Medicii vor să iasă la pensie la 67 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii a depus un amendament la Legea Sănătăţii prin care solicită vârsta de pensionare a medicilor să fie 67 de ani şi nu 65, cât este în prezent. La baza propunerii au stat cererile venite din partea medicilor de a-şi continua activitatea şi după vârsta de 65 de ani, spune doctorul Florin Buicu, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.

„Nu este o obligaţie, medicul poate rămâne încă doi ani în spital după ce a împlinit vârsta de 65 de ani, însă doar dacă doreşte acest lucru. Foarte mulţi doreau să îşi prelungească contractele, pentru că legea sănătăţii le oferă această posibilitate, dar era nevoie de multe hârtii şi se făcea la cerere. De asemenea, există cereri şi din partea spitalelor, care vor să îi angajeze în continuare pe aceşti medici, după vârsta de pensionare, vorbim în special de spitalele mici”, a completat Buicu. 

Şi alte state au crescut vârsta de pensionare

Practic, spune acesta, iniţiativa Ministerului Sănătăţii a pornit din dorinţa de a acoperi deficitul major de specialişti din unităţile sanitare. Şi ceilalţi reprezentanţi din sistem agrează măsura. 

„În SUA nu există limită de pensionare câtă vreme instituţia te consideră util. Suntem în urmă cu 20.000 de specialişti, va trebui să fim mai flexibili şi să îi lăsăm pe acei medici care îşi doresc să rămână în sistem să facă acest lucru. Este o măsură în concordanţă cu ceea ce se întâmplă şi în alte state europene, care au crescut vârsta de pensionare la cadrele medicale”, a declarat, pentru „Adevărul”, academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Capitală. 

Şi medicul Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România, spune că măsura ar fi în beneficiul sistemului. „În contextul penuriei de medici, dacă sunt specialişti care sunt apţi din punct de vedere psihic şi fizic şi vor să îşi practice meseria este bine să o poată face. Aceşti medici care au între 65-67 de ani sunt medici cu experienţă de care este păcat să te dispersezi”, a explicat chirurgul.

Cum e în prezent

În prezent, doar medicii care sunt academicieni, profesori universitari, cercetători sau doctori în ştiinţe medicale pot să îşi continue activitatea până la 70 de ani. Totodată, medicii pot profesa şi după 65 ani în spitale cu deficit de personal medical, precum şi în cele din zone defavorizate, până la ocuparea prin concurs a posturilor respective. De asemenea, medicii care au o relaţie contractuală cu casele de sănătate mai pot profesa după pensionare, dar numai cu aviz de la Colegiul Medicilor şi Direcţia de Sănătate. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite