Raport: plata medicilor în funcţie de performanţă nu acţionează ca antidot pentru corupţia şi neglijenţa din sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plata în funcţie de performanţă este dificil de pus în practică FOTO Adevărul
Plata în funcţie de performanţă este dificil de pus în practică FOTO Adevărul

Plata medicilor în funcţie de performanţă este dificil de pus în practică, arată cel mai recent raport al asociaţiei Observatorul Român de Sănătate, intitulat "Plata în funcţie de performanţă în sănătate – Un pod prea îndepărtat?”.

„Deşi atractivă la prima vedere, plata în funcţie de performanţă (pay for performance, P4P, n.red.) este dificil de pus în practică, şi dovezile care o susţin sunt controversate. În niciun caz această modalitate de plată nu poate acţiona drept antidot pentru subfinanţare, corupţie, neglijenţă şi lipsă de transparenţă”, a declarat Adrian Gheorghe, autorul raportului de cercetare şi preşedintele asociaţiei Observatorul Român de Sănătate.

„Implementarea sistemului de plată în funcţie de performanţă este prematură în România. Acest tip de plată este încă un concept experimental, cu potenţial, însă insuficient studiat. Drept dovadă, el a fost aplicat cu prudenţă de către decidenţii din alte ţări, exclusiv ca şi mecanism complementar”, a completat Adrian Gheorghe, doctorand în politici de sănătate la Universitatea Birmingham din Marea Britanie.

Pe de altă parte, susţine acesta, dezbaterea privind definirea şi monitorizarea performanţei actului medical în Romania este absolut necesară şi trebuie continuată în sensul includerii treptate şi concrete a măsurării performanţei în cultura planificării şi livrării serviciilor de sănătate.
 
„În primul rând, conceptul de performanţă ar trebui să pună în prim plan interesul pacientului, şi nu cel al furnizorilor de servicii medicale. De asemenea, transparenţa privind activitatea furnizorilor de servicii medicale şi raportarea publică a indicatorilor de performanţă la nivel de furnizor sunt elemente cheie pentru creşterea calităţii serviciilor medicale”, a conchis Adrian Gheorghe.

În prezent, Ministerul Sănătăţii a constituit un grup de lucru care elaborează o nouă lege a salarizării personalului medical, care ar putea fi scos din grila bugetară începând din 2013.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite