Societate

articolul anterior articolul urmator

Medic rezident din prima linie: Nu am primit indemnizaţia de COVID şi nu sunt singurul

3
3 Jun 2020 11:49:20
Autor: Daniela Serb
Unii rezidenţi au fost uitaţi de autorităţi  Arhivă
Unii rezidenţi au fost uitaţi de autorităţi  Arhivă

Un medic rezident pneumolog pediatru, angajat la Spitalul Sf. Ioan din Bucureşti, atrage atenţia că unii medici rezidenţi implicaţi în lupta împotriva pandemiei nu au primit nici până acum stimulentul de risc de 2.500 de lei brut, promis de guvern.

Ion Alexandru Voropanov, medic rezident pneumolog pediatru, angajat la Spitalul Sf. Ioan din Bucureşti a lucrat cu pacienţi infectaţi cu noul coronavirus la Institutul ”Matei Balş” unde a fost detaşat. La primirea stimulentului promis de guvern a fost sărit însă, susţine medicul rezident. 
 
”Chiar dacă noi efectuam stagii in diferite spitale, fiecare din noi are un spital care ne plăteşte lună de lună salariul, din bani veniţi de la minister. Spitalul meu plătitor e Spitalul Sfântul Ioan”, a declarat medicul, citat de ziare.com. 
 
Potrivit lui Voropanov, niciun rezident de la spitalul unde este angajat nu a primit până la această oră indemnizaţia promisă pe luna aprilie. 
 
Întrebat la RFI România dacă are o explicaţie pentru acest lucru, Voropanov a replicat că "a existat o întreagă birocraţie".
 
"Am trimis, în acelaşi mail, pontajul, repartiţia de stagiu şi un raport de activitate semnat de şeful secţiei şi de coordonatorul de stagiu. Erau în acelaşi mail. Salariul l-am primit. În schimb, acel raport de activitate semnat de şeful secţiei şi de coordonatorul de stagiu nu a fost luat în calcul. Ulterior, pe la jumatatea lunii mai, am aflat că ar fi trebuit şi o adeverinţă semnată de managerul spitalului sau de directorul medical. Nimeni nu ne-a informat cu privire la niciun aspect şi nu a existat niciun fel de comunicare, întrucât seriviciul RUNOS (Resurse Umane Normare Organizare Salarizare) al spitalului Sf. Ioan avea telefonul mai tot timpul închis", a explicat medicul rezident.
 
Cu toate acestea, mai spune medicul rezident, în mai puţin de 24 de ore, adeverinţa respectivă a fost trimisă către spitalul plătitor, însă RUNOS al Spitalului Sf. Ioan a transmis că nu s-au primit bani, astfel că unitatea medicală nu are fonduri.
 
Fondurile din care sunt plătite aceste indemnizaţii sunt însă fonduri europene astfel că nici această explicaţie nu stă în picioare. 
 
Potrivit dr. Eleodor Cârstoiu, preşedintele Sindicatului Promedica, medicul rezident ar fi trebuit să primească indemnizaţia de 2.500 de lei dacă avea documente doveditoare de la spitalul unde fusese detaşat şi dacă managerul spitalului şi şeful de secţie care decid listele cu primitorii de indemnizaţii l-ar fi trecut pe listă. 
 
Sindicalistul nu exclude posibilitatea unor erori în întocmirea listelor – întrucât nu există o procedură clară, ci există nişte persoane care decid - şi spune că situaţia medicului rezident va fi cercetată pentru a vedea care este realitatea şi dacă mai sunt şi alte cazuri de medici rezidenţi în aceeaşi situaţie. 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

kitty kat
3.06.2020, 12:06:35

Mda, nici spagå n-ati primit de cand cu corona-virus. Ati dat in depresie asa-i? Ehee, doctorii din Occident muncesc doar pt. un salariu si vreau så vå spun cå salariile mårite ale doctorilor din RO au ajuns chiar så depåseascå pe cele ale doctorilor din Occident, si tot au pretentie så dea bietul bolnav spagå. Mentalitate mizerabilå ce ar trebui schimbatå.

-1 (1 vot)
Sorin Ionascu
3.06.2020, 13:23:11

Daca tu asa consideri, atunci mentalitate mizerabila ai tu. In primul rand ca nici macar in visele frumoase medicii din Romania nu castiga cat omologii lor din occident. In al doilea rand, nu toti muncesc pentru spaga, ba chiar sunt destul de putini cei care o fac. In al treilea rand, acel stimulent e dreptul lor legal - te arde, te deranjeaza cu ceva? Esti invitat(a) sa iei parte voluntar la ingrijirea bolnavilor de Covid-19. Cu tot echipamentul de protectie (plastic 100% si etans), cu care trebuie sa stai echipat 7 ore pe zi.

-1 (1 vot)
kitty kat
3.06.2020, 16:50:05

Sorin i., stiu 100% ce valoare au salariile altfel nu mai vorbeam. Crezi ce vrei. Pårerea mea e neschimbatå. Mentalitatea ciubucarilor din RO e aceiasi = mizerabilå. Vå complaceti in sistem bolnav si cine nu då cat trebuie moare. Tu esti unul din ei, de nu esti deranjat de spagå.