Ministerul Sănătăţii publică săptămâna viitoare proiectul de introducere a clawback-ului diferenţiat la medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MS va introduce taxă diferenţiată de clawback FOTO Adevărul
MS va introduce taxă diferenţiată de clawback FOTO Adevărul

Ministerul Sănătăţii va publica săptămâna viitoare proiectul de introducere a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru generice, iar până la 1 decembrie va fi stabilit şi un nou mod de calcul al preţurilor acestor medicamente, a anunţat Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice.

„Măsurile agreate vor asigura accesul majorităţii populaţiei la tratament cu preţ accesibil, ne vor ajuta să prevenim dispariţia medicamentelor ieftine de pe piaţă şi să asigurăm dezvoltarea industriei farmaceutice locale. Aceste măsuri respectă principiile şi acţiunile asumate de APMGR şi de Ministerul Sănătăţii în cadrul protocolului încheiat la începutul acestui an”, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoş Damian.

Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătăţii va publica săptămâna viitoare în procedură de transparenţă decizională un proiect de modificare a mecanismului de plată a taxei clawback, bazat pe calculul diferenţiat al contribuţiei pentru medicametele ieşite de sub brevet şi echivalentele lor generice în raport cu medicamentele originale aflate sub protecţia brevetului.

În plus, cele două părţi au agreat să finalizeze până la 1 decembrie un nou mod de stabilire a preţurilor la medicamentele generice care să elimine discriminarea aplicată medicamentelor generice prin dubla referenţiere a preţului prin compararea concomitentă cu 12 ţări de referinţă şi raportarea constantă la 65% din preţul medicamentului original, chiar şi după expirarea brevetului acestuia din urmă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite