Societate

articolul anterior articolul urmator

Medic de la Spitalul Universitar: Lista de aşteptare la Unitatea de epilepsie este până în iunie. O treime dintre pacienţi nu vin şi nu anunţă

1
26 Jan 2022 13:02:49
Autor: News.ro
Unitatea de Epilepsie din Spitalul Universitar are astăzi paturile goale  FOTO: Facebook Ioana Mîndruţă
Unitatea de Epilepsie din Spitalul Universitar are astăzi paturile goale  FOTO: Facebook Ioana Mîndruţă

Medicul neurolog Ioana Mîndruţă de la Spitalul Universitar din Capitală atrage atenţia asupra faptului că, în condiţiile în care există pentru prima jumătate de an o listă de aşteptare pentru Unitatea de Epilepsie a spitalului, care tratează cazuri grave, pacienţi care au fost programaţi nu se prezintă şi nici nu anunţă că renunţă la programare, luând astfel şansa altor bolnavi de a primi tratamentul adecvat.

Într-un mesaj postat, miercuri, pe Facebook, medicul Ioana Mîndruţă atrage atenţia asupra faptului că bolnavii cu forme grave de epilepsie ”se bat” să prindă un loc în unitatea specializată din cadru Spitalului Universitar Bucureşti, însă, odată ce primesc programările, mulţi dintre aceştia nu se prezintă. 

În acest condiţii, miercuri Unitatea de epilepsie nu are niciun pacient. 

”Unitatea de Epilepsie din Spitalul Universitar are astăzi paturile goale. Deşi sunt programaţi pacienţi până în luna iunie şi oamenii "se bat" să ajungă aici, una dintre paciente nu a vrut sa se testeze, iar cealaltă pur şi simplu nu a venit la ora convenită. Am sunat-o să aflam ce s-a întâmplat şi ne-a răspuns contrariată că a uitat. În ultimul an am avut cel puţin 2 programări pe zi, indiferent de dificultăţile legate de situaţia pandemiei. Ne-am dedicat activitatea exclusiv pacienţilor cu epilepsii complicate, farmacorezistente pentru a ajuta acolo unde este locul unui centru specializat. Din păcate, deşi la momentul programării oamenii spun ca sunt disperaţi şi nu există un alt centru pentru programul de epilepsie, când le vine rândul unii nu ne mai anunţă că nu vin ca sa putem chema pe cei care aşteaptă răbdători şi sunt cu adevărat într-o situaţie gravă”, scrie medicul. 

Ioana Mîndruţă subliniază că o treime dintre pacienţii programaţi nu se prezintă, nu anunţă că renunţă la programare şi nu răspund la telefon atunci când sunt căutaţi de către medici. Aceasta se arată ”mâhnită” de faptul că se confrunt cu această situaţie. 

”Fiecare are motive sunt sigură, întemeiate, dar e parte a unei educaţii minimale să te gândeşti şi la ceilalţi şi să anunţi când nu te poţi prezenta la o programare. Am putea chema din timp un pacient care are nevoi cu adevărat urgente”, mai scrie medicul. 

Postarea Ioanei Mândruţă a generat un val de reacţii de la cei care o urmăresc pe Facebook, mulţi internauţi susţinând că ar fi nevoie de schimbarea legislaţiei şi arătând că în alte state, cei care nu anunţă că renunţă la o programare sunt nevoii să plătească contravaloarea consultaţiei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

West
26.01.2022, 13:20:05

oamenii sunt speriati sa mearga in spitale! asta este rodul celor doi ani de propaganda media! oamenii au fost speriati inchisi in casa, alungati din parcuri, din piete, au iesit doar cu adeverinte, li s-a spus sa nu se intalneasca cu prietenii cu rudele, 'specialii/esentialii' erau pe strazi in intersectii cu pusti si blindate, etc! si acum va miraati ca fug de spitale?! caa nu mai au incredere?!

-1 (1 vot)
Modifică Setările