Societate

articolul anterior articolul urmator

Medic: Omicron produce forme uşoare de boală. România nu are un grad suficient de populaţie vaccinată

7
2 Jan 2022 08:54:01
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

România va avea transmitere comunitară a tulpinii Omicron la jumătatea lunii ianuarie, iar estimările INSP care prognozează 25.000 de cazuri pe zi sunt foarte corecte, pentru că se bazează pe modele matematice.

Pe de altă parte, datele optimiste din Occident în legătură cu Omicron, care pare să fie o variantă mai blândă a SARS-CoV-2, riscă să nu se aplice în România, din cauza ratei mici de vaccinare a populaţiei, a explicat la Digi24 medicul de terapie intensivă Radu Ţincu. Este mai bine să încerci să previi decât să aştepţi să vezi ce se întâmplă. Ar fi un joc mult prea periculos, a avertizat medicul.
 
„Ştiind din experienţele variantelor precedente că după o perioadă de două-trei săptămâni de circulaţie a unei variante în spaţiul european, ea devine dominantă şi în ţara noastră, cel mai probabil avem o transmitere intracomunitară, însă în acest moment suntem la începutul transmiterii intracomunitare, avem o transmitere intracomunitară nu foarte accelerată, ceea ce permite autorităţilor să implementeze anumite măsuri care să prevină o creştere exponenţială a numărului de cazuri, aşa cum se întâmplă în Franţa, cu peste 200.000 de cazuri pe zi, sau Marea Britanie, cu peste 180.000 de cazuri pe zi. Însă, în mod evident, până la jumătatea lunii ianuarie vom avea o transmitere comunitară a Omicron şi ea va deveni dominantă şi în România”, a explicat medicul Radu Ţincu la Digi24.
 
Precizările sale vin după ce încă 49 de cazuri noi de infectare cu tulpina Omicron au fost confirmate în ultima zi a anului trecut la Institutul „Matei Balş”. Cifrele sugerează începutul transmiterii comunitare pentru tulpina Omicron. În total, până acum sunt 92 de cazuri de Omicron în România.
 
Potrivit prognozelor INSP, estimările pentru noul val provocat de Omicron sunt 25.000 de cazuri pe zi la sfârşitul lunii ianuarie.
 
„Sunt prognoze foarte reale, pentru că au la bază calcule matematice de predicţie. Ştim că varianta Omicron se transmite mult mai repede, avem însă şi o parte bună a acestei situaţii. Din datele pe care le avem din Marea Britanie şi din vestul Europei, Omicron produce forme uşoare de boală. Marea Britanie chiar a dat ieri publicităţii un raport care spune că varianta Omicron reduce necesarul de tratament al pacienţilor cu 20-25 la sută şi reduce riscul de spitalizare cu până la 45-50 la sută, ceea ce arată că Omicron determină forme blânde de boală”, a spus Radu Ţincu.
 
El a avertizat, însă, că România are o particularitate faţă de ţările din Vest, aceea că nu avem un grad suficient de populaţie vaccinată, astfel încât datele de acolo nu sunt reproductibile în totalitate în ţara noastră.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Amdo Odma
2.01.2022, 09:22:18

In curand se va vedea practic, nu va mai dati cu presupusul.

-15 (19 voturi)
Iobag Nerfos
2.01.2022, 09:24:27

In primul rand in Romania intr-o luna au fost depistate 45 de persoane cu viruselul asta. In al doilea rand chiar din titlu se afirma ca produce forme usoare. Si atunci pentru ce sa ne vaccinam?

-11 (19 voturi)
Minus
2.01.2022, 09:43:46

aşa, degeaba, din moment ce vaccina nu face nimic la invenţia ommicron

-15 (21 voturi)
= aceeaşi mizerie
2.01.2022, 10:14:37

I N... Cum adică, "pentru ce sa ne vaccinam"?... Ca să realizăm "norma" de zeamă chimică pe cap de locuitor, astfel încît să mulţumim negustorii de chimicale... Doar scrie şi în titlu : "România nu are un grad suficient de populaţie vaccinată"...

+1 (5 voturi)
orre
2.01.2022, 10:47:20

of, of, cum de ce sa ne vaccinam???!!! pai doar asa pot sa-mi cumpar izmene, pot sa mai stau 1 ora in plus afara, sau pot sa stau in fund la o terasa,

-9 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările