Medic: Virusul se răspândeşte semnificativ în grupuri de cunoscuţi şi evenimente private, unde oamenii tind să nu mai respecte măsurile de protecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
valeriu gheorghita FOTO csid_ro
valeriu gheorghita FOTO csid_ro

Medicul Valeriu Gheorghiţă, de la Spitalul Militar din Bucureşti, a confirmat la Digi 24 faptul că unul din principalii factori de răspândire a noului coronavirus sunt întâlnirile de familie, petrecerile şi evenimentele private, cum au reliefat studii recente ale cercetătorilor internaţionali, dar şi anchetele epidemiologice din ţara noastră.

Deşi autorităţile române recunosc aceste surse de focare, acestea sunt dificil de controlat, iar oamenii ar trebui să înţeleagă că nerespectarea regulilor se va răsfrânge în cele din urmă şi asupra lor, ca un „bumerang”, explică medicul.

„Este cu siguranţă unul dintre factorii care contribuie la răspândirea acestui virus, în mediul familial şi în special la anumite petreceri desfăşurate în mediul privat, unde este foarte greu să intervii din punctul de vedere al măsurilor de control.

Există o tendinţă de a nu respecta măsurile de protecţie atunci când ne întâlnim în grupuri de persoane pe care le cunoaştem, cu care obişnuim să ne vedem periodic, cu diverse ocazii, şi bineînţeles că cu această ocazie există acest risc de răspânire a infecţiei de la o persoană la alta, cu atât mai mult acolo unde avem o răspândire comunitară accelerată.

Cred că, până la urmă, de bază rămâne responsabilitatea individuală atunci când organizăm acest fel de petreceri sau evenimente de orice natură să înţelegem că prin aceste activităţi putem să contribuim negativ la răspândirea virusului şi să facilităm răspândirea virusului în populaţie, pentru că acele persoane, la rândul lor vor fi contacţi cu multe alte persoane după ce pleacă de la acea petrecere. Până la urmă, cred că rămâne nivelul de educaţie, de responsabilitate, de implicare civică pentru fiecare dintre noi. Va fi foarte greu să vină cineva la uşă să verifice dacă respecţi măsurile de prevenţie”, a spus Gheorghiţă, potrivit Digi 24.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite