o săptămână. „Primele rezultate vor apărea peste o săptămână şi jumătate, poate două. Şi acestea vor fi de a stagna numărul de cazuri, lucru care tot va pune sub presiune sistemul de sănătate. Până nu vom reuşi să scădem numărul de cazuri, vom rămâne în dificultate”, adaugă medicul infecţionist.

În opinia lui, singura soluţie viabilă de a ţine epidemia sub control este aceea ca, de mâine, toată lumea să poarte mască la orice contact cu o altă persoană. „Indiferent că este cunoştinţă, prieten sau coleg de serviciu cu care se întâlneşte şi doreşte să vorbească. Şi să nu mai participe la activităţi unde se aglomerează persoane. Pentru că – v-am spus – acestea sunt focare de contaminare”, conchide infecţionistul.

Asimptomaticii, trataţi acasă

Executivul urma să ia joi în discuţie o ordonanţă de urgenţă prin care Legea 136 să fie modificată astfel încât asimptomaticii şi simptomaticii fără boli asociate să fie trataţi la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie. „O dată vor fi monitorizaţi de medicii de familie, a doua oară vor fi evaluaţi şi urmăriţi de către organele în drept pentru a rămâne la domiciliu şi a-şi putea face tratamentul, dar şi pentru a-i proteja pe ceilalţi”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. Reprezentanţii patronatului medicilor de familie spun însă că ei nu cunosc ce conţine concret noul act normativ. Irina Franciuc, vicepreşedinta Societăţii Naţionale pentru Medicina de Familie, SNFM, medic de familie la Suceava, spune că şi până acum medicii de familie au monitorizat de la distanţă pacienţii pozitivi. „Nu ştim exact ce va cuprinde modificarea: îi vom monitoriza, dar nu ştim exact cum, la domiciliu sau telefonic? Nu s-a convenit clar! Singurul lucru probabil pe care îl va aduce noua reglementare va fi că monitorizarea se va face într-un cadru legal. Actul normativ va stipula probabil şi o remuneraţie, care a fost mult vehiculată în presă, de 105 lei pe caz monitorizat, bani care am înţeles că nu vor fi din felia alocată din felia medicinei primare de la început, ci separaţi, iar activitatea, printr-un contract separat, cu timp alocat separat”, a adăugat dr. Franciuc.

covid

Valul doi al pandemiei zguduie Europa

Spania este primul stat european care contabilizează peste 1 milion de persoane infectate cu virusul SARS-Cov-2. Spania a fost al doilea stat european, după Italia, care a fost puternic afectat de pandemie în primăvară, dar după impunerea celor mai dure măsuri restrictive şi aducerea pandemiei sub control a fost nevoită să relaxeze măsurile pentru a reface economia. Însă, până la finalul lui august, numerele au revenit la peste 10.000 de cazuri zilnic, iar internările au crescut cu 20%, ceea ce a crescut şi mortalitatea.

Franţa vine puternic din urmă. Miercuri, ţara a înregistrat 27.000 de infectări. Guvernul doreşte să poată aplica restricţii de circulaţie, de adunări şi privind închiderea de localuri până cel puţin pe 1 aprilie 2021, potrivit unui proiect de lege prezentat miercuri la Consiliul de Miniştri.

Irlanda a restricţionat deplasările la maximum cinci kilometri de casă, Peste 15.000 de cazuri au fost înregistrate şi în Italia, iar Roma va reimpune carantina pe timp de noapte, la fel ca şi regiunile Lombardia şi Campania.

Ministrul german al Sănătăţii, infectat cu SARS-CoV-2

Un record al numărului de noi cazuri a fost atins miercuri şi în Germania, care a raportat 11.287 de cazuri noi. Deşi ratele de infectare sunt mai mici decât în cea mai mare parte a Europei, ele au accelerat rapid de la răcirea vremii, mai mulţi politicieni avertizând că va fi nevoie de măsuri de distanţare socială mai stricte dacă trendul continuă. Printre cei infectaţi se numără şi Jens Spahn, ministrul german al Sănătăţii.

Cehia, cel mai puternic lovit stat european de cel de-al doilea val, a înregistrat miercuri un nou record de 14.968 de cazuri, iar guvernul a decis ca majoritatea magazinelor să se închidă şi a înăsprit mai multe restricţii, precum limitarea deplasărilor doar pentru muncă, vizite medicale şi cumpărarea de alimente, dar şi limitarea grupurilor la două persoane. Măsurile aduc Cehia la numai un pas de carantina totală din timpul primăverii.

Pantă ascendentă şi în Grecia

În faţa noului record de contagieri cu virusul SARS-CoV-2 înregistrat în urmă cu o lună, medicii greci se tem că sistemul public de sănătate nu va mai putea face faţă unei escaladări a cazurilor aşteptată pentru lunile mai grele, noiembrie şi decembrie, în plin sezon de gripă. Preşedinta Asociaţiei Medicilor din Spitalele din Atena şi Pireu, Matina Pagoni, i-a îndemnat pe cetăţeni să poarte măşti de protecţie nu doar în spaţiile închise, ci şi pe stradă. Pagoni a precizat că dacă se menţine actualul ritm epidemiologic, în noiembrie şi în decembrie se va trece la izolarea mai multor regiuni. Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au fost convocaţi la un summit în sistem de videoconferinţă, pe 29 octombrie, în care vor discuta despre evoluţia pandemiei.

Românii, printre ultimii din lume dispuşi să se vaccineze anti-COVID

Şase români din zece s-ar vaccina împotriva noului coronavirus, dacă ar fi un vaccin disponibil, procentaj care plasează România printre ultimele ţări cuprinse într-un sondaj Ipsos realizat la nivel mondial, în rândul a 28 de state de pe toate continentele. Media globală de acceptare a vaccinului este de 74%. Românii se tem atât de posibila ineficienţă a vaccinului, cât şi de posibilele efecte adverse.

Chestionarul privind acceptarea vaccinului a fost aplicat unui număr de peste 20.000 de adulţi din 28 de ţări, potrivit unui comunicat Ipsos. Rezultatele arată că, la nivel global, 3 din 4 adulţi (74%) s-ar vaccina împotriva COVID, dacă vaccinul ar fi disponibil. Cel mai mare nivel de acceptare este în China, 97%. După China, ţările care au înregistrat cea mai mare deschidere către vaccinare sunt Brazilia, Australia şi India. România se află la polul opus, printre ţările cele mai sceptice cu privire la vaccinarea anti-COVID. După ţara noastră mai urmează doar trei state, din aceeaşi parte a continentului: Ungaria, Polonia (56%, fiecare) şi Rusia (54%). România se află în topul ţărilor care se tem de posibile reacţii adverse, alături de Spania (70%), Suedia (68%) şi Polonia (65%). Bărbaţii români sunt mai degrabă pro-vaccinare (68%), faţă de femei (49%).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite