Societate

articolul anterior

„Medic în România“ – sau de ce nu vom avea un minister al fericirii

26
9 Feb 2020 12:34:13
Mihaela Demetrian

Motto: ”Nu poţi face bine oamenilor împotriva voinţei lor. Lasă-i pe nistoreşti să-i intoxice pe proşti! Lasă-i pe PSD-işti să se bucure de infecţiile intraspitaliceşti! Copiii tăi, soţia, bolnavii şi cercetarea te aşteaptă! Eu te felicit pentru tot ce-ai realizat! Mulţumesc tuturor celor care te-au apărat, începând cu domnul premier Orban.” – fragment din scrisoarea mamei lui Victor Costache, ministru al Sănătăţii.

Nu ştiu dacă scrisoarea este reală. În acest moment nu există nici o dezminţire, de nicăieri. Nu ştiu nici dacă personajele mai sunt reale. Şi dacă adevărul poate fi spus şi în alt fel.

Ce i-aş scrie fiului meu plecat într-o ţară nordică să practice medicina? Credeţi că l-aş încuraja să se întoarcă acasă? Exemplul domnului doctor Victor Costache ar putea să deschidă calea multor tineri, care au ales să aibă o carieră în afara ţării. Dar câte exemple de medici întorşi acasă şi care au avut succes vă sunt cunoscute? Vă mai amintiţi de neurochirurgii de la Colentina, hotărâţi să construiască o secţie ca afară? S-au lovit de o birocraţie impusă de primărie, masacraţi profesional, umiliţi şi în cele din urmă au renunţat. La 10 ani de la absolvire, doctorul Cristian Bulescu, s-a întors în ţară să îşi reia munca la Spitalul Marie Curie. A renunţat la un post într-un mare spital din Franţa şi a revenit să pună umărul la această schimbare. Să opereze copiii cu malformaţii cardiace, să îşi practice arta în ţara natală. Doar că aici treaba devine complicată, marca “made în România”. Orgoliile şi interesele mărunte ale părţilor implicate în fenomenul de la Marie Curie au făcut ca, la două luni de la întoarcerea sa în ţară, doctorul Cristian Bulescu să nu poată să îşi pună talentul şi energia la dispoziţia pacienţilor săi. Misiunea de experţi străini, care operează intermitent în România şi care ar fi trebuit să construiască o echipa autonomă şi viabilă în cei 8 ani de când se desfăşoară programul de la Spitalul Marie Curie îşi apără cu un obstrucţionism demn de o cauză mai nobilă poziţia privilegiată, împiedicând medicii români să înceapă să îşi practice meseria la potenţialul maxim. Jurnaliştii români se mulţumesc să scrie reportaje prezentând în tonuri mesianice ceea ce este, de fapt, un alt exemplu de promisiuni neîmplinite ambalate frumos, ca de sărbători. Iar lumea se resemnează că nu avem chirurgie cardiacă pentru copii. 
 
Şi acum revin la scrisoarea pe care aş vrea să o scriu fiului meu. Ipotetic. Între timp a devenit un adult foarte critic şi foarte responsabil. Îmi amintesc de alegerea pe care a făcut-o la rezidenţiat. O specialitate foarte nişată şi cu puţine oportunităţi: nefrologia. A ajuns într-un stagiu de rezidenţiat într-o clinică din Bucureşti: Spitalul Sfântul Ioan. A văzut cum se construiesc mai nou, carierele universitare şi mogulii în medicină. Este deja celebru acum scandalul profesorului Checheriţă. Când a ajuns fiul meu în clinică, personajul era preparator. Unul special. Timp de patru ani nu a avut nici un pacient, aceştia fiind doar o piedică în calea măreţei lui misiuni. Aceea de a deveni profesor şi şef de clinică în varianta scurtă de patru ani. Pentru că impostura este compensată întotdeauna de un exces de exigenţă şi severitate, examenul pentru titlul de medic specialist s-a transformat într-o demonstraţie de forţă şi umilinţă. Nu va uita niciodată acest examen.
 
A hotărât să mai acorde o şansă patriei natale şi s-a angajat imediat într-un centru privat de hemodializă. Cu maşina proprie a făcut mii de kilometrii între Brăila, Braşov, Buşteni, Fundeni. Timp de doi ani. A trimis un mail unei firme de recrutare şi ofertele au venit rapid. Nu am încercat să-l opresc. Nu-i oferisem nici un favor nici în anii studenţiei şi nici în rezidenţiat, fiind foarte lipsită de ceea ce mulţi numesc inteligenţă socială. Acea abilitate de construi un sistem de relaţii cu persoane care să conteze în asemenea circumstanţe. Şi nici eu nu eram un exemplu prea bun pentru el. Captivă într-o profesie care de multe ori m-a ţinut departe de casă, absentă în momentele în care ar fi avut cel mai mult nevoie de mine.
 
Aşa că m-am resemnat să-l ştiu departe, să-mi văd nepoţii pe grupul nostru de whatsapp. În trenul care mă poartă din oraşul lor către aeroport sunt cel mai trist personaj într-o ţară care va inventa curând un minister al fericirii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

Mihai Popescu
9.02.2020, 12:48:01

Internat intr-un spital din Bucuresti l-am intrebat pe un medic rezident dece nu pleaca din tara si sa lucreze in strainatate. A raspuns ca in strainatae responsabilitatea si deci rasunderea este mult mai mare decit la noi in tara. La noi in tara todeauna mortul este de vina. Nu mai vorbesc de spagi.

