Societate

articolul anterior articolul urmator

Medic: Secvenţierea pentru tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2 este un proces laborios şi costisitor

1
26 Jan 2021 16:59:14
Autor: Cristina Morozan
La Şcoala 28 din Bucureşti există un focar cu noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 Foto: Arhivă
La Şcoala 28 din Bucureşti există un focar cu noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 Foto: Arhivă

Secvenţierea pentru noua tulpină a virusului SARS-COV-2 este un proces laborios şi costisitor. Costul e de 500 de euro, spune directorul CNSCBT din INSP, doctorul Adriana Pistol, potrivit Mediafax.

„Nu există un număr de teste care se pot face. Se vor face atâtea cât este necesar să se facă. Necesitatea vine din felul în care arată tulpina identificată la primul PCR pe care îl face persoana respectivă. Există aşa-zisele tulpini suspecte în care anumite gene care sugerează posibilitatea să fie o tulpină de tip britanic îl face pe omul din laborabor să le supună la secvenţiere. Sigur că e un proces laborios, este un proces costisitor - din câte ştiu eu, costă undeva în jur de 500 de euro o secvenţiere”, spune doctorul Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din INSP, potrivit Mediafax.

Medicul menţionează că în România nu există multe laboratore care să secvenţieze. 
 
De asemenea, Pistol afirmă că la Şcoala 28 din Capitală există un focar cu noua tulpină a virusului SARS-CoV-2.
 
„Cel puţin primele patru persoane identificate au intrat în procesul de secvenţiere la Institutul Matei Balş. Din punct de vedere epidemiologic, mie mi-e suficient să spun că toate celelalte cazuri care se află în legătură directă cu aceste cu aceste persoane au aceeaşi tulpină. Nici nu cred că e o necesitate să mai cheltuim banii cu secvenţierile. Focarul putem să spunem că s-a creionat şi s-a definit”, mai spune directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din INSP.
 
De altfel, astăzi a fost descoperit al cincilea caz de infectare cu noua tulpină de coronavirus, confirmată la un bărbat de 70 de ani din Constanţa. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Sorin Ionascu
26.01.2021, 17:11:51

"Necesitatea vine din felul în care persoana respectivă, tulpina care e identificată la primul PCR pe care îl face persoana respectivă." Se poate traduce asta din dancileza? Google-Translate inca nu reuseste.

Modifică Setările