Societate

articolul anterior articolul urmator

Medicii din Franţa: canabisul ar trebui legalizat în scopuri terapeutice

2
13 Dec 2018 17:50:06
Autor: Florinela Iosip
Imagine de Arhivă
Imagine de Arhivă

Comitetul de experţi înfiinţat de Agenţia franceză pentru Siguranţa Medicamentelor (ANSM) consideră ''pertinentă autorizarea utilizării canabisului în scop terapeutic'' pentru anumiţi pacienţi şi în cazuri specifice, se menţionează într-un aviz publicat joi de către ANSM, potrivit AFP, citat de Agerpres

Indicaţiile enumerate de către experţi includ ''durerile refractare la terapiile accesibile'', ''anumite forme de epilepsie'', ''tratament de susţinere în oncologie'', ''cazuri paliative'' şi contracţiile musculare care îi afectează pe bolnavii de scleroză în plăci, scrie Agerpres.

Comitetul ''doreşte ca monitorizarea pacienţilor trataţi să fie realizată sub forma unui registru naţional pentru a se asigura evaluarea beneficiilor şi riscurilor, ca evaluarea efectelor indezirabile să se facă în mod regulat şi să fie realizată de către reţelele de farmacovigilenţă şi pentru supravegherea adicţiilor, iar cercetarea să fie încurajată''.

Acesta se pronunţa în mod clar pentru ''o evoluţie în domeniul legislaţiei'', dar exclude în acelaşi timp ''modul de administrare prin fumat'', adică prin fumarea unui joint, având în vedere riscurile pe care le presupune pentru sănătate, în special cel cancerigen.

Avizul acestui comitet constituie o primă etapă în ceea ce priveşte legislaţia în domeniul canabisului terapeutic, dar drumul e încă lung până la comercializarea acestei substanţe în scop medical, a precizat ANSM.

În a doua fază, acest comitet de experţi numit în septembrie pentru o perioadă de un an va pune la punct modalităţile de punere în aplicare (lege sau decret), modalităţile posibile de administrare (spray, capsule, picături, supozitoare...), modalitatea de procurare a produselor (reţetă, farmacii... ) şi o eventuală decontare prin asigurările sociale.

În Franţa, un singur medicament, Sativex, a obţinut autorizaţia de comercializare în 2014 pentru tratarea rigidităţii şi spasmelor musculare (''spasticitate'') în cazul sclerozei în plăci, dar nu este comercializat deoarece nu există un acord asupra preţului între laborator şi autorităţile din domeniul sănătăţii.

Alte medicamente precum Marinol sunt accesibile doar cu autorizaţie temporară nominală, ceea ce restricţionează în mod considerabil utilizarea.

Circa 30 de ţări din lume au autorizat canabisul terapeutic, printre care numeroase state americane, Canada şi 21 de ţări din Uniunea Europeană precum Elveţia, Norvegia, Israel şi Turcia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Teoria Conspiratiei
13.12.2018, 18:09:07

canabisul ar trebui legalizat in scop -recreativ- dar se opone Biserica Ortodoxa si Patriarul Daniel. pacat.

+2 (2 voturi)
Ion Popescu
13.12.2018, 19:48:03

DOAR ISUS SALVEAZA!!! [ Ioan 3:16 ] "16. Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica." Consumul de droguri e pacat. Vor legaliza incet incet consumul de droguri. NU consumati droguri.Consumul de droguri va poate aduce sub influenta unor demoni. FITI SALVAT ASTAZI. CINE NU VA FI MANTUIT VA ARDE DE VIU IN IAD LA NESFARSIT!!! Draga prietene daca citesti si vrei sa fii salvat,sa ajungi in rai,am o veste buna pentru tine. Isus a murit, a fost ingropat si a inviat dupa 3 zile pentru a-ti ierta pacatele. Crede acest lucru si vei ajunge in rai. Este atat de usor.Doar crede!!!!! Nu trebuie sa renunti la pacatele tale sau sa te reabilitezi,oricum nici nu vrei si nici nu vei putea. Trebuie doar sa crezi ca Isus ti-a platit pacatele murind,fiind ingropat si inviind dupa 3 zile. Crede si vei avea certitudinea ca vei ajunge in rai. Astfel Dumnezeu a hotarat ca noi sa fim salvati. [ Ioan 3:16 ] "16. Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica." [ Fapte 16:30-31 ] "30. i-a scos afara si le-a zis: "Domnilor, ce trebuie sa fac ca sa fiu mantuit?" 31. Pavel si Sila i-au raspuns: "Crede in Domnul Isus, si vei fi mantuit tu si casa ta." " cum-ajung-in-rai.info

Modifică Setările