+4 (14 voturi)
MV R.
9.02.2020, 13:09:11

Și care vă este concluzia,d-le Popescu?

+2 (6 voturi)
The Truth Franmasoneria
9.02.2020, 13:12:49

Practic oamenii nici nu mai pot ieși în stradă. Când se ieșea se disipa mulțimea prin infrastructura radio-psi și boxe purtate în mulțime. Vezi arhiva Secret Service publicată - Audio - Ștergerea memoriei publicată pe https://www.seruah.com/index.html/. Majoritatea deja au fost microcipați, în special la o vizită la dentist în clinici private sau spitale private conduse de francmasonerie și evreime. Majoritatea liderilor politici sunt masoni de gradul 33 și partidelor principale politice din România sunt loji francmasonice pro ruse, pro evreiești sau pro progresisto/europene. Practic oamenii au devenit niște Zombie, care sunt controlați să se ducă acolo sau acolo. Franmasoneria și evreimea distruge vieți și România! Mulți nu-și dau seama cum viața le este stabilită, cum sunt asasinați modern, împinși să facă crime de către francmasonrie și evreime. România: țara în care în spitale, la camera de gardă, ești tratat ca un animal, fiind umplut de sânge și ești refuzat, refuzând să-ți facă o perfuzie sau pună un bandaj și dacă ridici tonul te bagă și la nebuni, culmea, tot pe tine. România: țara în care Prof. Universitari Dr. și-au luat multe mașini de lux pe spatele oamenilor de rând pe care îi denigrează continuu ca ei să pară corecți, în realitate participând la diverse asasinate moderne. România, țara în care neurologi le exploatează creierele sau "căpățânile" oamenilor de rând conectați la aparate, în diverse scopuri ilegale sau experimente inumane pe cobai umani, apoi, dacă și când cobai mor, nu a fost vina lor. România, țara în care în spitale ești refuzat, TU ai dreptul să te duci chiar și dacă te doare un braț, îndiferent de motiv, pentru că trebuie să înțelegi că, spitalele sunt construite pe banii oamenilor de rând în interesul lor nu a persoanelor bogate și influente. România, țara unde toți medicii și polițiștii sunt corupți și te reduc la tăcere mai rău ca la revoluția din '89, dacă deschizi gura. România: când vedeți SMURD, Poliție, medici, ambulanțe, să vă gândiți la ei ca niște gunoaie criminale organizate și teroriste. Așa că întreb, care este diferența între comunism și acestă democrație mascată? România, țara în care cadavrele sunt aruncate și ascunse ca pe gunoaie, ca în timpul revoluției din 1989 din România, persoane asasinate cu bună știință în spitale sau secții de Poliție. Personal, fiul unei persoane ucise de Polițiști în București, chiar în interiorul sediului de Poliție, mi-a relatat cum tatăl lui a murit acolo, umplut de sânge. România: privarea mea de oportunități, bani, mâncare, acces la informații, apă, etc. Să refuzați să ezitați să ieșiți în stradă în număr cât mai mare, atunci când observați un abuz, pentru că, dacă nu luați atitudine, abuzurile continuă și devin ceva acceptat. Așa fie să se bucure la lux cât au, sfârșind în chin etern la bătrânețe și fiindu-le confiscat tot, celor corupți ce participă la crime. https://www.seruah.com/index.html/

-2 (12 voturi)
MV R.
9.02.2020, 13:11:40

Așa că hai să dăm dracului ipocrizia și să recunoaștem că România este pe ducă din moment ce este refuzată meritocrația chiar „de la firul ierbii”,adică de ăla care votează pe principiul „Lasă-i,maică,să fure dacă NE DĂ și nouă ceva!”.

+9 (13 voturi)
Michiu Stefan
9.02.2020, 14:06:58

Perfect adevarat si dezastruos pentru viitorul acestei Tari pe care mi-e frica sa mi-l imaginez!Poate este destinat sa dispara acest popor,devreme ce asa sunt tratate elitele lui.Cred ca asta se trage din comunism, unde elitele erau urate si desconsiderate, nu asa-rolul esential al maselor!Este o Tara in care meritocratia este inlocuita cu mediocratia!Mai stiu un caz-un filosof tanar scolit si cu lucrari serioase in Occidentul pe care suntem indemnati sa-l uram-care a vrut sa renunte la cariera de universitar in Utrecht pentru un post de asistent la Fac. de Filosofie Bucuresti.Ghinion: la concurs s-a inscris o nevasta, fiica nu stiu cu precizie ce grad de rudenie- a distisului decan.A luat, evident, doamna-fara nicio l;ucrare publicata!Legea Invatamantului a lui Funeriu facea posibila ca chiar un tanar cercetator sa poata ocupa un loc de conferentiar, pe baza lucrarilor.Evident, prevederile legii au fost anulate imediat -ghiciti de cine- de cei care au preluat puterea in 2012!Qvo vadis Romania?

+9 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările