Zi decisivă pentru sănătate. Rezidenţii vor primi burse, discuţiile pe tema salarizării medicilor, amânate. Până atunci, protestele vor continua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii au intrat in greva japoneza FOTO Adevărul
Medicii au intrat in greva japoneza FOTO Adevărul

Reprezentanţii Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate s-au întâlnit marţi la sediul Ministerului Sănătăţii pentru a discuta despre revendicările cadrelor medicale, care sunt de luni în grevă japoneză. Dacă pentru rezidenţi s-a găsit ca soluţie suplimentarea veniturilor cu o serie de burse, pe tema salarizării medicilor discuţiile vor continua şi săptămâna viitoare. Până atunci protestele cadrelor sanitare continuă.

UPDATE Discuţii aprinse s-au purtat, în special, pe tema salarizării în sistemul de sănătate, fără a se ajunge însă la o soluţie concretă. 

Pe proiectul salarizării ne revedem săptămâna viitoare. Legat de creştera salariilor rezidenţilor s-a ajuns la varianta în care să le fie suplimentate veniturile cu o serie de burse“, a precizat ministrul Nicolăescu. 

Sănătatea, un domeniu prioritar pentru Chiţoiu

Ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, a precizat că „sănătatea este un domeniu prioritar şi că sumele alocate sănătăţii în 2014 vor fi cu 5% mai mari decât în prezent“. În replică, profesorul Vasile Astărăstoae a declarat că protestele medicilor vor fi oprite în momentul în care va exista şi confirmarea revendicărilor cerute.

„Chiar şi acolo unde am ajuns la o înţelegere oprim acţiunile în momentul în care vedem deciziile în Monitorul Oficial. Discuţiile sunt promiţătoare, eu sunt optimist, presiunea va exista însă până vedem că deciziile sunt scrise negru pe alb“, a conchis Astărăstoae.

„Greva japoneză este pe termen nelimitat până când vom vedea că se iau şi măsuri în ceea ce ne priveşte. În toate spitalele medicii poartă banderole sau o panglică în piept, în semn de protest, chiar dacă aceştia îşi văd de lucru. Este un mesaj către decidenţi. De altfel, noi am adunat deja peste 40.000 de semnături de la angajaţii din sistem pentru a porni greva generală, azi le vom centraliza”, a declarat pentru adevarul.ro Marius Sepi, vicepreşedintele Sanitas.

Potrivit acestuia, mâine va avea loc o întâlnire între reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate şi cei ai Ministerului Muncii, Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor şi Bugetului.

„Nu vedem încă nicio modificare faţă de proiectele legislative. Dorim o lege a salarizării pentru întreg personalul din sistem şi care să se aplice fiecărei categorii în parte. În continuare, nu suntem de acord cu proiectul prin care se transformă spitalele, dar nici cu faptul că ministrul Sănătăţii vrea să taie din bugetul spitalelor pentru a aloca mai mulţi bani medicinei de familie”, a continuat Sepi.

Marşul de protest care va avea loc în faţa Guvernului şi a Parlamentului, la care sunt aşteptaţi peste 30.000 de oameni a fost programat pentru 2 noiembrie.

Nicolăescu: „Nu aşa se rezolvă problemele, ci la masa discuţiilor!”

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat ieri la Digi24.ro că speră ca protestatarii să înţeleagă că nu aşa se rezolvă problemele.

„Se rezolvă la masă, la dialog. Am avut foarte multe dialoguri cu dumnealor. Un singur lucru nu ne-am înţeles, atât, dublarea salariilor medicilor rezidenţi. Pe care dumnealor, din şapte puncte, ne-o consideră nenegociabilă. Nu cred că este corect, noi ne înţelegem pe şase puncte şi pe-al şaptelea nu ne înţelegem şi din cauza asta ne luăm lumea în cap şi facem ce vrem? În 2010, când s-au redus (veniturile – n.r.) cu 25% a ieşit nimeni în stradă? A ţipat cineva? S-a făcut grevă? Nimic. Noi când le-am pus la loc, acum vor să fie dublate. Am spus că putem să dăm, dar eşalonat”, a declarat ministrul Eugen Nicolăescu.

Cadrele medicale vor minimum 6% din PIB pentru Sănătate

Angajaţii din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, condiţia „preliminară şi nenegociabilă” a Coaliţiei este dublarea salariilor medicilor rezidenţi.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, în 10 septembrie, că posibilele proteste anunţate de Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul Sanitar nu se justifică şi nu au temei real, atâta timp cât ministerul a pus în dezbatere publică un pachet de legi, şi a precizat că aşteaptă toţi partenerii la dialog.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite