Medicii care au depăşit vârsta pensionării vor putea continua să lucreze numai în cazuri excepţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii vor putea să continue să muncească şi după ce depăşesc vârsta pensionării, dar doar în situaţii excepţionale FOTO Arhivă Adevărul
Medicii vor putea să continue să muncească şi după ce depăşesc vârsta pensionării, dar doar în situaţii excepţionale FOTO Arhivă Adevărul

Continuarea activităţii personalului medical peste vârsta legală de pensionare de 65 de ani poate avea loc numai în situaţii excepţionale, respectiv deficit de personal sau în zone defavorizate. Colegiul Medicilor din România (CMR) a precizat însă că această situaţia va fi posibilă doar în perioada în care postul este scos la concurs.

Declaraţiile au fost făcute, miercuri, de preşedintele CMR, Vasile Astărăstoare, în contextul „unui caz” petrecut la Spitalul Judeţean Slatina.

„Timp de un an, conducerea Spitalului Judeţean Slatina nu a scos posturi la concurs. Recent, au fost scoase la concurs un număr de 11 posturi, dar deocamdată încă nu s-a organizat concursul, iar în cazul a patru posturi, pentru specialităţile dermatovenerologie, pediatrie, ORL şi obstetrică ginecologie, dosarele candidaţilor înscrişi au fost respinse ca incomplete, fără a li se acorda dreptul de a le completa în perioada prevăzută de legislaţia în vigoare pentru organizarea si desfasurarea concursurilor. În afara celor patru, există alte şapte posturi care trebuie scoase la concurs. Pentru acestea, conducerea Spitalului Slatina face încă presiuni pentru prelungirea activităţii medicilor care au depăşit vârsta legală de pensionare”, a spus preşedintele CMR, citat într-un comunicat.

Referitor la astfel de situaţii, Colegiul Medicilor cere conducerilor tuturor unităţilor sanitare de stat să respecte legislaţia în vigoare în ceea ce priveşte prelungirea activităţii medicilor pensionari şi scoaterea posturilor la concurs.

„Ţinând cont de situaţia existentă în sistemul de sănătate, Colegiul Medicilor din România a reglementat situaţia medicilor care au împlinit vârsta de pensionare, permiţându-le să îşi continue activitatea în sectorul public în condiţiile legii, dar, în acelaşi timp, încurajează activitatea medicilor tineri şi crearea de oportunităţi şi posturi pentru aceştia, pentru a diminua numărul celor care pleacă să lucreze în străinătate. Reglementarea prelungirii activităţii medicilor peste vârsta legală de pensionare s-a făcut prin Decizia Consiliului National a Colegiului Medicilor din România nr. 4/2008, actualizată prin Decizia nr. 1/2014”, a precizat Vasile Astărăstoae.

În aceste condiţii, continuarea activităţii peste vârsta legală de pensionare (65 de ani) poate avea loc numai în situaţii excepţionale, respectiv deficit de personal medical sau în zone defavorizate, şi doar pe durata în care postul urmează să fie scos la concurs. 

„Dacă postul nu se ocupă în urma scoaterii la concurs, avizăm prelungirea activităţii pentru medicii pensionari, pentru a nu bloca activitatea spitalului. Avem situaţii în ţară în care s-ar închide secţii dacă nu ar lucra medicii pensionari, cum este cazul Spitalului Judeţean Tulcea. Dar acolo unde se pot înscrie medici tineri la concurs, nu încurajăm prelungirea la nesfârşit a activităţii medicilor pensionari”, mai spune preşedintele CMR.

Peste vârsta de pensioanre, medicii îşi pot continua activitatea medicală în unităţi sanitare private. Continuarea activităţii se face în baza certificatului de membru şi a avizului anual al CMR.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite