Medicul Radu Vlădeanu despre vaccinul HPV: Fetele îşi acuză părinţii că nu le-au imunizat la timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În jur de 3.300 de românce
sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. Mai mult de jumătate dintre
ele pierd lupta cu boala. Foto Shutterstock
În jur de 3.300 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. Mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala. Foto Shutterstock

„În fiecare lună vin femei tinere, de multe ori cu vârsta de doar 20 şi ceva de ani, uneori împreună cu mamele lor, pe care le acuză că nu le-au făcut vaccinul la timp, că la acea vreme au crezut diverse lucruri auzite la televizor", a mărturisit, miercuri, prof. dr. Radu Vlădăreanu, preşedintele Comisiei de Obstetrică-Ginecologie din Ministerul Sănătăţii, în cadrul unei dezbateri pe tema reformării programului de vaccinare anti HPV din România.

Medicul Radu Vlădăreanu speră să vadă, la Bucureşti, şi un maraton al vaccinării împotriva HPV, iar România să ajungă să vaccineze şi băieţii, nu doar fetele între 11 şi 14 ani, deoarece „cu cât vaccinăm mai multă populaţie tânără, cu atât răspândirea virusului va scădea", conform hotnews.ro. 

„Este interesant că în aceste luni ale pandemiei tot mai multe paciente vorbesc şi despre HPV. În fiecare lună vin (la spital - n.red.) femei tinere, de multe ori cu vârsta de doar 20 şi ceva de ani, uneori împreună cu mamele lor, care le acuză câteodată pe acestea că nu le-au făcut vaccinul la timp, că au crezut diverse lucruri auzite atunci la televizor", a povestit medicul Radu Vlădăreanu, preşedintele Comisiei de Obstetrică-Ginecologie din Ministerul Sănătăţii, în cadrul dezbaterii.

De asemenea, ministrul Sănătăţii spune că va cere STS o soluţie pentru simplificarea programării la acest vaccin, după modelul programării la vaccinarea împotriva COVID-19. În acest moment, solicitarea pentru vaccinarea împotriva HPV se face în scris în cabinetul mediului de familie, iar medicii de familie trimit mai departe listele cu solicitări, către DSP-uri şi Ministerul Sănătăţii.

Propunerile privind extinderea vârstei fetelor care vor primi vaccinul gratuit, precum şi legate de vârsta băieţilor care ar urma să fie vaccinaţi gratuit, urmează să fie făcute de comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii, a precizat Ioana Mihăilă.

Simplificarea şi digitalizarea procedurii de înscriere pe lista de aşteptare pentru vaccinul HPV, precum şi extinderea vârstei fetelor vaccinate şi extinderea la băieţim a fost cerută insistent şi de Ana Măiţă, fondatoarea Asociaţiei Mame pentru Mame şi organizatoarea dezbaterii de astăzi.

28.169 de tinere din România au fost vaccinate împotriva virusului HPV în primul an în care campania de vaccinare s-a reluat după mai bine de un deceniu de pauză.  Este prima campanie de vaccinare anti-HPV derulată în ţara noastră după mai bine de 10 ani şi după un eşec total al primei campanii, din anul 2008.

Virusul HPV (Human Papiloma Virus) este cea mai cunoscută infecţie virală cu transmitere exclusiv sexuală din lume. Aproape fiecare persoană activă din punct de vedere sexual intră, pe parcurcul vieţii, în contact cu cel puţin una dintre tulpinile virusului HPV.

Vaccinul anti-HPV acoperă 90% dintre tulpinile virusului HPV aflate în circulaţie. În multe cazuri, virusul este eliminat de sistemul imunitar al organismului, dar, atunci când acest lucru nu se întâmplă, infecţiile cu HPV pot declanşa câteva tipuri de cancer: cancer de col uterin (cel mai frecvent), cancerul laringian, cancerul faringian, penian, vulvar, anal şi tegumentar.
 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite