Medicii cer din nou: Vaccinarea ar trebui să fie obligatorie din acelaşi motiv pentru care internăm nevoluntar persoanele care ameninţă că se sinucid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Starea de alertă a fost prelungită încă 30 de zile, începând cu 8 ianuarie Foto: Adevarul
Starea de alertă a fost prelungită încă 30 de zile, începând cu 8 ianuarie Foto: Adevarul

Executivul a aprobat în şedinţa de joi hotărârea de prelungire a stării de alertă la nivel naţional, pentru încă 30 de zile. Aceasta stabileşte noi restricţii, în funcţie de rata de infectare locală. Medicii spun că măsurile de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2 trebuiau să fie mai dure, iar printre acestea să se numere şi vaccinarea obligatorie.

Începând de sâmbătă, 8 ianuarie, rata de incidenţă zonală devine criteriul după care vor funcţiona noile măsuri restrictive adoptate joi de Guvern. Astfel, dacă într-un judeţ/localitate rata este de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1 la mia de locuitori, se va menţine măsura participării persoanelor la activităţi în limita a 50% din capacitatea maximă a spaţiului. Dacă această rată de incidenţă sare de 1 la mie, atunci proporţia participării la evenimente va fi redusă la 30%. 

De la această regulă sunt exceptaţi operatorii economici a căror activitate de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Aceşti operatori economici sunt restricţionaţi la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în situaţia în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeaşi măsură se aplică şi în ceea ce priveşte activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora. 

În acelaşi timp, purtarea măştii sanitare atât în interior, cât şi în exterior va deveni obligatorie tot din acest weekend. „Masca intră în vigoare când se emite ordinul Ministerului Sănătăţii şi Ministerului de Interne, deci se poate să intre şi mai repede decât sâmbătă”, a precizat dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, măştile textile şi cele din plastic transparent nu mai sunt permise, fiind obligatorii cele medicinale şi FFP2. Dr. Raed Arafat a insistat că purtarea măştii este o măsură cu atât mai necesară cu cât varianta Omicron a SARS-CoV-2 este foarte contagioasă. 

Sunt exceptaţi de la obligativitatea purtării măştii de tip medical sau FFP2 în toate spaţiile închise şi deschise: copiii cu vârsta mai mică de 5 ani; persoanele care lucrează singure la birou; prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane; reprezentanţii cultelor religioase în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane; vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise cu condiţia respectării distanţei de minimum 3 metri între aceştia şi oricare dintre celelalte persoane din public şi persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperatură ridicată, umiditate crescută) sau activităţi sportive.  

Cherecheş: Măsurile trebuiau adoptate în decembrie 

Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş susţine că măsurile pentru valul 5 ar fi trebuit discutate şi adoptate din decembrie, nu acum. 

În opinia acestuia, măsurile care ar fi ajutat la controlul valului 5 erau: prelungirea vacanţei şcolare până pe 9 ianuarie, iar între 10 şi 17 ianuarie cursuri online. În acest fel s-ar fi redus transmiterea din focarele din familie din perioada sărbătorilor. Totodată, trebuiau asigurate în şcoli măşti FFP2 gratuite pentru elevi şi profesori, alături de espectarea celorlalte măsuri de distanţare, ventilaţie şi igienă. În plus, ar fi trebuit impusă vaccinarea obligatorie pentru personalul medical şi şcolar. „Certificatul verde obligatoriu pentru toate locurile de muncă este o idee neinspirată, este o consecinţă severă la o măsură opţională (vaccinarea). Mai degrabă ar ajuta aplicarea fermă a certificatului pentru toate spaţiile publice neesenţiale, inclusiv străzi după ora 20:00”, este de părere specialistul. 

Acesta mai spune că anunţarea unui plan clar de restricţii de mişcare, în funcţie de rata de incidenţă la 3 zile, nu la 14 zile – prea lentă în timpul valului: „Amânarea unei decizii până când situaţia va fi dramatică va duce inevitabil la mii de morţi evitabile, nemulţumire socială şi costuri economice mari”. 

