Medic: Vineri a fost prima zi de la „Marea Relaxare” în care imunizarea prin vaccinare a depăşit ca viteză imunizarea prin infectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Octavian Jurma FOTO Facebook
Medicul Octavian Jurma FOTO Facebook

Vineri a fost, pe lângă ziua cu un record de vaccinări, şi prima zi „de la Marea Relaxare” în care imunizarea prin vaccinare a depăşit ca viteză imunizarea prin infectare, a precizat medicul Octavian Jurma.

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Octavian Jurma interpretează cifrele din ultima zi, raportat la cele din ultimele săptămâni. 

„Astăzi, 22 octombrie 2021, am depăşit două recorduri de vaccinare. Avem un total zilnic record de 128.014 doze administrate dintre care, cel mai important, un record de 86.385 de persoane vaccinate cu prima doză. Este prima zi de la Marea Relaxare în care imunizarea prin vaccinare a depăşit ca viteză imunizarea prin infectare (valorile reale estimate nu cele confirmate). Astfel, ţinta de vaccinare de 10 milioane persoane cu minim o doză (52% din populaţia rezidentă) va fi atinsă la 14 ianuarie 2022, iar ţinta de vaccinare de 15 milioane persoane (78% din populaţia rezidentă) în 4 mai 2022”, susţine medicul Octavian Jurma.

Medicul spune că impactul vaccinării se va vedea abia în 10-14 zile şi de aceea este extrem de important ca în perioada următoare toţi cei vaccinaţi să intre şi în 14 zile de carantină personala relativă pentru a nu se infecta şi „risipi o decizie fericită (vaccinarea) cu una nefericită (socializarea)”.

„De aceea trebuie să vedem măsurile anunţate ca o umbrelă necesară să ne ferească de ploaia de COVID-19 până dezvoltam imunitate protectivă. Multe dintre aceste măsuri nu fac decât să reinstituie măsurile care ar fi trebuit să fie deja în vigoare şi care au fost suspendate în mod nesăbuit de guvern, deci nu va fi o problemă majoră să ne conformăm. La acest stadiu al pandemiei vaccinarea poate să reducă la jumătate numărul de persoane susceptibile la infecţie pentru că atât virusul, cât şi vaccinul îi caută pe cei neimunizaţi al cărui număr a scăzut până acum vertiginos doar prin infectare. De săptămâna viitoare (când îşi va face simţit efect vaccinul) vaccinarea va scoate la fel de repede oameni din bazinul total de oameni susceptibili la infectare. Efectul net va fi reducerea la jumătate atât a numărului de cazuri teoretic posibil, cât şi a timpului necesar să revenim la un nivel sustenabil”, a mai spus Jurma.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite