Societate

articolul anterior articolul urmator

Medicul Beatrice Mahler: Boala COVID-19 s-a schimbat. Unii pacienţi ajung să dezvolte forme brutal de violente

21
10 Apr 2021 15:46:07
Autor: Mihai Epure
Medicul Beatrice Mahler FOTO Inquam Photos
Medicul Beatrice Mahler FOTO Inquam Photos

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta“ din Capitală, spune că simptomele bolii COVID-19 s-au schimbat, iar acum cadrele medicale se confruntă cu cazuri mult mai dificile.

„S-a schimbat boala, din punctul meu de vedere. La cazurile care au forme de evoluţie severă – pentru că şi aici avem o parte din pacienţii care sunt infectaţi care au această evoluţie – ajung să dezvolte forme brutal de violente, cu necesar crescut de oxigen”, a spus Mahler la Digi 24.

Diferenţa dintre actualele forme grave şi cele întâlnite la începutul pandemiei

„Sunt foarte puţini pacienţi care au acest tip de evoluţie în momentul în care simptomatologia apare. Anul trecut aveam un tablou: debutul bolii, după 6-7 zile pacientul avea evoluţie către formă critică, acel procent de 5%. În acest moment avem o categorie de pacienţi care ajung să stea acasă până în ziua a 12-a, a 13-a, care au saturaţii normale la domiciliu şi care ajung la finalul perioadei, când le scade saturaţia şi se simt rău, să vină la spital şi care au nevoie de o concentraţie foarte mare de oxigen şi admisie extrem de rapidă spre o soluţie de ventilaţie. Şi sunt mulţi, avem între 8 şi 10 pacienţi pe care îi îngrijim pe secţie împreună cu medicul de terapie intensivă, situaţie pe care nu am avut-o anul trecut”, a continuat medicul.

Complicaţii diferite faţă de cele de anul trecut

„Sunt extrem de importante complicaţiile trombotice şi multiple. Anul trecut aveam insuficienţe renale, aveam insuficienţa respiratorie, dar complicaţiile trombotice nu erau atât de multe în secţie. Acum avem pacienţi care aparent au evoluţie bună, transmiţi familiei că merge bine, că în câteva zile s-ar putea să meargă acasă şi la un moment familia primeşte un telefon că a decedat şi nu înţelege ce se întâmplă. Aşa se întâmplă când pacientul face brusc un tromboembolism pulmonar. Cu toate manevrele pe care încerci să le faci, moartea este iminentă”, a spus managerul Institutului Marius Nasta.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Cichicean Bruzli
10.04.2021, 16:10:39

Unde sunt studiile ei stiintifice legat de ce sustine? As vrea si eu un link daca se poate.

-4 (18 voturi)
Utilizator Adevărul
10.04.2021, 16:17:49

Comentariu considerat abuziv.

Adrian Foangǎ
10.04.2021, 17:05:09

Cand ii citesti pe astia zici ca sunt doba de informatii, dar cand ii vezi in practica te ia durerea de cap. Ce tupeu au tot felul de lepre sa dea lectii zi de zi, iar noaptea evacueaza bolnavii din spitale.

+1 (15 voturi)
Utilizator Adevărul
10.04.2021, 17:24:30

Comentariu considerat abuziv.

dumitru bogdan
10.04.2021, 17:48:40

Aceasta a fost caracteristica bolii de la început. Unii asimptomatici, unii forme ușoare, alții morți. Acum avem mulți la ATI pentru ca sunt cazuri foarte multe. Stau acasă și ajung târziu la spital. Iar la spital nu sunt locuri. Iar cifrele oficiale sunt o mica parte din cei infectați. Va trece, asa cum au trecut toate molimile. Își fac de cap și gata. Problema acum este ca lumea este foarte mobila. Simte lipsa vacantei în străinătate.

+1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările