Societate

articolul anterior articolul urmator

Medicul Marius Geantă: În 2022, valurile de COVID-19 sunt din ce în ce mai înalte şi mai dese

5
7 Jul 2022 09:01:00
Autor: Daniela Serb
Pandemia continuă să infecteze şi să producă decese la nivel mondial Foto: Arhivă
Pandemia continuă să infecteze şi să producă decese la nivel mondial Foto: Arhivă

Răspândirea subvariantei BA.2.75 a noului coronavirus în India, stârneşte îngrijorarea tot mai multor specialişti. Panica sau minimalizarea evoluţiei pandemiei nu ajută pe nimeni, dimpotrivă, atrage atenţia preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină InoMed, dr. Marius Geantă.

Dr. Marius Geantă are câteva constatări, la zi, despre evoluţia pandemiei. 
 
1 -  cu 6 valuri în nici doi ani şi jumătate, nu putem discuta (încă) despre sezonalitatea infecţiei cu SARS-CoV-2 (dacă era un virus sezonier, ar fi trebuit să avem anotimpul toamnă/iarnă de 3 într-un an), scrie specialistul pe pagina sa de socializare. 
 
2 - valurile din 2022, determinate de diverse subvariante Omicron, sunt (din ce în ce) mai înalte (număr de cazuri crescut) şi mai dese (am avut chiar situaţia în care valul determinat de BA. 1 a continuat câteva săptămâni  cu un val mai mic determinat de BA..2, urmat acum de BA..5).
 
3 -  foarte probabil va mai exista un val în acest an, în toamnă, cu o nouă variantă. Ar putea fi BA.2.75, care în India câştigă teren în faţa BA.5.
 
4 -  numărul de cazuri grave, internările şi decesele sunt mai mici decât în valul Delta, dar apariţia unui număr mare de cazuri de infectare simultan determină un impact social şi economic masiv (situaţiile din aeroporturi şi transportul aerian au printre cauze îmbolnăvirile în masă în rândul piloţilor, echipajelor de bord şi a angajaţilor de la sol). 
 
5 -  comportamentul individual este factorul care contribuie în cea mai mare măsură la creşterea actuală a numărului de cazuri. Însă comportamentul fiecăruia dintre noi se află la intersecţia atâtor variabile obiective şi subiective, încât pentru a fi eficienţi în păstrarea/schimbarea comportamentului trebuie să aplicăm alte metode de analiză şi intervenţie decât cele utilizate pe parcursul pandemiei.
 
6 -  purtarea măştii în spaţiile aglomerate (închise sau deschise) este cea mai eficientă modalitate de a preveni infectarea cu BA.5. 
 
7 -  vaccinarea cu 3 doze (4 doze, pentru cei cu boli care afectează grav imunitatea) reprezintă standardul actual în materie de protecţie faţă de apariţia formelor grave de boală şi a decesului (în concordanţă cu studiile care au dus la înregistrarea vaccinurilor bazate pe ARNm). Celulele T ale sistemului imun recunosc o secvenţă antigenică identică, prezentă în toate variantele de SARs-CoV-2 (Alfa, Beta, Delta, Gama, Omicron), care stă la baza dezvoltării imunităţii celulare (baza protecţiei faţă de formele grave ale bolii). 
 
8 -  BA.4/5 si BA.2.75 sunt “înrudite” cu subvarianta Omicron BA.2 (proteina spike este foarte asemănătoare), de aceea este puţin probabilă infectarea cu BA.5 după BA.2 (protecţie încrucişată); în acelaşi timp, protecţia oferită de BA.1 nu contează faţă de infectarea cu BA.5 (poate că este momentul să ne gândim ca mult-aşteptata imunitate de grup nu va exista sau oricum va exista limitat, nu pentru multă vreme şi nu peste tot în lume).
 
9 -  BA.5 devine dominantă pentru că ocoleşte protecţia imunitară (vaccinare şi infectare), nu ca urmare a trăsăturilor intrinseci ale subvariantei.
 
10 - din perspectiva gravităţii bolii determinate de BA.5, datele sunt momentan limitate - de urmărit situaţia din Portugalia (unde nivelul vaccinării este printre cele mai ridicate în Europa), dar şi unde internările au crescut uşor (dar nu şi la ATI, după cum nu au crescut nici decesele), în asociere cu date de laborator incipiente care arată că BA.5 are potenţialul de a infecta mai mult tractul respirator inferior (plămânii), ceea ce ar explica simptomatologia mai severă şi nevoia internării, în comparaţie cu celelalte subvariante Omicron.
 
11 -  variantele Omicron determină, e drept, forme mai uşoare de boală, dar să nu uităm totuşi că peste 10% dintre decesele de COVID-10 din România au fost cauzate de Omicron (multe puteau fi evitate prin vaccinare).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Constantine Constantine
7.07.2022, 09:20:41

Vaccinarea nu reprezinta decit avantaje financiare pentru companiile care fabrica vaccinuri anticovid dar si pentru comisionarii lor. Romania cu 40% vaccinati ( unii cu o singura doza altii la chiveta) o duce la fel de bine si chir mai bine decit altii care au vaccinat 80-90% din populatie de 3-4 ori.Efectul se vede .Vaccinul nu imunizeaza.Mor cei cu comorbiditati si o imunitate subreda.La noi acest segment ajunge la morga si fara covid.Problema e ca pionii s-ar putea sa ne ia cu forta ca sa ne injecteze insa daca tot platim in orb vaccinurile le putem arunca la gunoi.Pentru pioni important e sa iasa banul.

-1 (1 vot)
Dobosi Cornel
7.07.2022, 11:48:49

Domnu' Geanta vad ca ati reaparut. Nu este clar ca acest ''vaccin'' nu-i vaccin? Nu este clar ca faci niste jocuri care te-ar putea duce in puscarie? Uite Domnu' Geanta : Portugalia vaxata 98% este plina cu bolnavi de covid. Pai de ce taica daca-s ''imunizati''?

-1 (1 vot)
ion carutasul
7.07.2022, 09:55:16

Canada a aruncat 13,6 milioane vaccinuri ASTRA -ZENECA ce nu aveau beneficiari nici interni,nici externi. Decesele pe zona COVID ne situeaza pe primul loc in lume . Cauza este incompetenta si ineficienta sistemului medical romanesc ,unde la ATI mor 99% din internati zisi cu comorbidități . Daca doriti un aspect mai atent analizat ,sa ne spuna acest doctor GENTĂ ce inovatii sunt in medicina rmaneasca ,domeniu ce il conduce si cu care se impăuneazî

-1 (1 vot)
dutu bogdan
7.07.2022, 10:14:38

Desigur ca mai exista si speriosii de boli sau diversi din sistemul medical care au anumite avantaje financiare de pe urma covid Nu va mai exista nici o restrictie , covid a fost si este un virus sesonier, intodeauna au fost si peraoane sensibile, intodeauna ne pandesc zevi de virusi si bacterii Asta nu inseamna ca trebuie sa stam cu frica sau inchisi in case

-1 (1 vot)
GEORGE ILOAIE
7.07.2022, 11:16:51

Articole mizerabile si Asa zis specialiststi care Mai mult ca Sigur sunt platiti de producatori de vaccinuri. Deasemenea ma intreb ce interese are ziaru Adevaru cind publica .asemenea aberratii. Au apart tot Mai multi Mafalda care stiu ce se va inampla peste doua luni. Vezi individua jurma.

-1 (1 vot)
Modifică Setările