Cristian Apetrei: Viitoarele epidemii sunt problema 

La rândul său, prof.dr. Cristian Apetrei, specialist în virusologie la Universitatea Pittsburgh, SUA, subliniază faptul că România avea încă dinainte de pandemia de COVID-19 probleme cu vaccinarea. „Cred că cea mai severă consecinţă a pandemiei este selecţionarea şi organizarea unor descreieraţi care în momentul ăsta refuză orice formă de vaccinare. Iar problema, până la urmă, nu rămâne COVID-ul, ci potenţialele epidemii viitoare. De poliomielită, rujeolă, oreion sau rubeolă. Toate evitabile prin vaccin. Din păcate, România nu are încă o lege a vaccinării obligatorii. Dacă actualii guvernanţi nu se vor grăbi, s-ar putea ca, în Legislativul viitor, nişte parlamentari mult mai inteligenţi să scoată vaccinurile chiar în afara legii. Că doar oamenii trebuie să poată muri dacă vor asta şi vaccinurile nu erau disponibile la facerea lumii, aşa că e ceva necurat cu ele”, a comentat universitarul. 

Acesta a reamintit că, în 1998, din cele 5.000 de cazuri de rujeolă înregistrate în toată lumea, 2.500 erau în judeţul Botoşani: „De unde se vede clar ce mare e patria noastră. Situaţia a continuat, iar în anii 2000 am avut câteva izbucniri severe, cauzate de o acoperire vaccinală insuficientă. Imaginaţi-vă cum vor arăta anii următori, când toţi virologii actuali vor refuza să-şi vaccineze copiii!”.

În cursul ultimilor 120 de ani, vaccinurile au prevenit, numai în Statele Unite, între 76 şi 120 de milioane de decese, insistă universitarul american. 

Diaconu: „Bine că sunt antiviralele anafură“ 

„E impresionant cât de cretin se poartă unii în discursul public. Vorbesc foarte serios. E impresionant. Parcă vorbesc de corcoduşe, sau butoaie cu boştine, sau de câte căcăreze face în medie oaia. Nerăsuflata meliţă-meliţă. Substantiv şi verb. Ca medic, şi o spun foarte liniştit, aş introduce mâine vaccinarea obligatorie. Atât scandal degeaba a fost făcut. Dar na, oamenii vor musai tratament, că vaccinul e experiment. Bine că sunt antiviralele anafură. Bine că sunt spitalele vacanţe cu pensiune completă”, scrie pe pagina sa de socializare medicul psihiatru Gabriel Diaconu. 

Acesta explică de ce vaccinarea ar trebui să fie obligatorie: „Păi din acelaşi motiv pentru care internăm nevoluntar persoanele care ameninţă că se sinucid. Mortalitatea e cam la fel la cei cu idei de suicid precum în COVID. Dar noi, umanitatea, vedem profundul anormal din ideea de a te sinucide. În schimb, o dăm, relativist, din colţ în colţ când vine vorba de cea mai bună armă împotriva Corona. Măcar amărâtul ăla care se sinucide nu trage pe altcareva după el. Dar acum, când lucrurile sunt la mintea cocoşului, devine evident că ne-am tâmpit, inevitabil şi, pentru unii, fatal. Ce-o să facem la final, o să comparăm cruciuliţe? Noi şi antivaxxerii? O să vedem care a pierdut mai mulţi în luptă? Sau cu ceilalţi, antisistemii, o să fie o paradă mai prin vară, aşa, unde se vor lăuda plăieşii cum s-au luptat ei cu statul şi au învins?”.

Duşmanul, adaugă medicul psihiatru, este în direcţia cealaltă: „E virusul, nu statul! Morţii n-au pe cine da în judecată. Ei înşişi, zic unii, se duc la judecată. Iar la poarta Raiului vor sta, cum e firesc, amărâţii şi gogomanii. Totuna, până la urmă”. 

Ce facem dacă avem simptome de COVID-19 

Specialiştii Direcţiilor de sănătate publică au elaborat un ghid de conduită în cazul în care o persoană are semne de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 – caz suspect. 

Astfel, este indicat ca persoana să rămână acasă în izolare şi să anunţe medicul de familie. Totodată, trebuie anunţat urgent DSP-ul prin e-mail sau telefonic. Următorul pas este să aştepte Ambulanţa trimisă de DSP care va face testarea pentru SARS-CoV-2 şi va emite o decizie prin care persoana este obligată să stea izolată la domiciliu sau la adresa declarată. Dacă starea de sănătate se agravează, sunăm la 112, pentru consult medical şi eventual internare. Dacă rezultatul testului este pozitiv, DSP emite o decizie de prezentare într-o unitate spitalicească pentru evaluare care durează maximum 48 de ore. Prezentarea la spital se face apelând la 112. Dacă rezultatul testării este negativ, atunci, de la data primirii rezultatului, decizia de izolare la domiciliu îşi pierde valabilitatea, iar pacientul va beneficia de concediu medical direct de la medicul de familie, pentru diagnostic de infecţie respiratorie non-COVID.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite