Medicii au vaccinat aproape toţi copiii pe care i-au găsit în Ţăndărei. Rata de vaccinare a ajuns la peste 62%. 800 de micuţi nu au fost de găsit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevarul
FOTO: Adevarul

Rata de vaccinare în Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, a crescut cu 62% în doar patru zile. Asta în urma campaniei de vaccinare a Ministerului Sănătăţii. Nu mai puţin de 1124 de copii erau restanţieri la vaccinare la începutul campaniei, iar până acum medicii au reuşit să imunizeze 142 de micuţi. Aproape 900 de copii nu au fost găsiţi. „Foarte mulţi locuitori sunt plecaţi la muncă în strainătate împreună cu copiii”.

„În această perioadă, la sediul Primăriei din Ţăndărei a funcţionat un centru de informare şi vaccinare. Au fost organizate zilnic informări despre vaccinare în cadrul cărora specialişti în promovarea sănătăţii au informat părinţii despre beneficiile vaccinării şi au răspuns la întrebările şi nelămuririle părinţilor legate de vaccinare. În urma acestor informări, la centrul de vaccinare s-au prezentat, în perioada 7 - 10 mai, un număr de 169 de copii, dintre care 142 au fost vaccinaţi şi alţi 27 au avut contraindicaţie temporară de vaccinare. Au fost utilizate 233 de doze de vaccin cu care au fost vaccinaţi copiii, conform calendarului naţional de vaccinare, astfel: 127 de vaccinuri ROR, 11 vaccinuri Hexavalent, 9 vaccinuri antipneumococice şi 86 de doze de vaccin tetravalent”, informează Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat transmis luni.

Conform datelor disponibile la DSP Ialomiţa, în Ţăndărei rata de vaccinare în primul trimestru al anului 2019 a fost de doar 2,3%, în luna martie fiind vaccinat un singur copil din cei 611 care necesitau vaccinare, potrivit Planului Naţional de Vaccinare.

În cadrul campaniei din uşă în uşă (door-to-door) a fost stabilit numărul copiilor existenţi în localitate, care a relevat o diferenţă considerabilă faţă de catagrafierea realizată în baza evidenţelor copiilor înscrişi la medicii de familie, spun reprezentanţii Ministerului Sănătaţii (MS).

Potrivit datelor strânse de oficiali s-a constatat că numărul mic de copii aflaţi în localitate în perioada derulării campaniei este determinat de faptul că foarte mulţi locuitori ai căror copii se află în evidenţele medicilor de familie sunt plecaţi la muncă în străinătate împreună cu cei mici.

Din 1.380 de copii, cu vârste cuprinse între zero şi nouă ani,  înscrişi în evidente, 98 au fost vaccinaţi din cei 125 prezenţi în localitate.

În grupa de vârstă între zece şi optsprezece ani, 1496 de copii sunt înscrişi pe lista Ministerului Sănătăţii, 101 sunt existenţi în teren şi 44 au fost vaccinaţi.

Pintea: „Vaccinarea este in beneficiul copiilor”


„Am demarat anul trecut aceste campanii împreună cu UNICEF şi OMS, ocazie cu care am fost în mai multe comunităţi vulnerabile care aveau o rată scăzută de vaccinare. Sunt zone sărace, cu oameni simpli şi frumoşi pe care avem datoria să încercăm să îi educăm, pentru că educaţia poate să îi schimbe. După derularea campaniilor de anul trecut, s-a înregistrat o scădere a cazurilor de rujeolă, de aceea am decis să continuăm. Am cerut şi direcţiilor de sănătate publică să replice acest tip de campanie cu sprijinul autorităţilor locale, astfel încât să intervenim în cât mai multe comunităţi care au nevoie de sprijin pentru a înţelege necesitatea vaccinării în beneficiul copiilor lor „, a afirmat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.     

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite